vineri, 9 septembrie 2011

Zacusca cu Fasole





Honey, I'm Home!

Da,da, m-am intors si multumesc tuturor celor care mi-au scris mesaje de dragoste si dor . :)

Am venit o data cu toamna ,sa numar  bobocii.
Unu, doi, Moca si Foca .


Sa adun roadele pamantului din gradina binecuvantata .



Sa inchid in borcane aromele verii.

             Zacusca cu Fasole





Reteta pentru aproximativ 15 borcane de 320 ml

Ingrediente :




2 kg fasole boabe cruda din anul acesta, fiarta si scursa
3 kg gogosari spalati, curatati, taiati
1 kg ceapa curatata, taiata mare
1 lt.bulion
1 lt.ulei
sare, piper
3 foi dafin
cateva boabe de enibahar (facultativ)
o ramurica de cimbru

Pentru inceput, fierbem fasolea in apa putin sarata, pana cand boabele sunt moi si pielita plesneste usor .
Spalam si curatam de cotoare si nervuri gogosarii .
Curatam ceapa si o taiem in patru.
Dam prin masina de tocat, in vase separate, fasolea, ceapa si gogosarii.
Intr-o cratita incapatoare cu pereti grosi, asezata pe un disc de fonta, la foc potrivit, punem tot uleiul, ceapa si o lingura de sare.Calim ceapa pana cand devine translucida.
Adaugam acum pureul de fasole, pureul de gogosari, bulionul, frunzele de dafin, crenguta de cimbru, piperul macinat si cateva bobite de enibahar.
Invartim compozitia pana cand se omogenizeaza bine.
Lasam sa fiarba la foc mic, invartind din cand in cand, sa nu se lege de cratita.
Fierbem pana cand ingredientele sunt moi si uleiul se ridica la suprafata .
Eu le-am fiert 90 de minute .
Asezam zacusca in borcane, lasand un spatiu liber de 2 cm intre zacusca si capac.
Pentru sterilizare, asezam borcanele cu zacusca intr-o cratita incapatoare pe fundul careia am pus un prosop de bumbac.Adaugam apa pana trece peste capacele borcanelor.Fierbem la foc mic aproximativ 60 de minute.
Timpul se calculeaza din momentul in care, apa incepe sa fiarba.
Scoatem apoi borcanele din apa ,le stergem si le mai lasam in paturi sa se raceasca pana a doua zi .

Pregatiti painea si linguritele, ca vine Zacusca: :)



Ei, ce spuneti ?
Nu-i asa ca am inchis in borcane o raza de soare ?




Spor la treaba si Pofta Buna va doresc.
Sa fiti iubiti !



38 de comentarii:

  1. Daca ai placerea sa ni te alaturi...te asteptam
    http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/

    RăspundețiȘtergere
  2. Primul venit, primul servit! Nu-i asa? eu am venit si cu un brocan gol ca sa iau si acasa :) Dau la schimb cu dulceata de capsune, mure, afine sau visine. Si am si un borcan special de bureti iuti murati! Offf, sau daca stiam ca faci minunea asta de zacusca, opream pe la tine pe acasa, ca tot am fost prin Maramures si m-am minunat de ce am vazut acolo!Pup si bine ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta prezentare!!!si sunt sigura ca e si super gustoasa!!!bravo!!o zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este foarte buna zacusca ,yamiiii,dar eu as renunta la aspirina,stau foarte binesi fara,pupiceiiiii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am facut de cativa ani zacusca cu fasole ,dar este super buna.Bine ai revenit.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai venit inapoi! :) ce mari s-au facut ratele :))

    RăspundețiȘtergere
  7. superb,poze,prezentare,,,zacusca excelenta,ramane pana la iarna?o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  8. Betty,

    Multumesc pentru invitatie .
    Foarte frumoasa provocarea .:)

    RăspundețiȘtergere
  9. Andreea ,

    Multumesc frumos pentru intampinarea calduroasa . :)
    Ma bucur mult sa aud ca ti-au placut meleagurile Maramuresene .

    RăspundețiȘtergere
  10. Sara ,

    E atat de buna incat s-au golit deja cateva borcane desi le tin sub cheie .:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Fantezie in bucatarie ,

    Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
  12. Mirela ,
    te cred .

    Dar invataturile astea mostenite de la "mame" sunt tare greu de sters.
    Si in felul asta impusc doi iepuri.Mananc zacusca si nu ma doare capul .:))))

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihaela,

    Ratele sunt de-a dreptul uriase.Mai mari decat se vede in poza.
    Si sunt asa de guralive,incat ma bucur ca am doar doua .
    Toata strada le cunoste .:)
    Te pup si ma bucur sa te vad .:)

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata foarte bine, eu prefer sa las intreg fasolea, asa boabe, urmeaza sa fac o portie saptamana ce vine! Bine ati revenit! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ina,

    Multumesc ,mult pentru apreciere.
    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  16. Adela,


    Sa stii ca si eu faceam si varianta cu boabele intregi.
    Asta are cam acelasi gust,doar ca e mai cremoasa.
    Dar nu as putea sa spun care-mi place mai mult. :)
    Ma bucur sa te revad .:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce bunatate!!! Si o prezentare superba! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  18. Te pup Lia! Sper c-ati petrecut o vara minunata. :) Ma bucur sa te revad. Ce umplutura minunata are cosul! Ador zacusca de fasole, este preferata mea si e musai sa fie cu fasole din asta tanara, altfel ii lipseste ..ceva.

    RăspundețiȘtergere
  19. Anul asta nu am facut zacusca cu fasole. Am cam facut-o mereu. Acum am facut cu ciuperci, si clasica cu vinete.
    Arata tare bine zacusca ta! S-aveti pofta! Minunate imagini ne-ai prezentat. Pupam Moca, Foca, Piscot, Cara si sora-sa, cutulachii, mama, fata, bunica, dar si pe sot, si pe ginere... pe toti! :D

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca nu au ajuns pe varza Foca si Moca, au devenit vedetele blogosferei.Aici alaturi de o zacusca minunata.Zacusca pe care, admit, c nu am avut ocazia sa gust niciodata.Mama o face fara.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cred ca e tare bine sa ai o gradinuta de unde iti poti lua o rosie buna, un ardei , un dovlecel si multe alte legume bune...
    Arata minunat zacusca,am si eu pusa pe iarna dar cu vinete si abia ma abtin sa nu desfac un borcanel :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Andreea,

    Da.Vara a fost cum nu se poate mai frumoasa.
    Pacat ca se termina . :)
    Ma bucur sa te revad .Mi-a fost dor de voi toate .
    XOXO .:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Maya .

    Tot familionul te tzuca . :)

    Zacusca cu ciuperci as face si eu.
    Sa vedem cum o sa stau cu timpul.
    Ca tare multe vreau sa mai fac .:))

    RăspundețiȘtergere
  24. Lilly ,

    F&M& CO ,iti trimit pupici .

    Cat despre zacusca ,am aflat ca pe cateva borcane scrie numele tau .:)

    RăspundețiȘtergere
  25. Bucate apetisante ,

    Sa stii ca si la noi s-au mancat deja cateva de pofta. :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Bine te-am gasit,Lia!Ai un blog frumos si niste poze extraordinare!Scuza-ma ca te laud dar asa e frumos cand vii in casa omului pentru prima oara:)

    RăspundețiȘtergere
  27. bine ai revenit!foarte faina zacusca.yummy!pupicei

    RăspundețiȘtergere
  28. Teo ,

    Multumesc .
    Eu iti cunosc Blogul mai de demult si pot spune acelasi lucru in ceea ce te priveste .:)

    RăspundețiȘtergere
  29. Bine ai revenit !!!!!
    Frumoase roade ai strans ;) ... iar zacusca cu siguranta e delicioasa , dar cel mai mult imi place prezentarea , bravooo!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Sarah ,

    Multumesc.

    Ma bucur si eu sa te regasesc cu bine .
    Pup .

    RăspundețiȘtergere
  31. Cat ,

    Ma bucur ca-ti place prezentarea mea .
    Incerc de fiecare data sa pun cat mai bine in valoare prepartul .
    Daca si reusesc,asta decideti voi.
    Pup .

    RăspundețiȘtergere
  32. gand la gand cu bucurie !numai ca eu o fac cu gogosarii sau capiatii copti si boabele le las intregi.asta-i din ciclul mananci si plangi,mananci

    RăspundețiȘtergere
  33. haha, vad ca ai revenit in forta! ma bucur ca te-ai intors la blogareala :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Pansy,

    Da si eu o faceam pe vremuri cu boabele intregi .
    Si intradevar poti sa plangi .:)
    Am vrut sa incerc si varianata mai cremoasa ...... :)
    Te pup .

    RăspundețiȘtergere