skip to main |
skip to sidebar
Another season's changing
And I'm just getting old.
Summer sun is setting
And the grass is turning gold
Dam la cuptor pana se rumeneste musacaua .
Pofta buna , daca aveti curaj sa incercati reteta mea . :)
Sa fiti iubiti !
Pentru colectia de amintiri , le multumesc lui :
Lilly , Anda& Bogdan , Erika , Cris ,Ciocilor , Omului si nu in ultimul rand ,mie . :))
luni, 31 decembrie 2012
duminică, 23 decembrie 2012
sâmbătă, 22 decembrie 2012
Turta dulce
E gata turata dulce ?
Eu am facut din nou anul acesta ,dar nu am mai decorat-o asa de frumos .
Decoratoarea sefa nu este acasa , asa ca eu am pictat-o dupa cum m-am priceput .
Am pus o parte in pungulitele de Craciun pe care le voi darui celor dragi .
Reteta este delicioasa si daca o vreti , apasati aici .
Iese destul de multa ,dar e tare buna la gust si se pastreaza mult timp .Dupa o zi ,se inmoaie si se topest in gura .
Dar daca vreti doar un test , cantitatea se poate injumatati .
Spor la turte ! :)
joi, 20 decembrie 2012
Sarbatori fericite ! Fara cuvinte multe .
Coconi din Maramures la colindat .
Niste ingeri care merita vazuti si primiti in casa , macar virtual . :)
Niste ingeri care merita vazuti si primiti in casa , macar virtual . :)
Sa aveti sarbatori fericite !
duminică, 16 decembrie 2012
Supa din Coada de Vita
Recunosc ca e prima data cand fac asa o supa .
Auzisem numai lucruri bune despre ea,dar zau ca nu am crezut ca poate fi asa de buna .
La urma urmei ce-i coada de vita ?
Un apendice la capatul vacii cu care , patrupeda se apara de muste .Un fel de plici deci .
Poate ca asta e si motivul pentru care carnita care imbraca pliciul vacii e asa de frageda .
Coada vacii e neobosita ,intr-un du-te-vino de ceasornic .
Cu alte cuvinte carnea de pe coada , de fapt numai muschi , e vesnic tanara ,si nu imbatraneste o data cu animalul .
Zilele trecut am cumparat o frumoasa coada de vita .
Acuma sincer ,nu stiu daca a apartinut unei vaci sau unui bou .
Nici macelarul nu stia .
Am adus-o acasa ,am taiat-o in bucati potrivite si m-am gandit cam ce as pune langa ea pentru o supa .
Mi s-a parut ca ar merge cam aceleasi ingrediente ca la Gulyas cu mici modiicari .
Si am inceput sa-i pun alaturi :
- 3 morcovi
- 2 patrunjei
- o jumatate de telina mare
- 2 cepe mari
- cuburi de cartofi
- 500 ml de bulion facut in casa
- sare,piper,boia dulce
- ardei iute
- 2 frunze de dafin
- cativa catei de usturoi
- o lingura seminte de chimen
- ulei
Si o oala de 5 litri in care ingredientele si lichidele se pun pe rand ,intr-o ordine precisa ,pentru impreunarea savanta a texturilor si aromelor .
Am taiat zarzavatul si ceapa cuburi potrivite .Nici mari ,nici mici .
Le-am calit impreuna cu o lingura de seminte de chimen , in putin ulei ,pana cand toate s-au aurit .Am adaugat bucatile de coada si am mai invartit totul pe foc moale cam 3-4 minute .
Acum am adaugat sare,piper,boia ,ardei iute ,frunzele de dafin . Acoperim totul cu apa(doar cat sa le cuprinda bine pe toate ) ,si am lasat sa fiarba la foc mediu ,pana cand carnea e molicica .
Adaugam cuburile de cartofi si inca un litru de apa calda .Lasam sa mai fiarba 15-20 de minute ,pana cand sunt si cartofii fierti.
Gustam de sare ,asezonam si adaugam la final usturoiul taiat marunt si bulionul de rosii .
Mai lasam totul pe foc ,sa fiarba 10 minute si sa se imprieteneasca bine toate aromele si gusturile .
Daca va place maghiranul ,leusteanul ,telina sau patrunjelul , aruncati in supa si o mana de verdeata .
