joi, 6 octombrie 2011

Ciocolata de casa




Cioccolatini al mou,dupa o reteta italina de ciocolata de casa.
O ciocolata de casa cu consistenta moale, caramelata.
Mici bucati de ciocolata pacatoase,ispititoare,carora cu greu le mai tii contabilitatea dupa degustare.
Cate ai mancat si cate au ramas .

Pe mine m-au inspirat de cum i-am vazut in cartea :

Chef : La buona cucina Ciocolato

Lilly mi-a trimis-o si e... ca si cand as fi primit un premiu  :)
Asa ca sorella ,iti multumesc din inima . M-ai nimerit la fix .
Pentru mine cartile sunt de nepretuit .




Mai sunt multe retetete incantatoare in cartea asta ,pe care va promit sa le descoperim impreuna.
Ceea ce imi place ,este ca descrierea retetelor este clara,concisa , pe faze de lucru ,scurt si la obiect.
Daca respecti cantitatile si timpii de fierbere sau coacere,e imposibilsa nu iasa .
Asadar am sa citez exact din carte :

Cioccolatini al mou





Ingrediente :

300 g zahar pudra
100 g zahar brun
90 g ciocolata fondanta(eu am folosit ciocolata  cu 50 %cacao ) 
 2 linguri sirop de porumb (glucoza,sirop de artar,miere)
120 ml frisca grasa min 30 %
 60 ml lapte
 60 g unt gras

Inainte de a demara procedura ,subliniez din nou ca e foarte important sa cantariti totul foarte exact si sa fierbeti fix cat spune reteta.
Eu am folosit ciocolata cu 50 % procent de cacao .

Incepem prin a unge cu unt o tavita de 20 x 40 cm .
Sa nu fie prea adanca .Sau doua mai mici .
Amestecam zaharul pudra,cu zaharul brun,frisca, laptele si ciocolata taiata marunt, intr-o cratita cu pereti mai grosi.
Punem pe foc moale si invartim, pana cand amestecul devine omogen si incepe sa fiarba .In acest moment, lasam amestecul sa fierba 10 minute la foc mic !Invartim mereu .
Luam de pe foc ,adaugam untul taiat in bucati si amestecam.
Lasam sa se raceasca 20 de minute .
Apoi batem ciocolata cu o lingura de lemn timp de 10 minute!
Rezulta un amestec ciocolatos, dens,pe care il repartizam in tavita .
Lasam sa se raceasca 3 ore.Nu in frigider.La temperatura camerei sau in camara.
Apoi,cu ajutorul unui cutit si a unei spatule ,scoatem ciocolata din tava pe o bucata de hartie de copt si o taiem patratele.
Eu am taiat cateva bucati cu un pahar de tuica ,sa vad cum arata si rotunda .




Omul si-a pus si el doua bucati in doua forme pe care si  le-a facut singur .:)



Indiferent de forma ,rezultatul e total neasteptat.
E o ciocolata moale ,care-si mentine forma,textura si aroma zile la rand .Nu face crusta,nu se intareste .
Eu am pastrat 12 bucati pentru copii , care au venit acasa dupa o saptamana .
Pentru aspect,am presarat deasupra putina cacao .


Daca le faceti, va doresc pofta buna !


46 de comentarii:

  1. vaiii sunt superbe,salivez la maxim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu care sunt cel mai mare fan ciocolata spun ca este divin desertul acesta.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Abia astept sa vad ce reteta mai faci.Oricum pe astea sigur le fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Minunate... ce tinuta au. Si textura e interesanta. Trebuie incercata. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. DiaMar ,

    Culmea este ca eu nu ma numar printre ciocolatosi,dar cartea asta este irezistibila . :)

    Pupici si tie !

    RăspundețiȘtergere
  6. Lilly ,


    Mai am cateva care urmeaza.
    Deja au paginile indoite , de cat m-am uitat la ele .
    I le-am aratat si Andei .A ales si ea cateva . :))

    Doar ca trebuie sa las cam o saptamana intre ele ca altfel e jaleeee .... :))

    Unde-s portiile mai mari ,astept sa am cu cine le imparti .

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce deliciu!!! Nu refuz un patratel! Ador ciocolata! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. OMG!!!! cum poate sa arate!! sigur voi incerca reteta.. prea m-ai ispitit.. Io de unde cumpar ciocolata fondanta?? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Misto! Io o trec la raboj, ca pare simpla si gustoasa!
    Pe mine Lilisoarea nu ma mai iubeste, ca nici la mesaje nu mai imi raspunde, da' tot ies pe plus daca pui tu retete :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Respectat cu sființenie, IEȘIT!! Voi păstra și eu bucățile mari pentru copii, unul vine pe la Crăciun, celălalt mai peste 6 luni. Așadar, ca să nu se usuce, compromițând-mi munca, nu voi precupeți nici un efort în a le păstra frăgezimea...Acu chiar pap una...

