Anul acesta 1 Mai s-a prelungit cu sarbatoarea de Pasti ,asa ca a fost o saptamana de vacanta si de foc la propriu.
Nu numai ca am avut temperaturi intre 25 si 32 de grade,dar am profitat de vremea splendida si nu am lasat nici o zi sa treaca fara sa gatim in aer liber.
Am gatit pe gratar,la ceaun,pe placa de piatra,pe disc si nu in ultimul rand in cuptor.
Viata la tara,are avantaje incontestabile.
Am facut focul in vatra, ne-m bucurat de verde ,flori si pasari si fara sa ne uitam la ceas,am lasat timpul sa curga, reuniti in jurul mesei,depanand amintiri si facand planuri de viitor.
Dupa mesele le-am dormit in sieste prelungite precum starmosii dupa o zi de coasa.
Am uitat de ce-i rau in lume si ne-am bucurat de viata.
Dar sa lasam peroratiile si sa trecem la treaba :
Ziua 1
Seekh Keebab despre care am mai povestit aici .
Un fel de mici pe bat,dar aromati din alta poveste.
O poveste din o mie si una de nopti.:)
Ziua a 2 a
Carnati picanti in mat de oaie cu Saramura de Mamaliga.
Am fiert o mamaliga din:
500 ml lapte in care am presarat un pic de sare,o priza de nucsoara si 220 g faina de malai.
Am intins mamaliga intr-o tava unsa cu ulei si am lasat-o sa se raceasca cateva ore.
Am taiat-o apoi in bucati pe care le-am prajit pe gratar.
Mamaliga prajita ,s-a infratit apoi cu o Saramura din :
-ulei de masline,rosii ,putina apa daca rosiile nu-s destul de zemoase,ceapa verde,masline,sare,piper si frunze de patrunjel.
Apoi toata nebunia asta a ajuns in farfurie
Ziua 3
Cartofi pai cu Pui la Ceaun
O zi fara vorbe multe.
Numai cu poze. :)
Pulpele de pui le-am tinut cateva ore, intr-o marinata din:
- ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper si un amestec de ierburi facut in casa din oregano,salvie si menta.
Au iesit asa de croncante fierte in Ceaun in baie de ulei,incat am uita de colesterol.
Ziua a 4 a
A fost dedicata
Atelierului de Brutarie.
Tot o zi de foc,pentru ca s-a copt in cuptor.
Reteta de paine e neimportanta.
Importat este ca am contribuit toti cu mic cu mare,la "facerea" painii.
Din resturile de aluat,am facut : Melci,Raci,Craci ...:)
Dupa paine au urmat ouale,vopsite cu frunze si flori in ciorapei
Ziua a 5 a
A fost dedicata temei
Carne pe piatra
Am incins piatra in cuptor la 250 de grade timp de doua ore dupa care am mutat-o pe jar.
Au sfarait bland pe piatra cateva bucati de carne taiata subtire,stropite cu ulei de masline.
Pe care le-au acompaniat o alta potrie de cartofi si o salata mare .
Ziua a 6 a
Sau ziua Discului.
Pastravi tavaliti in malai ,prajiti pe disc cu mamaliga si mujdei
In tot acest timp am avut alaturi un Arbitru de margine :)
In ziua a 7-a ,
Nu am mai facut nimic.
Ne-am odihnit si am sarbatorit Pastele .
Am astepta ca un copil , felia mea de prajitura si cafeaua cu lapte.
Doamne cat a fost de buna !
Pacat ca s-a terminat .
A trecut o saptaman de foc, s-au adunat alte amintiri frumoase in albumul familiei.
La anul vom avea un scaun in plus la masa de Pasti.:)