Gustul si culoarea acestei supe , o spun cu mana pe inima , sunt unice , iar carnea pica efectiv de pe oase si se topeste in gura .
O experienta culinara ce merita incercata si mai ales gustata .
Pofta buna !
marți, 13 noiembrie 2012
Another season's changing
Another season's changing
And I'm just getting old.
Summer sun is setting
And the grass is turning gold
Another season's changing
And I'm just getting old.
The autumn leaves are raining
And it's a sparrow's time to fall
Another season's fading
And I'm just getting old.
If you ever find a way
To run as fast as time
You will find the wind that's blowing
You tell her I was left behind.
The winter frost is biting
Even the trees outside are cold
Another season's changing
I'm just getting old.
The seeds of springs are spreading
With love no man can hold
Another season's changing
And I'm just getting old.
If you ever find a way
To run as fast as time
You will find the wind that's blowing
You tell her I was left behind
You tell her I was left behind
You tell her I was left behind
Ah, tell her I was left behind
Please, tell her I... was left behind
duminică, 21 octombrie 2012
Musaca cu Vinete ,Carne de pui si Mere
Va vine sa credeti ?
In 15 Octombrie am recoltat ultimele vinete din gradina .
Babay-vinete ce-i drept ca nu mai aveau nici o sansa sa creasca mari.
M-am hotarat pentru o musaca cu carne de pui .
M-am hotarat pentru o musaca cu carne de pui .
Numai ca socoteala din targ nu se potriveste cu ce-a de acasa , si am constatat ca nu aveam destule vinete.
Cum romanul e recunoscut pentru inventivitate si....modestie , iata-ma inventatoarea unei noi retete , pe care mi-o asum fara jena .Cum m-am scos ?Am complectat ultimul strat al musacalei cu felii de mere si a iesit o bunatate .
Daca sunteti cuminti va dezvalui si voua reteta secreta :)
Musaca de Vinete cu carne de pui si Mere
Ingrediente :
3 vinete lunguiete
2 mere
700 g carne de pui tocata
o ceapa
nucsoara
boia dulce
150 g orez fiert
rondele de rosii sau 300 ml bulion
sare,piper
100 g feta
praf de scortisoara
menta si patrunjel
ulei
Topping :
250 ml smantana
2 oua
Sau varianta light :
pesmet
Vinete curatate de coaja ,se taie rondele ,se sareaza si se lasa deoparte 20 de minute sa-si lase zeama.
Apoi le-am limpezit bine cu apa rece ,le-am uscat intr-un prosop curat de bumbac si le-am prajit cateva minute intr-un teflon uns usor cu ulei .Rondelele se rumenesc ,dar trebuie sa ramana moi.
Separat ,tocam marunt ceapa curata ,si o prajim in putin ulei .
Am adaugat carnea tocata de pui ,sare ,piper ,boia dulce si putina nucsoara .Prajim carnea in tava pana se albeste .Apoi am adaugat bulionul si am mai lasat-o pe foc 15 minute .
Daca nu avem bulion ci rosii ,punem felii de rosii dupa fiecare strat de vinete .
Daca nu avem bulion ci rosii ,punem felii de rosii dupa fiecare strat de vinete .
Incepem sa cladim Musacaua .
Intr-o tava unsa cu putin ulei , punem primul strat de vinete ,saram si adugam praf de piper si putina scortisoara .
Intr-o tava unsa cu putin ulei , punem primul strat de vinete ,saram si adugam praf de piper si putina scortisoara .
Urmeaza apoi un strat de carne de pui ,apoi orezul fiert in apa cu sare si foarte bine surs ,iar un strat de carne si la final stratul de vinete , randomizat cu mere . :)
Condimentam si parfumam cu menta si patrunjel .
Condimentam si parfumam cu menta si patrunjel .
Mereleor le-am scobit cotorul si in mijlocul fiecarei rondele ,am pus cate un cubulet de branza feta .
Deasupra turnati un sos din smantana batuta cu oua si putina sare , sau faceti o varianta usoara ,cu calorii putine , presarand doar pesmet stropit cu putin ulei de masline .
Dam la cuptor pana se rumeneste musacaua .
