E sfarsit de Iunie.Ciresele pietroase se rasfata la soare.
Fetele si le prind la urechi,copiii chiuie prin ciresi iar noi punem compot .
Soiurile cu cirese mari,crocante,dar nu rascoapte ,sunt cele mai bune pentru compot .
Ce placere mai mare poate fi iarna,decat sa desfaci un borcan cu cirese,sa le plimbi pe limba si sa le trosnesti intre dinti.Sa simti gustul acela dulce ,aroma de migdale a samburilor,in timp ce siropul ti se rostogoleste pe gat.
Nu stiu voi,dar eu sunt topita dupa acest compot,care culmea,se face extraordinar de usor.
Nu trebuie scosi samburii,nu trebuie blansate,nu trebuie curatata coaja...nimic.Simplu de tot.
Eu am avut 2 kilograme de cirese.
(Pardon,am avut 4 kg,dar doua le-am mancat.Singura.Sa nu mai spuneti la nimeni .)
Le-am spalat,le-am curatat de codite si le-am asezat in 5 borcane de 700 ml, spalate si sterilizate in prealabil .
Am pregatit apoi siropul.
Eu folosesc 300 de g zahar /litru de sirop la fructele dulci si 500 g zahar/litru de sirop la fructele acre.
Mai pun un pic de zahar vanilat si putina lamaie sau acid citric.
Am incalzit siropul pana cand s-a dizolvat zaharul .L-am racit si l-am turnat peste cirese.
Am infiletat bine capacele.
Am pus apoi borcanele la sterilizat intr-o cratita cu apa.Apa trebuie sa acopere borcanele pana la gat.Pe fundul cratitei am pus un prosop .
Le-am lasat in baia de apa 35 de minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba.
Apoi le-am scos din apa si le-am mai pus intr-o patura pana cand s-au racit complect.
Daca borcanele sunt bine sterilizate,intre compot si capac se creeaza vid.
Putem verifica vidul ciocanind cu unghia capacele.Cele vidate au un zgomot mai viu.Cele care nu sunt vidate suna a gol.Daca experimentati,veti intelege cum e cu zgomotul.
Cele care nu corespund,nu sunt bine sterilizate sau au capacele defecte.
Le mai sterilizati o data sau le mancati.De ce sa mai asteptam pana la iarna.
Pofta buna !
Tips :
Daca aveti emotii ,puteti pune jumatate de pastila de aspirina,la fiecare borcan,pentru siguranta conservarii.
Eu nu pun.Si nu am avut probleme niciodata.Totusi in primele zile,dupa ce se pun la pastrare,e bine sa le verificati.
asa face si mami compotul.imi aduc aminte ca toata vara pana toamna cand se terminau fructele facea gemuri si compoturi.eu nu fac deoarece se gasesc mai tot timpul fructe proaspete dar sincer mi-ai facut pofta de compot.eu acum as vrea un compot receeee de visine dar merge si de cirese.maa inviti la o portie?pupici
RăspundețiȘtergereCe frumos arata! si ai mei fac acasa, ca doar au cires in gradina :) pe aici sunt destul de scumpe ciresele la 7$ pt 450g, dar daca as sta la casa as face cateva si eu :) imi place foarte mult aroma compotului!!!
RăspundețiȘtergereAm pus necrocante, ci inimă de porumbel. Respectat indicațiile. Până la iarnă e ceva vreme, așa că le-am ascuns. De mine...
RăspundețiȘtergereDap ciresele sunt la putere! :)))
RăspundețiȘtergereSarah,
RăspundețiȘtergereFugi si ia-ti bilet l avion.
Daca te grabesti,s-ar putea sa mai gasesti un borcan.
Pentru ca vorba Boierului,trebuie sa le ascund de mine insami .:)))
Alina,
RăspundețiȘtergereSi la noi sunt scumpe im supermarket .
Noroc ca avem si piata cu producatori locali .
Boierule,
RăspundețiȘtergereCiresele "Inima de Porumbel " sunt
grozave .
Faza cu ascunsul e valabila si la mine .
Daca pun ceva bine,sigur nu mai gasesc . :)
Bunica,
RăspundețiȘtergereDap,luna asta,cherry s rules ! :)
Ce bine arata. Ciresele si visinile imi plac mult in compot. In rest doar pentru diverse combinati de dulciuri. Pup!
RăspundețiȘtergereLia, pe una dintre tavite se vede numele meu, deci vin s-o colectez. Mai ales ca n-am mancat niciodata (ori a fost atat de demult incat nu-mi amintesc) comport de cirese. Mama facea de visine si de prune bistrite.
RăspundețiȘtergerehahaha ce haios comentariul lui c.j.
Am o prietena care-si ascunde ciocolata si-apoi tot ea o si gaseste ...
Arata demential... ciresele sunt uriase !! cred ca ti-a iesit un compot de zile mari.. Felicitari.. Te invidiez maxim ca stai la curte...cat imi place lemnul ala ... eu mi-as lua bilet de avion pt borcanul ala first.... si apoi pentru bucata de lemn si sa zicem vreo 50 mp de curte.... e prea mult ;))) Te pup Lia
RăspundețiȘtergereCe bine arata si cat de bun e!Felicitari,faci niste poze mununate!pupici
RăspundețiȘtergereExact asa am facut si eu compotul de cirese!Doar ca la noi compotul nu prinde iarna.Marmeladele au sanse,dar compoturile...nu!Le halim...nu rezistam cireselor,niciunu din noi! =))
RăspundețiȘtergerePupici pe obrajori :*
Sara & Miki,
RăspundețiȘtergereVine si vremea visinelor !Trebuie sa ne pregatim ,pentru ca sunt si preferatele mele .:)
Andreea,
RăspundețiȘtergereDaca nu ai mancat,trebuie musai
sa-l faci,pentru ca nu stii ce pierzi.
E compotul meu preferat.Spre deosebire de visine,ciresele raman crocante .
Antonina,
RăspundețiȘtergereNu e prea mult .:)
Si eu iubesc lemnul,piatra,pamantul,iarba,culo-rile calde,asa ca te inteleg perfect .
Flory,
RăspundețiȘtergereMultumesc mult .Ma bucur ca-ti plac pozele mele,pentru ca ma straduiesc sa va transmit si putina atmosfera .:)
Maya,
RăspundețiȘtergereMetodele astea babesti cu patura si bla,bla,nu dau gres niciodata .:))
Si la noi e compotul preferat.
Alta data faceam 20-30 de borcane numai cu cirese.:))
Acuma vreau sa fac si alte sortimente .
This is a wonderful recipe! It must be absolutely delicious and the photos are so pretty! I am very happy I found your site. You have a new fan :-)
RăspundețiȘtergereI'd also like to invite you to check out a new recipe sharing website RecipeNewZ (with Z). We've only been around for 2 months, but we already have recipes from hundreds of blogs, and it would be great see some of your posts there too!