sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Dulceata si Jeleu (Peltea) de gutui



....." Si Gutui amarui ,
     Cu puf galben , ca de pui "....

Am primit 7 gutui imense si m-am trezit in fata unei dileme .
Compot ? Dulceata ?Peltea ?
Toate imi plac .
Compotul ar fi fost preferatul meu ,pentru ca iarna pe langa valentele lui compotoase se  poate transforma intr-o delicioasa mancare ,sau sos de gutui ,alaturi de carne de pui,vita sau curcan.
Dar pentru ca la noi in casa e democratie ,am cerut parerea Omului si el a votat pentru dulceata si jeleu .
Votare  50:50 .
Si fata buna cum ma stiti am cedat in favoarea lui .Temporar ,ca doar sezonul gutuilor nu s-a sfarsit .:)
Gutuia isi merita banii,pentru ca practic nu sunt pierderi .Din pulpa am facut dulceata ,iar din coji ,cotoare si seminte am facut peltea .




Dulceata de gutui

600 g gutui cantarite ,taiate cuburi sau rase
1 kg zahar
500 ml apa
un baton de vanilie
zeama de la doua lamai mari

Am curatat gutuile (spalate bine cu o periuta) de coaja si le-am dat pe razatoarea mare.Puteti sa le taiatai cuburi ,daca preferati .
Coaja si cotoarele le-am lasat in apa rece .
Am pus pulpa intr-o cratita cu pereti grosi,impreuna cu zaharul ,apa , batonul de vanilie si sucul de lamaie .
Gutuia fiind un fruct cu pulpa tare si nu prea zemos ,apa ajuta difuzia zaharului si procesul de fierbere si inmuiere al gutuilor.
Zeama de lamaie nu numai ca acreste ,dar impiedica dulceata sa zahariseasca .
Lasam sa fiarba pe foc moale ,amestecand mereu ,sa nu se prinda .La inceput gutuile sunt albe.
Pe masura ce apa se evapora si siropul incepe sa faca bule sticloase ,gutuile isi schimba culoarea.Intai in galben,apoi in roz-ambra.
In momentul in care siropul se leaga si gutuile devin sticloase si se ridica deasupra ,dulceata e gata.




Jeleu (peltea) de gutui

Intre timp ,cojile si cotoarele impreuna cu semintele,le-am pus intr-un vas ,cu apa cat sa le acopere .Am pus apa cam   2 degete peste coji.
Le-am lasat la fiert pana cand s-au inmuiat bine,bine.
Nu invartim deloc in timpul asta ,sa nu se tulbure zeama.
Am strecurat zeama printr-o sita deasa si prin tifon si am obtinut 600 ml.Sucul  asta a extras intre tip toata pectina din fruct .Gutuia se numara printre fructele cele mai bogate in pectina naturala .Astfel ca nu e nevoie de gelfix sau alti adjuvanti moderni .Va trebuie doar rabdare .

Pentru jeleu ne  trebuie  :

600 ml zeama strecurata in care au fiert gutuile
600 g zahar
1 pastaie de vanilie
zeama de la doua lamai mari

Punem totul la fiert pe foc moale ,intr-o cratita cu pereti grosi si cu multa rabdare asteptam sa se faca jeleul .
Al meu a fiert aproape o ora.Timp in care s-a redus la jumatate.
Din timp in timp,faceam proba picaturii.
Eu am facut-o de vreo 10 ori ,sa fiu sigura ca prind clipa . :)
In momentul in care ultima picatura care cade de pe lingura de lemn ,cade ca un lipici gros ,parca nu vrea sa se desprinda de pe lingura ,jeleul e gata.
Mi-au iesit 2 borcane de 315 ml si inca un pic.
Picul ala l-am pus intr-un borcan ,cu care am testat  a doua zi reusita jeleului .



                                          Nu ,nu e turnul din Pisa . :)



Daca vreti o culoare roz ,puteti pune in ultimele minute de fierbere cateva bobite de soc sau de struguri negri .Socul e deja inghetat la mine ,dar am mai gasit cateva boabe de struguri negri pe vie,care m-au ajutat sa-i dau o tenta roz .

Lacrimi de ingeri ce mai tura-vura .



Ei la final ce sa zic ?
Gustul e divin si nu vi-l pot descrie .Trebuie incercat .
La cat mai multe dimineti cu paine calda ,dulceata  si peltea .






55 de comentarii:

  1. Gutuile imi plac indiferent de cum sunt preparate.Ceea ce ai facut tu este super bun.Pup si week-end minunat iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar lacrimi de ingeri! Arata minunat Lia!! Sunt innebunita dupa peltea!! si nu mai zic de piciul meu ;) Sigur voi face si eu.. mai ales ca am niste gutui in balcon care nu-si cunosteau sorta ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine, nu am mancat dulceata de gutui de ceva vreme ! Mi s-a facut o pofta?!!! Pup cu drag si un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma gandeam eu ca iar mesteresti ceva.
    Mie-mi plac amandoua.Imi place tot de la gutuie, chiar si compot!

    RăspundețiȘtergere
  5. DiaMar ,

    W/end frumos si tie .
    Pup . :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonina ,

    Ce bune o sa fie niste clatite cu peltea de gutui . :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Adela ,


    Multumesc .
    Te pup si eu . :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Lilly ,

    Le-am facut deja de ceva vreme,doar ca nu am gasit timp pentru postare .

    Am pus pancetta la macerat in sare . :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu am mai mancat peltea de 100 de ani!Art atat de bine si imi aduce aminte de multe:)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce fain! Azi chiar aveam in meniu mancare de pui cu gutui asa ca o sa incerc jeleul, sa nu arunc nimic-nimic!

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place mult pelteaua de gutui. A ta arata foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am imbracat-o deja in piper.Acum sta spanzurata-n balcon!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am facut Tarte Tatin cu gutui, iar din coji si cotoare, minunatia de peltea. Eu o folosesc sa dau luciu tartelor cu crema de vanilie si fructe.

    RăspundețiȘtergere
  14. Teo ,

    Si mie gutuia imi aduce aminte de casa buicilor,unde gutuile se odihneau pe dulap .
    Toata odaia era inundata de parfumul lor. :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Liana ,

    Sa-mi spui cum ti-a iesit .:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Irina ,

    Cred ca toti cei care au gustat-o o adora si nu pot sa o uite . :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mihaela,

    Ai pefecta dreptate.
    Inlocuieste cu succes Gelfix-ul .:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Lilly ,

    Sa ne traiasca pancettele ! :)
    De Craciun facem meniu comun . :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Arata delicios.Imi place cum ti-a iesit.Sincer o sa incerc din dulceata pe care o am in frigider, asa pofta mi-ai facut.

    RăspundețiȘtergere
  20. ce frumoasa si eleganta prezentare !

    RăspundețiȘtergere
  21. Lia, iti multumesc pentru reteta de peltea :) Dulceata o face tata deobicei, o sa incerc eu pelteaua. Sa imi tii pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  22. Haplea ,

    Asta e si rostul Blogrilor.
    Sa ne facem pofta unii altora / :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Bunny ,

    Tu esti experta ,nu se poate sa nu iasa .
    Totusi tin pumnii .
    Pup si ma bucur sa "te vad" . :)

    RăspundețiȘtergere
  24. ambele arata extraordinar de bine , iar alaturi de painica calda , ce sa mai zic ...un deliciu!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce frumos arata, ambele! Si eu am facut sapte borcane de dulceata de gutui, si cand am pus etichetele dupa doua saptamani, mai erau doar trei :(( Ador dulceata de gutui, e preferata mea!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  26. Lia,
    mi-a iesit foarte putina ca n-am avut decat 4 gutui. Am pus mai putin zahar (ca proportie) si fara vanilie (ca mai am doar o pastaie si mi-era mila de ea :)) ) - dar a iesit minunata! Si are o culoare psihedelica, rosu-deschis aproape fosforescent! Sigur o sa fac o portie mai mare, multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  27. Liana ,

    Sa stii ca si eu am facut la fel ca tine.
    Prima portie a fost doar din 4 gutui .
    Dupa ce mi-am facut "incalzirea" am plusat la 7 . :))
    Important este ca ti-a iesit si ca esti multumita .
    Eu cred ca in Peltea e inchis sufletul gutuilor.O esenta care nu trebuie sa ne lipseasca din camara .

    Te pup .

    RăspundețiȘtergere
  28. Raluco ,

    Tu vorbesti ?
    Tu ,care esti regina incoronata a dulceturilor ?
    Si acum ma ling pe bot cu gandul la ele . :))

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce culoare, ce bun trebuie sa fie!
    Vreau si eu...

    RăspundețiȘtergere
  30. inghit in sec.jeleu ala o sa ma bantuie multa vreme ca de gutui n-au auzit thailandezii.oricum,gustul e divin,asta stiu sigur.pupici

    RăspundețiȘtergere
  31. Lia, arata incredibil de bine, parca e o raza de soare prinsa in borcan!

    RăspundețiȘtergere
  32. Zazusa ,

    Ma bucur ca-ti place ,dar sa vezi ce gust are ! :)

    BTW ,
    Am trecut pe la tine s-am gasit "Usa" incuiata . :(

    RăspundețiȘtergere
  33. l-am pus pe "privat" pentru ca vreau sa il mai las online, dar nici sa il sterg :)). asa ca acum e nici cal, nici magar. e pe... stand by :))))

    RăspundețiȘtergere
  34. No bine Zuza ,asa mai merge.
    Credeam ca-mi trebuie pass-card .:)
    Io te stept cu drag sa revii .
    XOXO .

    RăspundețiȘtergere
  35. Felicitari! Foarte bine arata si ma inspira sa incerc si eu.
    Daca iubest natura s-ar putea sa iti placa asta: http://bunatatidinnatura.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  36. Totusi cum faci ca pelteaua sa nu se inchida la culoare?

    RăspundețiȘtergere
  37. Lena ,

    Nu inteleg intrebarea .
    De ce sa se inchida la culoare ?
    Eu procedez de fiecare data exact cum am descris in reteta si rezultatul e cel pe care il vezi .
    Faptul ca pui coaja si cotoarele direct in apa rece ,iar apoi la jeleu folosesti zeama de lamaie ,impiedica oxidarea(inegrirea ) gutuilor .

    RăspundețiȘtergere
  38. Excelent! A iesit totul ca la carte! Simplu si delicios!

    RăspundețiȘtergere
  39. Ella ,
    Ma bucur ca ti-a fost de folos reteta mea . :)

    RăspundețiȘtergere
  40. Desi nu am incercat niciodata mi-a iesit! Nici mie nu-mi venea sa cred. Are o culoare rozalie inchis...
    Multumesc pt reteta!

    Ps: as pune si poza dar nu stiu cum.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  41. Anonim ,

    Ma bucur din suflet ca ti-a iesit reteta si ca esti placut surprins (a ) . :))
    Poze nu poti posta aici ,dar cine stie ,poate ti-am facut pofta si intr-o zi iti deschizi Blog . :)


    Te mai astept oricand cu mare drag .

    RăspundețiȘtergere
  42. Clarisa, multumesc pentru comentariu si vorbele care mi-au mers la suflet.

    RăspundețiȘtergere
  43. a fost o peltea minunata.... multumesc pt. reteta

    RăspundețiȘtergere
  44. a iesit o dulceata deliciosa ...multumesc pt. reteta

    RăspundețiȘtergere
  45. Ma bucur ca v-a fost de folos reteta mea .:-)

    RăspundețiȘtergere
  46. SI TOTUSI MIE MI SE INCHIDE LA CULOARE DULCEATA DE CE?

    RăspundețiȘtergere
  47. Dulceata se inchide la culoare daca e fiarta prea mult,sau daca nu pui zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere