sâmbătă, 3 martie 2012

Salam de biscuiti italian






Va amintiti de carticica ciocolatoasa despre care am mai vorbit aici .
Va promiteam atunci si alte retete mirobolante .
A venit acum randul Salamului  la sugestia Omului ,care neavand alta treaba si poftind ceva dulce a inceput sa   frunzareasca biblioteca mea culinara . :)

Salamul italian e putin diferit de cel de biscuiti.
Creste cantitatea de cacao in detrimentul biscuitilor. Acestia din urma ,nu mai au rol de june prim in piesa noastra.Vor duce doar tava ....si vor forma liantul.
Si gustul este diferit.Ceva mai fin, mai ciocolatos, mai nervos.
Nu vreau sa spun ca salamul asta e mai bun, doar ca e altceva . E diferit de ceea ce stiam eu pana acum.
Se face cat ai clipi, daca nu punem la socoteala timpul de asteptare.Orice copil il poate face.E chiar distractiv sa-l faceti impreuna cu copiii.E o experienta pe care nu o vor uita niciodata .

Ingrediente :

1 ou mare si un galbenus
125 g zahar
100 g unt moale
75 g cacao amara
30 g savoiardi sau alt tip de biscuiti simpli
50 g nuci, alune sau migdale prajite, taiate

Optional :

rom
coaja de portocala

Freacam ouale cu zaharul, pana obtinem o crema spumoasa .
Daca aveti probleme cu ouale crude , mariti cantitatea de unt si adaugati  eventual putin sirop .
Adaugam untul si cacaoa .Omogenizam bine,bine .
Biscuitii i-am pus intr-o punga si cu ajutorul sucitorului i-am transformat intr-un pesmet fin .
Incorporam biscuitii , nucile ,romul si coaja de portocala .
Intindem pe masa o pelicula din folie alimentara ,si varsam compozitia ,dandu-i forma de salam .Sigilam capetele si-l dam la rece 4-5 ore .Eu l-am lasat pana a doua zi .






Dupa ce s-a racit, il scoatem din folie si-l balotam cu putin amidon amestecat cu zahar pudra .Il torturam prin apasari transversale si longitudinale, cu o sfoara, dandu-i aspect de salam .

No cam asta-i .
Pofta buna !



43 de comentarii:

  1. Sa stii ca am probleme cu ouale crude. Dar vazand la tine salamul asta atat de misto, parca as manca o feliuta-doua. Ah, cat de perfect l-ai impachetat! Eu nu am sa fiu in stare in ani de zile de practica sa il impachetez atat de bine! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte aspectos.pozele superbe....:) ne faci sa salivam:)

    RăspundețiȘtergere
  3. si normal , daca creste cantitatea de cioco in detrimentul biscuitilor...e ...mai buuunnn ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce mult imi place,trebuie neaparat sa-l incerc,cu siguranta e grozav!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca e tare bun! Arata tare ciocolatos! :) O seara placuta! O primavara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cata dreptate ai !! Si mie imi placea la nebunie sa-l pregatesc cu mama si Edu e innebunit sa se murdareasca pe maini ajutandu-ma ;) Chiar e placut ! Dulcegaria copilariei noastre, ce sa mai.. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. super arata! la prima vedere am crezut ca e chiar ... salam! :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Lia, imi place salamul tau ciocolatos si imi place prezentarea cu "dungi" sa semene cu salamul de carne :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Delicios!!!!!!!!o zi minunata iti doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am inghitit in sec, sa stii! :) Tare expresive pozele! Imi notez reteta. Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Andreea,

    Pot sa suplinesti ouale crude cu mai mult unt , cu sirop de visine , sirop de ciocolata sau cu sirop din zahar si rom .
    De impachetat ,se impacheteaza foarte usor .Nu-i nici o arta . :)
    Pup cu drag si eu .