Pofta buna , daca aveti curaj sa incercati reteta mea . :)
sâmbătă, 20 octombrie 2012
Asaf Avidan
O voce care-ti ridica parul pe cap si-ti intra in suflet .
O voce care te sfasie si-ti mareste pulsul .Mesajul razbate fara translator ,iar clipul e minunat .
Asa cum bine spunea Lilly nu va lasati pacaliti.
Nu e o ea , e un el . :)
Copacii sunt insufletiti stiati ?
Cand sunt verzi ma simt fericita .
In lumina toamnei calde in gradina , copacii mei au luat foc .
Cum ma simt ?
Baby I am Lost,I try to push the color :)
Muzica lui Asaf intregeste peisajul mirific de altfel .
Sa fiti iubiti !
duminică, 14 octombrie 2012
Chec cu ulei si nuci
Dupa cum peroram intr-un post anterior,eu inca mai am vara in minte.
Nu ma pot desprinde de ea si pace .
Pe malul marii unde m-a batut soarele in talpi ,gazda ne servea cu chec in fiecare dimineata.
Chec facut cu ulei de masline si cu niste cipsuri de ciocolata mici cat niste furnici .
Asa ca odata ajunsa acasa ,am dorit sa pastrez parfumul verii .Si cum nu puteam sa-l inchid intr-o sticluta,am inceput sa coc checuri . :)
Reteta originala nu am cerut-o ,invinsa de un fel de timiditate si de teama ca gazda nu va dori sa-si impartaseasca reteta secreta.
Asadar,iata reteta mea de :
Chec cu ulei
Reteta :
6 oua mari
200 g zahar
100 ml ulei
100 ml apa
220 g faina
40 g nuci tocate in bucati cu cutitul
20 g cacao
50 ml rom
coaja de lamaie,coaja de portocale
zahar vanilat
putina sare
Se tapeteaza doua tavi de chec cu margarina si faina sau o tava mai mare.Eu am avut albusuri congelate ,asa ca am folosit 4 albusuri + inca doua oua .
Am batut albusurile bat , cu putina sare.
Intre timp facem din zahar si apa un sirop,fierbandu-le pana ce dau in clocot si zaharul se dizolva complect in apa.
Batem din nou albusurile daca s-au lasat si turnam siropul fierbinte in fir subtire peste albusuri,si le batem pana se transforma intr-o spuma cremoasa ,alba ca zapada .
Adaugam peste spuma : galbenusurile ,uleiul,si faina amestecata eventual cu un praf de copt,coaja de lamaie ,coaja de portocala si nucile.
Amestecam usor de jos in sus de cateva ori cu un tel,pana cand compozitia se omogenizeaza.
Desertam in tava.Lasam 3-4 linguri din compozitie in care adaugam cacao.Turnam apoi in tava si compozitia cu cacao.Nivelam si dam la cuptor la 170 de grade ,timp de circa 30 de minute .La final incercam checul cu o scobitoare.
Lasati sa se raceasca si serviti cu incredere.
Eu nu prea l-am lasat sa se raceasca .
Pofta buna !
sâmbătă, 13 octombrie 2012
Gogonele murate in saramura - Fara secrete
Am aflat cu bucurie ca s-a reeditat cartea D-nei Silvia Jurcovan.
E prima carte de bucate pe care mi-am cumparat-o ,acum multi ...multi ani .:)
E deja jerpelita ,jumulita,ingalbenita ,deci citita si rascitita.
De-a lungul anilor,Silvia mi-a devenit nu numai prietena ci mentor spiritual .
Pe drept cuvand o numesc Mama Silvia,pentru ca de la ea am deprins multe secrete culinare.
Adica cum ?Nu-ti ajunge o singura mama ?
Pai cum sa nu ,dar doua mame nu strica la casa omului . :)
Una din retetele sale si mai ales secretele acestei retete,am deprins-o de la ea :
Gogonele in saramura
Avem nevoie de :
gogonele
25 g de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa .
cimbru
marar
usturoi
usturoi
hrean sau boabe de mustar
borcane spalate si uscate
Am cules din gradina ultimele gogonele si gogonici (de la rosiile cherry).
Le-am spalat si le-am ales pe cele mai frumoase .
