sâmbătă, 22 octombrie 2011

Pasta de maciese



Este 22 Octombrie .De o saptamana bruma imi zgribuleste curtea si privirea in fiecare dimineata.E clar ca iarna isi intra incet ,incet ,in drepturi .
Si totusi natura duce o ultima lupta pentru supravietuire.Ne rasfata inca cu fructe de padure . Ultimele .Maciesele rosii ca  ciresele.
Pe margini de drum ,pe margini de gard ,de padure ,tufele de Rosa canina ,asteapta modeste sa vina Octombrie .E momentul lor de glorie.Daca tot anul nu le-ai observat,acum nu poti sa treci pe langa ele fara sa fii uimit .

Te striga pur si simplu :

- Fata ,iti place noua mea  tunsoare ?Noua boare ?Noua mea rochie ?Noua culoare ?


                                                                                  d.p.net

Daca nu le observi ,vor tacea si te vor astepta in continuare .Se vor acoperi cu ninsoare,asteptand soare .

                                                                                   d.p.net

Eu nu am trecut pe langa ele ,fara sa le salut ,mai ales ca le astept de mult.
Pasta de maciese e o finete de neegalat intre foile unei prajituri cu crema de lamaie sau vanilie ,pe o clatita sau pe o simpla felie de paine  langa o cana cu lapte cald .




Daca reusiti sa puneti mana pe fructele astea magice ,pot sa va spun ca procedura e laborioasa ,dar merita.
De ce sunt maciesele magice ? Cititi informatii interesante , aici .

Cum procedam :

Maciesele se spala bine,bine .
Le punem apoi intr-o cratita si punem apa cat sa le acopere.Se fierb o ora la foc mic, pana cand pulpa lor se inmoaie .
Urmeaza acum pasul cel mai important.Separarea pulpei de samburi si puf.
Pentru ca nu-i asa ,un fruct atat de special ,ascunde inauntrul lui si o mica surpriza nu tocmai placuta.
Samburii sunt impachetati intr-un fel de puf care-i de-a dreptul nesuferit ,si pe piele si pe limba .
Asa ca dam maciesele fierte prin sita .Faceti manevra asta purtand manusi .Va scutiti de neplaceri. :)
O sa obtinem pulpa .
O punem intr-o cratita cu pereti grosi si adaugam pentru fiecare kg.de pasta jumatate de kg de zahar .
Fierbem  ,pe o plita groasa , timp de o ora.Invartim cu rabdare,pentru ca are tendinta sa se prinda .
La final nu  se va ingrosa prea tare .Dar nici nu-i nevoie sa stea lingura in ea .
Rolul ei este cel al unui sos .







Cred ca v-am convins iar restul cuvintelor sunt de prisos .

44 de comentarii:

  1. VREAU si eu! poate anul asta ma mobilizez si pun de un borcan :) pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. imi aduc aminte de fructele acestea.avea mamaia un macies in curte dar parca le ceai folosea fructele ,nu stiu sigur:D
    sosul tau e tare fin si cred ca-i rpieten bun cu clatitele.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  3. macesele, ce bunatate, imi aduc aminte cand eram copii pasta de macese era una dintre cele mai populare dulciuri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau din toate !! delicioasa pasta!! superba prezentarea! pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. draga mea, iti multumesc! chair zilele astea vorbeam acasa cum sa scapam de puful din macese!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cred ca sotului meu i-ar place pasta de macese, chiar imi spunea odata ca mancau cand erau copii :) Dar eu nu am macese aici asa ca ma "degust" virtual :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca-i un deliciu, chiar daca nu-i prea placut sa o faci. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Este foarte buna pasta de macese dar nu am de unde sa iau fructele!Excelenta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Pasta de macese e preferata mea, o ador!

    RăspundețiȘtergere
  10. sigur un deliciu,cred ca e foarte parfumata,plina de vitamine,yummy,lasa,ma sa iau un pic,pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Asa de necaz mi-e ca n-ai postat asta acu vreo 2 saptamini....

    RăspundețiȘtergere
  12. Trebuie sa incerc si eu o data, arata foarte delicios!

