vineri, 9 martie 2012

Varza a la Cluj- in original - Kolozsvári rakott káposzta



Dragele mele ,mai aveti varza murata in butoi ?
Atunci nu lasati sa treaca iarna fara sa faceti bunatatea asta de mancare .
Varza a la Cluj ,este daca vreti un fel de sarmale in paturi ,dar mult mai concentrata ,parfumata ,plina de duh,har si colesterol .... :)
Va pun si un filmulet ,unde un nene ne povesteste in limba maghiara cum se face varza asta .
Nu aveti nevoie de traducere.Va spun eu mai jos ce si cum.
E doar haios de privit ,cum dichiseste el kaposzta  si cel mai important ,cum spala colesterolul . Hâc !:)


Ingrediente :

o varza murata marisoara
500 g carne tocata de porc,sau taiata din barda
150 g orez
2 cepe rosii 
ulei
o bucata de carnat afumat
sunca sau kaizer
sare,piper
seminte de marar si cimbru
250 ml smantana grasa

Varza murata se spala in apa rece si se stoarce .O taiem fideluta si o calim in putin ulei.
Asezonam cu sare daca mai este nevoie si o pudram cu piper ,marar si cimbru .
O punem deoparte .
Pentru compoziia de carne ,calim ceapa taiata marunt in doua trei linguri de ulei si adugam apoi si carnea .Lasam totul sub capac sa se inabuse .Saram,piperam.
Orezul se fierbe pur si simplu in apa cu sare .
Incepem apoi sa cladim straturile ,intr-o tava sau cratita potrivita :

un strat de varza ,unul de orez,unul de carne,unul de carnat taiat rondele,unul de orez ,iar la final ultimul strat de varza .
Turnam deasupra smantana groasa si incheiam constructia cu cateva felii de sunca sau kaizer.
Dam totul la cuptorul preancalzit la 200 de grade ,cam 20 de minute ,sau pana se rumeneste .
Sa va mai urez pofta buna ?
Eu cred ca nu mai e nevoie,fiindca eu deja inghit in sec .





Si o mica precizare ...
Exista o varianta de "Varza a la Cluj" facuta cu varza dulce si cu adaos de bulion sau rosii pe care o fac si eu vara .
E buna nu zic nu ,dar nu este vorba despre Varza a la Cluj .
Varianta de vara e mai degraba o... Musaca . :)

Sa fiti iubiti !

21 de comentarii:

  1. Buna, tare buna! Asa ne pregatea si bunica mea, iar in cuptorul de afara e si mai buna! Ma servesc, sa imi aduc aminte de acele vremuri! Yumy!!! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place la nebunie varzica asta!!!Mmm, am s-o fac zilele astea:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adela ,

    Si eu sper sa am un cuptor afara .
    Pana atunci ,merge si in cuptorul aragazului . :)
    Te pupacesc .

    RăspundețiȘtergere
  4. Coco ,

    Haide presteaza pana mai tine frigul ,ca altfel nu merge .
    Si daca nu-i vin,merge si-o tuica .
    Hac ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Licuta ,scumpa ,
    Ma bate gandul sa mai fac si eu o tura ,pana nu se inchide sezonul la varza murata .

    Pup cu drag . :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai avem ceva varzuca la butoi ;) ... grozava idee !!

    RăspundețiȘtergere
  7. ha! ieri tocmai am potopit o ulcica micuta cu sarmale de la mama. asa, pe ultima suta de metri romanesti :)). deja ma gandeam ca in Austria imi fac o varza a la cluj iara ;))

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am mai mancat de ani de zile varza a la Cluj, e specialitatea mamei mele, si ea o face exact asa, insa cum eu ajung pe-acasa o data pe an, nici nu mai stiu ce sa ii cer mamei sa imi faca mai repede!!!
    Anul asta nu am ajuns, si nici lista n-am facut-o asa ca ma gandesc serios sa pun bunatatea asta in capul listei :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Pisoias ,

    Pune ideea in aplicare ,ca nu-i bine sa poftesti . :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Zuza ,

    Atata-s de pofticioasa si eu ,incat ma bucur uneori ca nu-s in stare sa gatesc cate as vrea sa mananc . :)))

    RăspundețiȘtergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Andra ,

    Cred ca mama ta ar gati zi si noapte pentru tine ,numai sa te aiba aproape .
    Daca nu se poate ,macar faci ceva ce-ti potoleste dorul de casa.
    Pup fetele si pe mamele lor

    RăspundețiȘtergere
  13. Tare de tot reteta asta, dar mai tare nenea din filmulet! Mi-a facut pofta numai cand l-am vazut vorbind, chit ca nu stiu o boaba ungureste... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Nici eu nu inteleg ungureste ,decat un cuvant din zece,dar tare m-a distrat.
    Si nici nu e nevoie sa pricepi prea multe ,ca e destul de explicit,mai ales cand toarna din carafa .:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna reteta si va multumim, dar de ce nu ne lasati sa o copiem?

    RăspundețiȘtergere
  16. Pentru ca multi copiaza si pozele si le vad apoi pe alte bloguri . :-)

    RăspundețiȘtergere
  17. arata süper Şİ AM INGHİTİT IN SEC CA IN TURCİA NU ESTE CARNE DE PORC

    RăspundețiȘtergere
  18. Stimată doamnă,
    Pozele se pot copia cu Print Screen, deci protecția este inutilă.
    Semnele diacritice se lipesc de cuvântul precedent și se despart de următorul.
    Mulțumesc pentru rețetă, am copiat-o doar pentru mine. Kezét csókolom!

    RăspundețiȘtergere