In gradina mea,infloreste in fiecare an,Calendula.
O floare solara,dar destul de modesta ca aspect fata de dalii,crini,gladiole si alte vipuri .
E destul de vivace si se autoinsamanteaza.Primavara e destul de enervanta,pentru ca e destul de rapace.Rasare peste tot si ma cam incurca la plantatul primadonelor.
Ei,dar dupa ce infloreste e alta poveste.
Rade in soare si te invita s-o culegi.Poti sa o pui in glastra,dar e impresionanta pentru calitatile ei de planta medicinala.
Eu o culeg si-mi fac in casa o crema minunata,pe care o folsesc dupa plaja,dupa dus,sau epilat.
E emolienta,calmanta, cicatrizanta.
Cicatrizeaza rapid ranile mici,calmeaza intepaturile de insecte.
O tin in frigider,pentru ca nu contine conservanti.Nu fac cantitati mari. Gradina e plina de flori pana in septembrie,si imi fac de cate ori am nevoie.
Sau usc florile la umbra si fac iarna un ceai cu miros de miere.
Nu sunt biolog nici farmacist,asa ca,am ales din Formula AS,un articol scris de Ilie Tudor.
Gasiti in el cam tot ce trebuie spus despre aceasta planta minunata.
Eu am facut crema dupa metoda descrisa mai jos,in articol.
Pozele imi apartin.
Lectura placuta.
"Unde gasim si cum culegem galbenelele
Galbenelele (Calendula officinalis) (denumite popular si filimica) sunt o planta de cultura, adusa la noi cu mii de ani in urma din India. Este o planta anuala (nu rasare in fiecare an din aceeasi radacina), care se cultiva din samanta, fiind foarte pretentioasa la soare, de care are nevoie din plin, dar adaptabila si la celelalte conditii de mediu. Cu florile sale de un galben-portocaliu viu colorat, crescand in asociatii dese si inflorind tot timpul anului (daca ii sunt culese florile la timp), este adesea prezenta si in spatiile verzi, ca planta decorativa. Este foarte vitala, si daca a fost insamantata o data, apoi se inmulteste singura de la an la an, devenind chiar usor invaziva. Se culeg numai florile, prin rupere cu mana, in zilele uscate si insorite. Uscarea se face la umbra, in locuri bine aerisite, in strat foarte subtire. Dupa uscare florile se pastreza in pungi de hartie, in locuri lipsite de umiditate si fara lumina. Iata si cateva retete de preparare a galbenelelor:
Preparate pe baza de galbenele
Pulberea de galbenele
Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a florilor. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
Infuzia combinata de galbenele
Se pun 3-4 linguri de galbenele maruntite la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de galbenele, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi) sau extern.
Tinctura de galbenele
In astrologia plantelor, galbenelele sunt asociate cu Soarele
Are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, afectiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant. Substantele antiseptice, cicatrizante si antiinflamatoare prezente in galbenele sunt cel mai bine extrase in alcool. Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Cataplasma cu galbenele
O mana de flori maruntite de galbenele se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50gr.C). Se obtine o pasta de galbenele cu apa, care se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.
Uleiul de galbenele
In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Unguentul de galbenele
In comert se gasesc zeci de feluri de creme de galbenele, insa majoritatea au procentaje atat de mici de extract de planta, incat nu se pot incadra nici macar in categoria produselor homeopate, neavand ca atare efecte terapeutice. De aceea, va recomandam sa cautati doar unguentele in care se specifica proportia de extract de galbenele, proportie care trebuie sa fie de cel putin 10%.
Iata in continuare si o reteta de obtinere casnica a unguentului de galbenele, care nu este steril si nu poate fi folosit pe rani deschise, in schimb este excelent pentru tratarea afectiunilor minore si pentru intretinerea pielii.
Se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine (ambele le gasim in piete la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa combinatia pe foc vreme de 10 minute, se amesteca cat sa se dizolve complet, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o strecuratoare curata si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.
Tratamente interne cu galbenele
Crampe abdominale - se administreaza pulbere de galbenele, cate o jumatate de lingurita inainte si dupa masa. Mai multe experimente de laborator au aratat ca substantele active din galbenele inhiba spasmele tubului digestiv, refac epiteliile digestive lezate de afectiuni cum ar fi colita de fer
mentatie sau colita de putrefactie, reduc iritabilitatea colonului.
