luni, 8 iulie 2013

Prajiura cu visine si mac


Ma grabesc sa va destainui reteta asta minunata, pana mai gasiti visine in piata, sau pana cand le mai aveti prin gradina.
O prajitura simpla, ieftina, rapida, pe care eu am ales sa o fac in tava tip inel, dar pe care o puteti face in orice tava rectangulara sau de chec.
Ceea ce imi place la reteta asta este ca toate ingredientele se amesteca cu mixerul si ouale se pun intregi.
Deci toata munca o face "batatorul mecanic ".
Ba pardon, trebuie sa muncim un pic, la curatat samburii din visine, dar chiar merita efortul .

Ingrediente :

300 g visine curatate de samburi
3 oua 
200 g zahar
 50 ml rom
170 ml ulei
200 ml lapte
500 g faina + un praf de copt+ 50 g mac
coaja de lamaie
zahar vanilat




Pentru inceput curatam visinele de samburi si le punem deoparte.
Retineti cateva visine cu codite pentru ornat.
Preincalzim cuptorul la 170 de grade ( foc mijlociu).
Punem in vasul mixerului ouale intregi, adaugam zaharul, coaja de lamaie si vanilia si batem amestecul pana cand se transforma intr-o crema foarte spumoasa si-si tripleaza volumul. Batutul asta poate dura pana la 15-20 de minute si e  foarte important. De el depinde sa obtinem la final o prajitura aerata, care se topeste in gura.
Reducem viteza mixeului si continuam sa batem crema si sa adaugam uleiul in fir subtire.
Faina, data prin sita, se amesteca cu praful de copt si cu macul. O adaugam si pe ea in crema, in alternanta cu laptele rece.Omogenizam crema tot cu mixerul la viteza mica. La final adaugam si romul.
Se pune crema intr-o tava tapetata cu hartie de copt, sau unsa cu unt si tapetata cu faina si se presara deasupra visinele.
Se coace in cuptor la foc mijlociu (170 C), timp de 40-50 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa fiti siguri ca blatul e copt.
Dupa ce scoateti blatul din cuptor, lasati-l sa se raceasca bine si apoi scoateti-l din tava.
Prajitura se pastreaza la frigider 3-4 zile.
Puteti sa o pudrati cu zahar pudra si sa o ornati cu visine. 
Eu am trecut  cateva visine cu codita, printr-un sirop gros de zahar, ca sa devina lucioase si sa se pastreze mai multe zile.
De asemenea am turanat sirop de visine pe margini,pentru gust si efect artistic. :-)
Va doresc: Pofta buna !





6 comentarii:

Precious Mornings spunea...

Da, ca de obicei...papilele mele au simtit instantaneu gustul dulce acrisor al visinelor din pozele tale, asa ca am o ditamai inundatie :)). Ma duc sa-mi iau cateva coacaze rosii din tufa ,in semn de consolare. Excelent arata...O idee mi-a venit pe loc..daca fac eu maine prajitura cu coacaze? Stii vorba aia - *de dorul fragilor mananci si cozile*.. Pup

Lia spunea...

Neli,scumpa,

Cred ca merge perfect cu coacaze sau cu orice fel de fructe de sezon.
Eu vreau sa o mai fac cu caise,piersici si cu prune.
Sa-mi spui cum ti-a iesit .
Pup.

Lilly spunea...

Aici e inca plin sezon de visine.Eu ieri am terminat o tava de prajitura si vazand pozele tale as plonja iar intr-o reteta.

Lia spunea...

Lilly,

Uite inca o reteta care merge dupa acelasi calapod,dar e mai simpla in caz ca nu ai mac in casa.

300 g visine, 2 oua mari,1/2 cana zahar.1/2 cana ulei,1/2 cana lapte ,2 cani faina+ un praf de copt,zahar vanilat si coaja de lamaie.
Cana de 250 ml.
Se face fix la fel .Iese minunata .
Pup si spor la prajiturit.

Laura @ Transylvanian Kitchen spunea...

Ce bine arata prajitura! Si e interesanta asa cu mac. Eu cel putin nu prea in folosesc in prajituri.

Mihaescu Valentina spunea...

Foarte bine arata prajitura. Macul si visinele imi plac foarte mult. Am notat si trebuie incercata..

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails