marți, 1 februarie 2011

Sos tartar lejer



Sosul Tartar sau Remoulade,e un sos cunoscut si folosit traditional in multe culturi.
Are la baza maioneza,amestecata in proportii diferite cu lamaie,mustar sau otet,cu castraveti murati sau capere,ceapa,cu ridichi,cu ansoa,cu piper,curry,tabasco..... si verdeturI.
Mai sunt si alte combinatii pe care nu le-am enumerat aici,pe care le puteti descoperi sau inventa dupa placere si gust.
Variante sunt multe,doar constanta  este aceeasi.Maioneza.
Eu nu vreau sa ma lipsesc de bunatati dar le veau light,asa ca ma orientez spre variantele lejere.
In cautarile mele am gasit 2 posbilitati de tartar .
Una cu branza alba si una cu iaurt.
O sa intrebati de ce nu am ales o maioneza fara grasimi.
Nu am ales-o pentru ca incerc sa reduc si numarul de oua din farfurie.


Asadar, Varianta 1 :

250 g Quark,sau branza de vaci
1 lingura mustar
6 castraveciori murati mici taiati fin
zeama de lamaie
1 ceapa mica taiata fin
sare,piper
putin ulei de masline (facultativ)
patrunjel sau marar verde


Punem toate ingredientele intr-un castron,omogenizam tartarul,gustam si mancam cu ce ne place.
Merge perfect cu carne sau peste la gratar,oua,cartofi pai....
Eu l-am imprastiat peste un platou cu cartofi natur,salata verde si oua.
Lasati la indemana  lamaia,uleiul si otetul,pentru ca fiecare mesean sa asezoneze preparatul dupa dorinta.



Ca sa fie serviciul complect va dau suplimentar o picatura de ulei .:)




Si Varianta 2

Reteta e aceeasi,doar ca, am inlocuit branza cu un iaurt corpolet.
Iar in farfurie,in loc de cartofi se lafaie un orez salbatic.



Daca v-au placut variantele mele,va doresc :

Pofta buna !




16 comentarii:

  1. Ce bine arata - si eu il folosesc destul de des la salate sau cartofi!

    RăspundețiȘtergere
  2. bun asa! mai ales ca mie nu prea imi place maioneza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu il pun mereu peste cartofi la aburi. Il ador...Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  4. Hehe inainte nu stiam nici o reteta de sos tartar acum stiu 3:) Multam' Lia!

    RăspundețiȘtergere
  5. Une assiette des plus délicieuses.
    J'aime beaucoup.
    A très bientôt.

    RăspundețiȘtergere
  6. Chilly,
    Eu acum l-am descoperit.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Zazusa,

    Am invatat si eu ca se poate fara.

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca voi miza pe varianta 1, cartoful bate orezul in orice intrecere :D bine macar ca avem sosul ca un delicios compromis :D

    RăspundețiȘtergere
  9. Piciorus,

    cu placere,sa fii iubita !

    RăspundețiȘtergere
  10. Margo,

    Se stie ...Compromisul e mama (sau tata)...intelepciunii. :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Placut, placut variantele!
    Nici mie nu-mi place neam maioneza!

    RăspundețiȘtergere
  12. eu in sosul asta adaug si tarhon.....foarte bun!
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo, Lia, sa o tii tot asa :) Imi place ca esti consecventa cu gatitul sanatos, as vrea sa iti pot urma modelul. Mai incolo poate. Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere