joi, 16 decembrie 2010

Baclava


Va aduceti aminte de Baclavaua pe care am facut-o la Cina cu prietenii de Mos Nicolaie ?
Prajitura asta nu numai ca este foarte buna,dar se face relativ repede,avand in vedere faptul ca foile se cumpara din comert.
Daca o impartiti cu prietenii,scapati de vina de a fi mancat atatea calorii ,iar musafirii vor fi cu siguranta impresionati.
Pare complicat de facut,dar pe cuvant de pionier ca nu-i asa.
Sunt doar cateva mici secrete,pentru reusita unei baclavale,pe care am sa vi le dezvalui si voua.
Asadar ce avem de facut ?
De cumparat un pachet de foi de placinta,sau foi filo,daca aveti un magazin turcesc sau grecesc in vecinatate.
Atentie ! Foi de placinta nu Aluat de foietaj.
Ambalajele seamana si am cateva prietene care au luat plasa. :)

Avem nevoie de :

foi de placinta, sau foi filo ,un pachet (12-15 bucati)
400 g nuca tocata marunt,nu macinata
1 lingura praf de scortisoara + 2-3 cuisoare macinate
200 g unt topit sau ulei

Pentru sirop :

400 ml apa
400 g zahar
2 rulouri de scortisoara
2 cuisoare
vanile,rom
zeama de la 1/2 lamaie
3-4 linguri miere

Nuca poate fi inlocuita cu fistic,sau alune.Restul ingredientelor si aromelor pot fi si ele  variabile.
Depinde daca reteta este turceasca, greceasca, arabeasca,.....

Cu ce incepem ?
Aluatul se decongeleaza.
Foile trebuie sa ajunga la temperatura camerei.
Facem siropul.
Punem la fiert apa,zaharul,mierea,zeama de lamaie,aromele ...
Lasam sa fiarba 10 minute.
Scoatem rulourile de scortisoara si cuisoarele din sirop.
Siropul se va turna rece peste baclavaua calda !

Tocam nuca cu un cutit,sau o punem intr-o punga rezistenta si o pisam cu facaletul.
Topim untul intr-o craticioara si pregatim o pensula .
Foile se decupeaza pe marimea tavii.
Eu am facut baclavaua in tava mare.Se lucreaza repede,pentru ca foile
se usca repede.Eventual le tineti acoperite cu un prosop ud si stors bine,pana terminati capodopera. :)
Se impart pe grupe de 3 bucati.
Asezam o foaie in tava,o pensulam cu unt,apoi alta foaie,iar unt , a treia si iar unt.
Dupa fiecare grup de 3 foi,punem nuca .
Si continuam,terminand cu ultimele trei foi.
E important sa nu va zgarciti cu untul si sa nu uitati sa-l intindeti  bine bine,pana la margini.
Cand foile s-au terminat,punem tava la rece pentru o ora.
Apoi se scoate si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit,se taie prajitura in mici patrate,sau triunghiuri.
Ca sa iasa frumos,ajutati-va de o rigla.
Punem baclavaua in cuptorul incalzit la 180 de grade,pentru 25-30 de minute sau pana cand se bronzeaza frumos.

Scoatem prajitura din cuptor si turnam peste ea siropul rece.
Baclavaua se lasa cel putin 24 de ore ,pantru ca siropul sa imbibe foile.Cu cat sta mai mult,cu atat e mai buna.
Se poate congela si decongela fara probleme,intr-un ambalaj ermetic.
Poftiti.Serviti !



                              


17 comentarii:

  1. gata ,eu am servit ,nu rezistam,aromele au ajuns repede la mine!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Alison,
    Ce rapida ai fost . :)
    Sa-ti fie de bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm...ma faci sa ma apuc iar de baclava!:) Dar stai mai intai sa-mi treaca fobia cu fursecurile, caci un pitic de pe creier mi-a zis sa postez numai fursecuri pana la Craciun. Save me!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreea,

    Bine zici nu e fobie,ca noi nu ne temem de nimic :)
    Manie ?
    Pai cam da.... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. intotdeauna o placere sa revin la tine in "casa cu bunatati"

    RăspundețiȘtergere
  6. faci numai bunatati... meriti numai laude :D n-am mai facut de mult baclava...este pe lista :D pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmmmmm,ultima oara am mancat baklava in Istanbul,in prima zi de Ramadan,cu o casa plina de vecini si prieteni care ma complimentau si nu intelegeau cum reusesc sa fac baklavaua mai buna decat turcoaicele :)))) Secretul? Romancele sunt "the best of the rest" pe toate planurile,asa ca e o pierdere de timp cautarea secretelor. :)) Lia,arata ametitor de bine baklavaua ta si chiar am sa fac si eu in perioada asta.Insa aleg sa ma scarpin cu mana dreapta la urechea stanga,fac eu foile,ca de obicei,am mania aluaturilor. :))Te pupic si multumesc de amintirile pe care mi le-ai reimprospatat la vederea pozelor !!

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca a iesit o nebunie ! ce arome minunate!
    stafeta prieteniei te asteapta s-o preiei !

    RăspundețiȘtergere
  9. Diamanto,
    Eu fac bunatati,dar nici manutele tale nu sunt de neglijat. :)
    Am vazut ce minunatii ies cand le
    pui la treaba.
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ana,
    Cred ca foile facute in casa sunt minunate.
    Asta e farmecul iernii.Avem timp
    de introspectii si amintiri....
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ah, stiu ca mi-ai trimis reteta dar ma bucur sa o vad si aici.Abia astept sa o fac.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lilly,

    Spor la treaba.
    Sper sa va placa. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. ce se poate face daca se zahariseste siropul pus peste baclava

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca a zaharisit inainte sa-l torni peste baclava,probabil ai fiert siropul prea mult,sau nu ai pus zeama de lamaie.Mai adauga putina apa,reincalzeste-l si o sa-si revina.

    RăspundețiȘtergere