    RăspundețiȘtergere
  12. Just me ,

    Sa stii ca asta-i si scopul ,sa ne facem pofta una la alta .. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Coco ,

    Sa stii ca-i bun si fin .Dar Omul a zis ca salamul traditional cu biscuiti are alt gust si cu toate ca cele doua seamana ,nu se inlocuiesc reciproc.
    Asadar mi-a sugerat sa-i fac si unul traditional .
    Deh gutul copilariei nu se uita usor . :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Flori ,

    Asa am zis si eu cand am vazut reteta .
    Unde mai pui ca se face in 15 minute . :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Adela ,

    Multumesc mult pentru urare draga mea .
    O primavara vesela si multa caldura in suflet iti doresc si eu.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  16. Antonina ,

    Cred ca asta-i lipsea si Omului meu,...amintirile copilariei..ca s-a tot invartit pe langa mine in bucatarie.Si sa stii ca s-a murdarit si pe maini.El a facut nodurile la salam . :):)

    RăspundețiȘtergere
  17. Irina ,

    Ma bucur ca-ti place . :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Mihaela ,

    Da , e tare simpatic designul si mie imi place .
    N-am avut in casa sfoara potrivita ,dar se poate face si o retea din sfoara peste el,incat sa imite perfect un salam adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  19. Andreea-Elena ,

    Asa este. Seamana perfect cu un salam de cinci sute de mii kg .:))

    RăspundețiȘtergere
  20. Neli ,

    Ma bucur sa te vad si ma bucur ca-ti place .
    O primavara superba iti doresc si numai bine .
    XOXO

    RăspundețiȘtergere
  21. Splendido il tuo Salami!:-))
    Lia, excelente pozele.

    RăspundețiȘtergere
  22. Lilly ,multumesc .

    E splendid datorita carticelei pe care am primit-o de la tine.
    L-am dichisit ca pe un salam cu idei luate de pe net .:)
    Cat despre poze...am avut cred cea mai innorata zi din iarna asta si ele au iesit in consecinta .
    Se putea mult mai bine . :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Lie imi place atmosfera "innorata" in poze.Are un aer mai intim decat una luminoasa, gen studiou fotografic.
    Pe carticica scria Lia, asa ca nu puteam sa nu o iau!

    RăspundețiȘtergere
  24. Uau, ce bine arata!!!M-ai lovit drept unde ma doare cu ciocolatosul asta:))Fur o feliuta ca e super bun!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Yummiii , ce pofta mi-ai facut ...se noteaza reteta .

    RăspundețiȘtergere
  26. Lilly ,

    Da, nici mie nu-mi plac pozele "arse" de prea multa lumina . :)

    RăspundețiȘtergere
  27. @Licuta ,

    @Dorina ,

    Va multumesc pentru comentarii .:)

    RăspundețiȘtergere
  28. e clar o reteta mai faina ca aia clasica ! inorat neinorat,pozele is faine !te invita sa incerc reteta

    RăspundețiȘtergere
  29. Ah, copilaria! Cand facea mama salam de biscuiti si pazeam usa frigiderului... Multumesc frumos de reteta. Iti doresc o primavara minunata

    RăspundețiȘtergere
  30. Pansy ,

    Ilona ,


    Va multumesc pentru comentarii si ma bucur ca v-am starnit amintiri frumoase .

    RăspundețiȘtergere
  31. 30 g biscuiti sau 300 g ? Arata super si cred ca e delicios ! Lia M

    RăspundețiȘtergere
  32. 30 de g de pesmet de biscuiti !
    Dupa cum spuneam,acesta este un salam de ciocolta .
    Multa cacao si putini biscuiti . :)
    Incearca si nu vei regreta .

    RăspundețiȘtergere
  33. Lia, imi place enorm cum arata si tocmai de aceea maine trec la treaba!
    Chiar zilele trecute am vazut in tv pe canalele de bucatarie pe care le urmaresc, un salam de asta legat cu sfoara.

    RăspundețiȘtergere
  34. Any ,

    Si pe mine m-a "subjugat " :)aspectul ,dar si gustul este desavarsit .
    Dupa ce o sa-l faci prima oara ,sigur il repeti .

    RăspundețiȘtergere
  35. Ai avut dreptate, Lia, sigur o sa-l repet si o sa pun reteta si pe blogul meu daca esti de acord. Merci!

    RăspundețiȘtergere
  36. Any ,

    Sigur ca poti sa-l pui . :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Cate variante sunt...trebuie neaparat incercata si ciocolatosul asta!

    RăspundețiȘtergere
  38. Lia, esti o maiestra in domeniul cofetariei ,esti incredibila ...FELICITARI!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  39. Iuliana ,

    Multumesc pentru compliment ,dar zau ca mai am mult,mult de invatat in acest domeniu . :)

    Asta-i de fapt frumusetea artei culinar .Niciodata nu le vom stii pe toate .

    Te pup si te mai astept pe la mine .

    RăspundețiȘtergere