Atonie gastro-intestinala, constipatie atona - se fac tratamente cu o durata de 12 zile, timp in care se administreaza infuzie combinata de galbenele, 0,5-1 litru pe zi. Experimentele au aratat ca, sub actiunea principiilor active din galbenele, musculatura neteda a tubului digestiv este stimulata sa-si intensifice miscarile, fiind astfel accelerat procesul digestiei, dar si cel de eliminare a materiilor fecale.
Gastrita si ulcer gastric - un studiu facut de un colectiv de medici francezi a testat efectele galbenelelor asupra unui grup de 137 de pacienti cu probleme gastrice. Dintre acestia, 78 sufereau de ulcer gastroduodenal si 59 de gastrita hiperacida. Tratamentul a durat opt saptamani, iar la sfarsitul sau, aproape 90% dintre pacienti au raportat o diminuare semnificativa a durerilor, pana la disparitia completa a acestora. Interesant este ca aceste rezultate au aparut in conditiile in care aciditatea gastrica a scazut foarte putin, ceea ce a condus la concluzia ca galbenelele actioneaza in aceste afectiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adica a acelui strat de protectie a stomacului care este lezat de boala. Mai mult, la gastroscopie a fost pusa in evidenta, la mai mult de 28% dintre pacientii cu ulcer, reducerea nisei, ca urmare a tratamentului cu galbenele. Se administreaza infuzie combinata de galbenele, cate un litru pe zi, in cure de 8 saptamani.
Dismenoree (ciclu menstrual dureros si, eventual, neregulat) - principiile active din galbenele au darul de a tempera activitatea hormonala la femei. Tratamentul cu aceasta planta intarzie in multe cazuri menstruatia, cu pana la 3-4 zile, reduce hemoragia, amelioreaza crampele si are efecte de eliminare a spasmelor. Se face un tratament cu galbenele cu o durata de trei luni, timp in care se administreaza cate patru lingurite de pulbere pe zi.
Dispepsie, colecistita - se face un tratament cu tinctura de galbenele, din care se ia cate o lingurita diluata in apa, cu 20 de minute inainte de fiecare masa. O cura dureaza trei saptamani si are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia de bila si ajuta la varsarea sa in duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.
Colita de fermentatie si de putrefactie - se face un amestec in proportii egale de pulberi (obtinute prin macinare cu rasnita electrica de cafea) de flori de galbenele si de iarba de sunatoare. Se ia cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7 zile de pauza. Este un tratament simplu, dar cu efecte puternice: reface peretii intestinali lezati de infectia bacteriana, elimina spasmele si, in timp, reduce durerea, normalizeaza tranzitul intestinal, ajuta la refacerea florei intestinale.
Boala canceroasa - un studiu facut in 2006 la laboratoarele Spitalului universitar din Granada, Spania, a pus in evidenta o foarte puternica actiune antitumorala a extractelor de galbenele. Tesuturi cu celule maligne care determina aparitia melanomului, a cancerului de san, de prostata, de pancreas, colo-rectal, ovarian etc. au fost tratate cu galbenele. Rezultatul a fost clar: sub actiunea galbenelelor, dezvoltarea tuturor acestor tipuri de celule maligne este inhibata, iar celulele sistemului imunitar (limfocitele) sunt stimulate sa atace formatiunile tumorale. Cercetarile privind modalitatea cea mai eficienta de a lupta contra bolii canceroase cu ajutorul acestei plante sunt in curs de desfasurare, dar deja cateva concluzii practice pot fi trase. Pulberea de galbenele administrata in cure de 2 luni, timp in care se iau cate 4 lingurite pe zi, este un excelent ajutor contra bolii canceroase. Contra tumorilor maligne situate in abdomenul inferior, se recomanda clismele cu infuzie combinata de galbenele (se folosesc 200-600 de ml), cate o serie de 12 aplicatii pe luna.
Aplicatii externe
Leziuni produse de radioterapie - un studiu francez efectuat intre anii 1999 si 2001 a verificat efectele unguentului de galbenele pe 254 de paciente supuse la radioterapie, dupa interventii chirurgicale in cancerul de san. Pacientele au facut trei aplicatii pe zi cu unguentul de galbenele (care a fost comparat cu unguentul alopat pe baza de trolamina, cel mai frecvent recomandat de radiologi). Pacientele tratate cu galbenele au prezentat leziuni ale pielii simtitor mai reduse ca dimensiuni si frecventa, au avut mai putine dureri, au suportat mai bine tratamentul radioterapeutic si l-au intrerupt intr-un procent mult mai mic decat cele care au folosit unguentul cu trolamina.
Rani de gravitate mica si medie - se spala bine rana cu tinctura de galbenele, care se va aplica apoi sub forma de compresa de 3 ori pe zi, cate jumatate de ora. Tinctura de galbenele stimuleaza cicatrizarea estetica, mareste viteza de vindecare, previne infectia.
Contuzii (vanatai) - in primele 36 de ore se pun comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat, care se tin cat mai mult timp posibil. In urmatoarele zile, se fac aplicatii cu unguent de galbenele. Timpul de vindecare va fi mai scurt, contuzia va fi mai putin evidenta si mai putin dureroasa.
Ulcer varicos, rani care se vindeca greu - comisia germana "E", care da avizul pentru folosirea in terapie a produselor naturale, considera tinctura si unguentele sterile de galbenele un medicament foarte eficient pentru tratarea acestor afectiuni. Se fac spalaturi si se pun comprese cu tinctura de galbenele, pentru a preveni infectia si extinderea ulceratiilor, iar unguentul se foloseste pe termen lung, pentru o vindecare completa.
Campioana in afectiunile pielii
Infectii cu ciuperci parazite (boala piciorului de atlet, eczeme etc.) - se tin comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat. Aplicatia dureaza o ora si se face de doua ori pe zi (dupa-amiaza si seara), pana la vindecarea completa. La o aplicare indelungata (de minimum 3 ore pe zi, vreme de 2 saptamani), galbenelele distrug majoritatea tipurilor de ciuperci parazite.
Alaptare - se ung sanii, in special zona areolei mamare, cu unguent de galbenele dupa fiecare alaptare. Acest tratament simplu are o valoare foarte mare, pentru ca impiedica aparitia crapaturilor si a inflamatiilor sanilor, previne infectia sfarcurilor, amelioreaza eventualele dureri de sani care apar in timpul alaptarii.
Afte bucale, inflamatii ale gingiilor - specialistii germani recomanda clatirea gurii de 3-4 ori pe zi cu infuzie combinata de galbenele. O clatire dureaza cinci minute si are ca efect reducerea inflamatiei gingiilor, vindecarea mai rapida a infectiilor, previne sangerarile gingiilor si retragerea acestora.
Interventii chirurgicale - un studiu italian realizat in anul 2001 arata ca o combinatie de extracte de galbenele si de sunatoare, in proportii egale, mareste viteza de vindecare a operatiilor, favorizand o cicatrizare estetica si lipsita de complicatii. Studiul a fost facut asupra femeilor care au avut nasteri prin operatii de cezariana, iar participantele au fost mai mult decat multumite de efectele tratamentului. Se fac zilnic spalaturi si se aplica comprese cu tinctura de galbenele si de sunatoare (combinate in proportii egale), diluata cu apa distilata, in proportia de 1:5.
Precautii si contraindicatii
Galbenelele administrate intern sunt practic netoxice, neexistand contraindicatii in acest sens. Se vor administra totusi cu prudenta, atat intern, cat si extern, celor care au sensibilitate alergica la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifica, se pare, efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifica si efectul hipotensiv). Dozele mari (peste 15 grame zilnic) de galbenele administrate intern pot duce la puseuri de hipotensiune, mai ales la femei si batrani. Femeile insarcinate nu vor lua mai mult de 5 grame de galbenele zilnic.
Galbenelele si frumusetea
Depigmentari - crema de galbenele aplicata de doua ori pe zi ajuta la recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele.
Arsuri solare - se foloseste uleiul de galbenele care ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 - 1:5."
Articol publicat in Formula AS de Ilie Tudor.
Nu neglijati aceasta floare .Daca nu o aveti in gradina,face rost de cateva seminte si imprastiati-le primavara pe pamantul umed.De restul se ocupa ea si va asigur ca veti fi prietene pe viata.
20 de comentarii:
o,ce postare frumoasa si documentata riguros,felicitari!eu oricum adoram floricelele astea multivalente,dar mi-a facut mare placere sa le vad aici la tine!
Lia, bune informatii! Multumesc! Tu ti-ai facut crema dupa reteta din AS? Ma bate gandul si pe mine sa o prepar chiar eu, pentru ca de obicei imi cumpar de la PLAFAR si intr-adevar este cam slaba!