Am pus pe fundul fiecarui borcan ramuri de cimbru si marar.Am presarat apoi boabe de mustar.Cam o lingurita in borcanele de 720 ml.Daca aveti hrean,folositi-l cu incredere.Cam 2-3 bastonase in fiecare borcan .Si nu uitati 2 catei de usturoi in fiecare borcan.Dau un gust minunat si se pupa perfect cu gogonelele .
Separat am fiert apa cu sare si clocotita am turnat-o in borcane .
Prima faza e gata.
Si acum Sfaturile Mamei Silvia :
Borcanele cu gogonele si saramura se lasa neacoperite in bucatarie pana a doua zi si abia apoi le inchidem.
Borcanele inchise se lasa in bucatarie sau intr-un loc mai cald cam 10 zile ,pana cand porneste fermentatia.
Apoi se pot transfera in camara.
Daca le duceti imediat la rece ,gogonele fermenteaza greu si gustul lor devine amar !
In camara ,fermentatia va continua ,zeama e tulbure ,dar nu va speriati asa se petreace acest tip de fermentatie(fermentatia lactica).
In momentul in care zeama se limpezeste ,gogonele sunt numai bune de mancat.
Dupa aceeasi reteta ,gogonelele se pot pune si la butoi ,amestecate cu telina ,morcovi ,conopida ,varza.....
Multumesc pentru sfaturile de aur ,Mama Silvia .
duminică, 7 octombrie 2012
Adio Vara II
by Erika
Am ramas cu o lene ca o boala lunga .
Vara s-a sfarsit ,dar eu inca ma mai agata de ea .
Eu inca ma imbat cu amintirile stranse in colectii de poze ,inramate in falfairi de suflet .
Eu inca ma imbat cu amintirile stranse in colectii de poze ,inramate in falfairi de suflet .
Vara nu este un anotimp ci un taram fara griji ,in care visez cu ochii deschisi ca totul este posibil.
Vara am o varsta incerta .In orice caz ,cu 20 de ani mai putin si buletinul nu exista .E momentul din an in care totul imi este permis si nici o nebunie nu e prea mare .As putea emigra pe o banchiza ,as putea zbura pe Marte ,as putea fugi in lume cu circul ,as putea sa-mi schimb meseria , as putea sa invat chineza A PUTEA ,e un verb cu majuscule ....sunt de neoprit .
Cantecul greierilor in noptile calde , cand geamul e larg deschis si perdeaua falfaie in adierea usoara , apusul soarelui pe lac ,o carte citita lenes in hamac , calatoria fara sfarsit in care masina inghite mii de kilometri pana cand scaunul mi se lipeste de sira spinarii , siesta pe malul marii sub umbrela ascultand valul ce se sparge usor ,pielea aramie si parul ce-mi sta teapan pudrat de sarea marii fara spuma de coafat , somnul usor acoperit doar cu un cearceaf in bratele Omului , complicitatea in doi si vorbele fara cuvinte , piciorul ce se afunda in nisip , pietrele colorate si scoicile , gratarul facut pe inserat in gradina alaturi de prieteni dragi , trufandalele din gradina , toate , dar absolut toate aceste minuni ma fac sa ma simt nemuritoare .
Pentru colectia de amintiri , le multumesc lui :
Lilly , Anda& Bogdan , Erika , Cris ,Ciocilor , Omului si nu in ultimul rand ,mie . :))
by Lia
by Lilly
by Lilly
by Lilly
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
by Lia
Te mai asteptam si la anul .Noi vom fi tot aici :
by Lia
by Lia
Asa ca draga vara ,
Nu stiu daca anul acesta am fost mai harnica,
Dar cu siguranta ai fost mai darnica .
Ne-ai scaldat pe toti cu apa indulcita,
As spune pe-alocuri de-a dreptul clocita .
Mi-ai dat iar copilaria cu ale ei colectii,
O sa am iar scoici si sare de frectii .
Parul imi sta si azi teapan , pudrat ,
Periat de-un stilist cu val inspumat.
Am visat lungita pe scaune,
Ca sunt iar o juvenila plina de traume .
Am recitit cu nesat romanele fluvii,
Orbita din nou de marile iluzii .
As fi ramas cu tine la nesfarsit,
Dar modesta ma multumesc cu un asfintit.
Si-ti multumesc ca mi-ai lasat o vara indiana,
Venita in octombrie ca o comediana .
Cu mic dejunuri colorate,culese din gradini adevarate .
Cu ulei de masline masate , cu sare de mare activate .
Gata .:)
vineri, 14 septembrie 2012
Esti.... IUBIBILA !
Ultimul Hit Taxi , esti Iubibila .
Musai sa-l ascultati si sa-l vedeti , ca-i tare ,tare dragut .
Esti iubibila,alintabila,adorabila,mangaibila .... :)))).
sâmbătă, 25 august 2012
King of the Bongo baby !
Caldura mare mon cher .
Ventilatorul invarte paletele cu viteza luminii ,gata sa zboare din priza .Pepenele e pus la rece .
Manu Chao canta Bongo Bong .
Sfarsit de August ,ultima zvacnire a verii ....temperaturi istorice + 42 la umbra. Suntem supravietuitorii acestui secol nebun .:)
Noroc cu muzica prieteni .
Fugiti la ,apa (dus,..piscina ..,strand...,lac...,...mare ).
Peste cateva zile vom imbraca paltoanele .
Asa ca azi I am the King of Bongo , Baby .:)
Despre mine
- Lia
- " In satul meu ", Din NORD
- Un om intre oameni ,pisici si caini.
Labels
8 Martie
(2)
Afumaturi
(1)
Amandine
(1)
animale
(4)
Aperitive
(13)
Asaf Avidan
(2)
Bauturi
(5)
Biscuiti
(1)
Budinci sarate
(1)
Carnati
(2)
Carne de pui
(1)
Cartofi
(1)
Ce este ?
(3)
Ceaun
(1)
Chec
(1)
Chec cu ciocolata
(1)
Chec. Dulciuri
(1)
Christoph Waltz
(1)
Cina
(1)
Ciocolata
(2)
Ciocolata de casa
(1)
Ciocolata italina
(1)
Ciocolata.
(1)
Ciorba
(1)
Ciorbe
(2)
Clatite
(1)
Coada de vita
(1)
Comfort food
(3)
Concurs
(1)
Condimente si Verdeturi
(3)
Craciun
(1)
Detoxifierea
(7)
DIETA
(14)
Diverse
(3)
Django Unchained
(1)
Dragobete
(1)
Dulceata
(1)
Dulciuri
(51)
Dulciuri dospite
(1)
Enervari
(1)
Farmacia naturii
(2)
Filme
(1)
Flori
(1)
Ganduri
(1)
Gem
(1)
Gem si Dulceata
(10)
Gogonele
(1)
Gradina
(2)
Gratar
(1)
Gratin
(3)
Gulyas
(2)
hering
(1)
Inghetata
(3)
Jeleu.
(1)
La masa cu Lia
(9)
La mult ani
(1)
Lime
(1)
Linzer
(1)
Macarons
(1)
Mancare ca la Mama acasa
(10)
Martie
(1)
Meniu
(1)
Menta
(1)
Mere
(2)
Mic dejun
(15)
Muraturi
(1)
Musaca .Carne de pui
(1)
Muschiulet
(1)
Muzica
(21)
Muzica .
(1)
Navettes de Marseille
(1)
Navettes provencal
(1)
Nectar Suc Sirop
(3)
Nes
(1)
Paine
(1)
Paine si placinte
(9)
Pamant
(1)
Parerea mea .
(1)
Paste 2010
(2)
Paste 2011
(1)
Paste fainoase
(5)
Pasti
(1)
Pasti 2012
(1)
Pasti 2013
(2)
peste
(1)
Petre
(1)
Piatra
(1)
Piatra de gatit.
(1)
Placinta cu mere
(1)
Povesti cu Lia
(27)
Prajitura cu alune
(1)
Prajitura cu mac
(1)
Prajitura cu mac.