    RăspundețiȘtergere
  11. Licuta ,

    Deci de aia nu ieseau la numaratoare . :)


    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  12. Antonina ,

    Eu am luat de Kaufland ciocolata menaj cu 50 % cacao .
    Pup you back .

    RăspundețiȘtergere
  13. Boierule , Ma inclin in fata ta si te felicit. Mare curaj ai avut . Daca astepti cu ele 6 luni,ne vei spune si noua care e termenul lor de valabilitate sau de ..... expirare . :)) Io zic sa mananci cate un patratel pe zi ,sa nu se dea peste cap glicemia si mai faci alta portie cand vin fiii risipitori . :) Iti doresc o saptamana frumoasa si inspiratie

    RăspundețiȘtergere
  14. Mitinita ,

    Eu am facut un experiment cu 8 persoane si nu a rezistat nimeni . :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Am o nelamurire. Se foloseste frisca sau smantana dulce?

    RăspundețiȘtergere
  16. Beatrice ,

    In reteta scrie simplu Panna .

    Dictionarul spune :

    Panna = smatana,frisca,caimac
    Panna da montare = Frisca
    Panna da cucina = Smantana dulce de gatit .

    Eu am folosit frisca .Si a iesit .
    Posibil sa iasa si cu smantana dulce .
    Poate ne lamureste cineva care traieste in Italia . :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Lia am ramas cu gura cascata...Arata demential.O sa incerc aceasta minunata reteta cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  18. vai! vai! vaaai! ce-mi vad ochii?! ciocolataaa?! si mie, si mie :))!

    RăspundețiȘtergere
  19. Panna e frisca.In retetele cu dulciuri, se foloseste frisca aia nebatuta, lichida.
    Chiar daca nu scrie panna da montare, pentru ca in reteta nu e nevoie de ea "montata", ci lichida.
    Cioccolato fondente e de fapt ciocolata neagra, amaruie, dark.

    RăspundețiȘtergere
  20. Lia, arata minunat! Noi mai usor cu ciocolata, altfel cred ca nu scapam fara sa le fac :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Haplea ,

    Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit . :)

    RăspundețiȘtergere
  22. ooo...faina cioco asta! cacaua ii da un aspect in trend:).....imi place

    RăspundețiȘtergere
  23. Lilly,

    Merci ca ne-ai lamurit !
    Eu am nimerit-o ca "orbul in Braila " si cu frisca si cu ciocolata . :)

    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  24. Bunny ,

    Nici noua nu ni le-a indicat medicul .:)
    Asa ca le fac doar cand vin copiii acasa sau cand am cu cine sa le impart .
    Azi am facut crumble cu mere ,in portii mici ,mai precis 4 . :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Lia ce m-am bucurat sa vad ca te-ai intors...doar ca am disparut eu intre timp ;)
    Cioccolatini arata de exceptie! Le-am mancat din priviri!

    RăspundețiȘtergere
  26. Bunica !


    Iupii ! ce veste buna sa te vad la mine in casuta !

    Sper ca totul e bine .

    RăspundețiȘtergere
  27. Hm.... 4 crumble...Sa inteleg ca... Moulinex :) ?
    Noi chiar nu avem voie ciocolata, si curios, cel mai bine a inteles piciul, care m-a suprins cu mana in sac (a se citi pachetelul de cioco) si m-a certat :))
    Deh, are mai multa minte ca mine cateodata!

    RăspundețiȘtergere
  28. Iepuras ,

    Lasa ca se poate si fara ciocolata.
    Sunt atatea bunatati pe lumea asta.
    Dar ciocolata alba ?Se poate ?
    Ca mie alba imi place mai tare .
    Si cu stafide daca se poate . :)

    RăspundețiȘtergere
  29. Ce de-a ciocolata!!!:))))
    Si eu vreau, arata apetisant rau.
    Pup Lia draga!

    RăspundețiȘtergere
  30. @Gabi,

    @Dorina,

    Poftiti de serviti !

    Pup si eu . :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Bucurosi de oaspeti? Ma bucur sa vad ca te-ai intors la munci :) Mi-o fost dor de povestile tale.

    Foarte interesanta reteta, nu am vazut/gustat nimic asemanator pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  32. Iubito !

    Tie ti-a fost dor de mine ?
    Da mie de tine si mai tare. :)
    Pe unde-mi umbli ?
    Daca umbli bine ,atunci sa-ti fie cararile batute cu flori.
    Te pup .

    RăspundețiȘtergere
  33. Cum pot arata dulcegariile astea! Fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  34. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  35. Fix asa am spus si eu Maya ,cand le-am vazut prima data > :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Sa te lingi pe degete, nu alta! Imi plac formele alese de omul tau ;-)

    RăspundețiȘtergere
  37. Ce bunatate! Vazusem ciocolata fondanta de vanzare la o patiserie. Fac o plimbare maine sa vad daca gasesc :D

    RăspundețiȘtergere
  38. Nicole ,

    E aceeasi ciocolata pe care ai folosit-o la tortul de ciocolata . :))

    RăspundețiȘtergere