    RăspundețiȘtergere
  13. Sarah ,

    Da , sunt foarte bune si pentru ceai .Au un continut foarte mare de Vit.C .

    RăspundețiȘtergere
  14. Mandala ,

    Si eu o vanam prin camara ,pana se termina . :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Antonina ,

    Ma bucur ca ti-a placut .
    Pup you back . :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Zazuza ,

    Ma bucur sa-ti fiu de folos . :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Mihaela ,

    ce sa facem ,si voi aveti ce nu avem noi . :)

    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sara ,

    Stii vorma aia :
    "rabda baba la frumusete" ...eu as adauga ca mai rabda si la fainosag . :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Teo ,

    La noi se gasesc in piata ,culese de tiganci . :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Liana,

    Eu am multe preferinte ,chiar prea multe,dar in momentul asta pasta asta e pe locul intai . :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Ina ,

    Cand te intorci dintre dune ,dai un semnal si-ti trimit un borcan cu drag . :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Raluco,
    dar ce era acum doua saptamani . ?

    RăspundețiȘtergere
  23. Cititoarea ,

    Pe vremuri se gasea in magazin o varianta destul de buna.Vezi poate mai gasesti .:)

    RăspundețiȘtergere
  24. Ador pasta de macese!!!! Din punctul meu de vedere, e umplutura perfecta pentru clatite. Cu toate acestea, eu nu stiu sa fac pasta de macese. Si recunosc, ca desi mi-ai pus reteta in brate, nu o sa fac prea curand dulceata asta :)) Pentru ca am mare noroc cu mama, care in fiecare an ne pregateste cateva borcane/cap de copil.

    RăspundețiȘtergere
  25. Luiza ,

    Unde umbli puiule ?
    Ce dor mi-a fost de tine si de pozele tale !!!
    Ma bucur enorm sa te "Vad " .:)
    Apropo de pasta.Saptamana asta mai fac o portie ( a trei a ),ca borcanele au plecat in cele patru zari,pe la copii ,mama si prieteni . :)
    Eu iti trimit cu tot dragul si tie ,daca-mi dai adresa .

    RăspundețiȘtergere
  26. Esti o dulce :* Momentan ma bazez pe borcanele mamei, cand se termina te trag de maneca. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  27. Ce bine arata , si o poti folosi in atatea variante !!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Foarte frumoasa poveste culinara si foarte frumoasa prezentare! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  29. Cat ,

    Asa este,variantele urmeaza ..:)

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu-s fericita care poate confirma cat de buna este pasta de macese facuta acasa la Povesti Culinare!Am pupat fiecare borcan!Jur!

    RăspundețiȘtergere
  31. Lilly ,

    O sa mai ai de pupat,ca am mai facut o tura . :))

    RăspundețiȘtergere
  32. Am trecut razant pe linga un cos cu macese, dar m-a speriat munca :D

    RăspundețiȘtergere
  33. Raluca ,

    Nu te cred .
    Pe tine nu te sperie nimic . :))
    Pup .

    RăspundețiȘtergere
  34. Spune-mi te rog ce fel de sita trebuie si de cite ori se dau prin aceasta sita promit sa incerc,familia mea merita

    RăspundețiȘtergere
  35. Viky ,

    E vorba despre o sita metalica fina .

    Asemanatoare cu sita pentru ceai,dar cu diametrul mai mare .
    Se gasesc prin toate supermarketurile .

    Sper sa te descurci .
    Tin pumnii . :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Salutare!

    Am descoperit site astazi, fiind interesata de modul de preparare a maceselor si avand o multime de tufe de macese in jur.Intrebarea mea este daca dupa fierbere, atunci cand despart pulpa de seminte si puf pt utiliza o masina speciala de strecurat? Aceasta masina are o sita speciala care desparte pulpa de seminte (o folosesc la sucul de rosii si zacusca)

    RăspundețiȘtergere
  37. Nu se poate folosi masina pentru bulion.

    Pasta de maciese se da printr-o sita mult mai fina ( sita de ceai),care retine samburii si perisori aceia fini din interior.

    RăspundețiȘtergere