(1)
Prajitura cu mere
(1)
Prajitura cu visine 1
(1)
Prajitura cu visine 2
(1)
Prajituri
(2)
Premii
(5)
Retete cu peste
(4)
Retete Exotice
(6)
Retete fara carne
(11)
Retete rapide
(4)
Sa mai si radem
(1)
Salam de biscuiti
(1)
Salam de ciocolata
(1)
salata
(1)
Salata de Boeuf
(1)
sfecla
(1)
Slanina
(2)
Sos
(2)
Supa
(14)
Supe
(2)
Tarte sarate
(1)
Turta dulce
(1)
Un bun ramas
(1)
Urari
(9)
Vara
(2)
Vinete
(1)
Zacusca
(1)
Zambete
(1)
Postări populare
Blog Archive
Va invit pe Site :
Persoane interesate
http://simplitaly.wordpress.com/
-
-
-
-
-
Curry de naut (fast food)Acum o zi
-
Texas ToastAcum o zi
-
-
-
-
Georgia O'Keeffe: Donne nell'Arte del NovecentoAcum o săptămână
-
Chiftele de pesteAcum o săptămână
-
Ce am văzut și făcut în Cipru (II)Acum 2 săptămâni
-
Prajitura cu mac si crema de vanilieAcum 2 săptămâni
-
BROOKIESAcum 2 săptămâni
-
Te iubesc, tati!Acum 2 săptămâni
-
Prăjitură cu foi cu zahăr ars și cremă de grișAcum 3 săptămâni
-
-
-
În drumul meu spre vindecareAcum 2 luni
-
PASTE DE NOTA ZECE CU SOS ROȘUAcum 2 luni
-
-
Porcusori in aluatAcum 7 luni
-
Кекс с рикота и сливиAcum 8 luni
-
-
-
-
Biscotti speziatiAcum un an
-
-
Hello world!Acum un an
-
Torta al cioccolato e yogurtAcum 2 ani
-
Ion StelistuAcum 2 ani
-
-
-
Supa crema de morcovi cu ghimbirAcum 3 ani
-
-
-
Cum funcționează soluțiile adBlock?Acum 4 ani
-
-
-
-
Prajitura ecler la tavaAcum 5 ani
-
-
-
Focaccia cu ardei si dovlecelAcum 6 ani
-
M.D.Acum 6 ani
-
Pizza camembertAcum 6 ani
-
Construction Of Septic Tank RulesAcum 6 ani
-
Chilli con carneAcum 6 ani
-
Cuib de viespeAcum 6 ani
-
-
Tort Masha si ursul pentru JessikaAcum 6 ani
-
Inchid blogul!Acum 6 ani
-
Unt de casaAcum 6 ani
-
-
Nefericitul din Jurnalul FericiriiAcum 7 ani
-
-
-
-
-
Vietnam subiectiv (4)Acum 7 ani
-
-
-
-
-
PIZZA RULOU CU ALUAT DE FOIETAJAcum 8 ani
-
Spanac în crusta de cartofi dulciAcum 8 ani
-
1 MARTIE 2016Acum 8 ani
-
Os domnesc cu perjeAcum 8 ani
-
-
Peltea de gutuiAcum 8 ani
-
Ovaz cu cocos si bananeAcum 8 ani
-
-
panda cioco chek tutorialAcum 9 ani
-
-
-
BrownieAcum 9 ani
-
Beach Paradise WallpaperAcum 9 ani
-
Miercurea fara cuvinteAcum 9 ani
-
-
-
Porcus MaximusAcum 9 ani
-
PUI KIEVAcum 9 ani
-
Cheesecake SeimaAcum 10 ani
-
Supa de Oase - Cum?Acum 10 ani
-
Soufflé au Chocolat/Sufleu de ciocolataAcum 10 ani
-
Cinci cani-Cinque tazzeAcum 10 ani
-
-
-
-
-
-
La revedereAcum 10 ani
-
FUNNEL CAKEAcum 11 ani
-
Prajitura cu nuca si ciocolataAcum 11 ani
-
Bârfa noastră cea de toate zileleAcum 11 ani
-
-
Salmorejo con TofuAcum 11 ani
-
Baclava (Baklava)Acum 11 ani
-
PianoAcum 11 ani
-
Kaiser de casaAcum 12 ani
-
PapanasiAcum 12 ani
-
Gâteau banquetAcum 12 ani
-
-
-
Gallery: Favorite Jazz Fest EatsAcum 13 ani
-
Doar priviti, fara sa miscati!Acum 13 ani
-
-
-
Saramurarea carniiAcum 13 ani
-
-
-
Tort cu zmeura si ciocolataAcum 14 ani
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-