Dupa cum peroram intr-un post anterior,eu inca mai am vara in minte.
Nu ma pot desprinde de ea si pace .
Pe malul marii unde m-a batut soarele in talpi ,gazda ne servea cu chec in fiecare dimineata.
Chec facut cu ulei de masline si cu niste cipsuri de ciocolata mici cat niste furnici .
Asa ca odata ajunsa acasa ,am dorit sa pastrez parfumul verii .Si cum nu puteam sa-l inchid intr-o sticluta,am inceput sa coc checuri . :)
Reteta originala nu am cerut-o ,invinsa de un fel de timiditate si de teama ca gazda nu va dori sa-si impartaseasca reteta secreta.
Asadar,iata reteta mea de :
Chec cu ulei
Reteta :
6 oua mari
200 g zahar
100 ml ulei
100 ml apa
220 g faina
40 g nuci tocate in bucati cu cutitul
20 g cacao
50 ml rom
coaja de lamaie,coaja de portocale
zahar vanilat
putina sare
Se tapeteaza doua tavi de chec cu margarina si faina sau o tava mai mare.Eu am avut albusuri congelate ,asa ca am folosit 4 albusuri + inca doua oua .
Am batut albusurile bat , cu putina sare.
Intre timp facem din zahar si apa un sirop,fierbandu-le pana ce dau in clocot si zaharul se dizolva complect in apa.
Batem din nou albusurile daca s-au lasat si turnam siropul fierbinte in fir subtire peste albusuri,si le batem pana se transforma intr-o spuma cremoasa ,alba ca zapada .
Adaugam peste spuma : galbenusurile ,uleiul,si faina amestecata eventual cu un praf de copt,coaja de lamaie ,coaja de portocala si nucile.
Amestecam usor de jos in sus de cateva ori cu un tel,pana cand compozitia se omogenizeaza.
Desertam in tava.Lasam 3-4 linguri din compozitie in care adaugam cacao.Turnam apoi in tava si compozitia cu cacao.Nivelam si dam la cuptor la 170 de grade ,timp de circa 30 de minute .La final incercam checul cu o scobitoare.
Lasati sa se raceasca si serviti cu incredere.
Eu nu prea l-am lasat sa se raceasca .
Pofta buna !
Cum spuneam si pe Fb, asta am facut si eu azi la cererea dl meu.Reteta e asemanatoare, tot asa cu ulei si nuci e si al meu;)
RăspundețiȘtergereCred ca e minunat checul, imi place foarte mult forma! O seara placuta!!!
RăspundețiȘtergereMmmmm..si eu iubesc checul....:)...al tau arata intr un mare fel....!!!!!..Zile frumoase sa ai!!!
RăspundețiȘtergereCe bine arata !
RăspundețiȘtergereCred ca daca mananc o felie marinimoasa din checul tau la cafea, o sa sar peste pranz ;-)))
RăspundețiȘtergereIoana ,
RăspundețiȘtergereUnde e reteta ta ?
Pune-o pe blog sa o vad si eu .
Pup .
Adela ,
RăspundețiȘtergereE forma de tort care are si un inel in mijloc.
E tare practica si o folosesc mult.
Ma bucur ca iti place .:)
Tudor Elena ,
RăspundețiȘtergereMandala ,
Multumesc pentru aprecieri fetelor.:)
Liana ,
RăspundețiȘtergerePot fi si doua felii si atunci consieram doua feluri , da ?
Si putem sari peste desert ? :))
Ce frumos ti-a iesit !!! Sunt convinsa ca e si foarte gustos !!
RăspundețiȘtergereO saptamana usoara iti doresc !!!
Multumesc frumos Cat !
RăspundețiȘtergereSaptamana voioasa si tie ! :)
Pup .
Eu cred ca ceream reteta fara retineri, dar sunt convinsa ca si fara te-ai descurcat mai mult decat onorabil!
RăspundețiȘtergereExtrem de bine ti-a iesit si-apoi cu nuci si cioco e bun bun bun!
Ce bine arata!!! Vreau si eu o feliuta!
RăspundețiȘtergereMie a inceput sa-mi fie dor de iarna.Are si ea partile ei bune.Mai un lemn in semineu, mai un brad de impodobit, mai niste fulgi zglobi, mai o zapada pufoasa si sanatoasa.
RăspundețiȘtergereMai un chec cu nuci la un ceai fierbinte!
Any ,
RăspundețiȘtergereData viitoare te iau cu mine ,sa-mi fi purtator de cuvant . :)
Maya ,
RăspundețiȘtergereOricand cu placere .:}
Lilly ,
RăspundețiȘtergereLa cat de frumos descri tu iarna ,a inceput sa-mi fie si mie dor . :)
Wow ce bunatate!!!Ar merge macar o feliuta, la cafeaua de maine dimineata!
RăspundețiȘtergereTare mi-ar place sa mai gasesc si eu o feliuta, am venit dupa miros!
RăspundețiȘtergereDar daca n-o fi sa mai ai, o sa ma pun pe treaba, m-ai convins ca merita!
Ce bine arata, toate prajiturile cu nuci ma incanta!
RăspundețiȘtergere