O seara buna!
Multumesc Alison.
Da Lulu,
Am preparat-o in casa.
Eu am folosit doar unt 80% grasime si flori de calendula.
In farmacie cred ca se face cu unt de cacao.
Ceara de albine are rol de emulsifiant.Ajuta ca partea apoasa si cea uleioasa din unt sa se omo-
genizeze mai bine.
Am incalzit pana la fierbere untul
si florile.Am fiert 2 minute.
Le-am lasat la racore pana a doua zi,pentru ca florile sa se infuzeze bine.
Apoi am incalzit amestecul si
l-am filtrat prin tifon.
Gata crema.
Ar fi bine sa pui si ceara.Cauta
la apicola,apicultori sau plafar.
Pana acum ziceam ca aloe vera e cea mai cea, dar vad ca are o concurenta serioasa in galbenele. Mersi ca ai (re)adus-o in atentia noastra...
PS: pozele tale sunt din ce in ce mai bune! Super cum ai scos in evidenta crema si florile in contrast cu masa de lemn.
Piciorus,
Eu sunt alergica la aloe vera.
M-a bufnit rasul cand la dieta grupelor de sange am vazut ca la grupa mea,B3,aloe vera e interzisa.
Mai mult,am aflat ca si alti
B3-isti,sunt alergici.
Eu nu cred in dietele astea "la moda",dar asta s-a potrivit.
In privinta pozelor,ce sa zic,incerc sa ma perfectionez.
Cateodata imi iese :)
Aprecierea venita din partea ta ma
umple de madrie.Astept si critici si eventual sfaturi.
Te pup.
very nice. but at what cost?
Very Low !
1 pack.butter(80%fat) = 8 lei
some calendula flowers= free
and 10 minutes of your live :)
maine poate tragi un biletel de la mine de pe blog (macar in gand), sper sa ma revansez, cu un racas dragut! multumesc pt tot! manuela
Manuela,
Ai avut o idee de miloane.
Am fost la tine si mi-am ales un numar.
Multumesc mult pentru invitatie.
You made my day :)
Si eu B3!Ce de fire nevazute ne leaga si pe noi( o citez pe Manuela-Cana cu cirese).Lasand grupele la o parte, poze superbe, si o descriere foarte documentata.
Lilly,
Firele alea sunt telefonul fara fir al sufletelor.
Te pup.
Foarte interesant articolul.Multumesc pentru informatii si imaginile superbe!
Daca fac rost de galbenele,as încerca sa fac si eu acasta crema.
Oare ar fi potrivit si untul de cocos?
Te pup si îti doresc un sfîrsit de saptamîna minunat!
M.
Miha,
Mai bine ia de la farmacie unt de cacao.
Farmaciile care prepara medicamente
si alifii,au cu siguranta.
Daca nu gasesti,fa cu unt gras si
ceara de albine.
Ai sa fi multumita de rezultat.
Pup si eu .
Un sfarsit de saptamana frumos.
Lia,excelenta postare,mulțumesc!
Te pup!
Lia,grozava si utila postare!
Te felicit pentru pozele absolut minunate,minunate!Un adevarat profesionist!
Ma intorc la postare sa mai admir pozele si sa citesc informatiile!
Te imbratisez si noapte buna!
Am mai scris un comentariu,dar nu stiu daca a plecat;asa ca mai scriu o data!
Grozava postare si utila!
Pozele sunt absolut minunate !!!
Te felicit si te imbratisez,noapte buna!
Mariana,
Multumesc de 3 ori :)
Io, la 1 an dupa Scripturi, vin cu reteta mea: osanza de porc, stii tu, din cea pentru cornulete din alea fine, topita in tuci, aruncate o mina de gamalii proaspete de floare, pe foc mic, pina se inmoaie. Se opreste din fiert si se lasa la racit. Se reia operatiunea 3 zile la rind, cu atentie la punctul de fierbere, ca nu vrem sa calim floarea. Se scurge prin tifon, si cel mai bine sta in frigider, in borcanel cu capac, dar nu face bataturi nici in pivnita sau intr-o camara racoroasa, cum ai tu in spate :P
Raluca,
Asa e .Alifia se face foarte bine si in unsoare de porc.
Eu mai am din portia facuta anul trecut intr-un borcan in frigider si sta excelent.
Deci la aproape un an de cand am facut-o nu a expirat . :)
Trimiteți un comentariu