miercuri, 19 mai 2010

Savarine cu pesmet





O reteta pe care am facut-o mai demut,dar care era nedrept sa ramana
uitata.
Pentu reteta asta trebuie sa-i multumesc Luciei Istrate de pe Culinar.
E reteta savarinelor pe care le gaseam pe vremuri in cofetarii.
Insiropate,pufoase,imbatate cu rom.
Ingredientele se masoara cu lingura.



Coca:   5 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri pesmet, putina sare,coaja de lamaie.


Sirop:  1 pahar de apa, 150 g zahar, 100 ml rom.

Pt ornat: 300g frisca


Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc.
Se adauga pesmetul.
Se bat albusurile spuma .
Se adauga in compozitie,impreuna cu coaja de lamaie .
Se ung formele cu unt,prin toate unghiurile si faldurile. Se presara abundent cu faina.
 
Se umplu formele cu compozitie pana sus si se coc la foc puternic.
Daca se rumenesc prea tare,reduceti focul.Sa fie bine facute.Altfel se lasa cand se scot din cuptor.Cand sunt coapte par usor desprinse de
pe marginea formelor.
 
Se face siropul .

Se taie savarinele in doua si se insiropeaza bine.
Se pune frisca inauntru si deasupra.
Se decoreaza cu bobite de dulceata.
Asa arata la final.
Gustul nu vi-l pot descrie.

Pofta buna !


P.S.
Cand spalati formele,sa nu-mi puneti gand rau,pentru ca se spala greu.Ganditi-va doar ca a meritat :)

Tips :
Daca nu aveti forme,Savarina se poate face in forma de tort.
E mai rapid si la fel de bun.
 


18 comentarii:

  1. ia uite ce faci tu aici,o clipa doar nu-s atenta !n-am facut niciodata savarina.are si mama o reteta da'nu prea i-am dat atentie.am sa incerc in forme de muffins?ce zici merge?singura problema e romul.ca eu pe aici de ani de zile nu am mai gasit rom din ala clasic,de drojdieri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi pentru pontul cu forma de tort... tocmai ce concluzionasem trista ca nu pot incerca savarinele tale ca nu am forme de muffin. Si tare imi mai fac cu ochiul savarinele astea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pansy,

    Eu cred ca merge si in muffins.
    In privita romului ai dreptate.
    Romul adevarat nu mai gasesti decat Cubanez si e cam scump.
    Eu am facut investitia si-l tin doar pentru insiropat prajituri.In
    rest e sub cheie :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Piciorus

    Poti sa faci linistita in forma de tort.
    Numai sa-l insiropezi bine,bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Desi imi plac savarinele, nu le-am incercat niciodata.Acum ca le vad pe ale tale, mai, mai ca sunt tentata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Abia terminai placintele cretze si tu vii cu bunatatile astea?!!:P
    Arata fenomenal... parca le simt gustul deja :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Lilly,

    Incearca ,sigur Manu va fi incantata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Olgutza,

    Pai asta e si ideea,sa ramana posteritatii retetele astea de neuitat:)
    Apoi,voi le faceti cand aveti timp si placere.
    Sa vezi cate retete am eu salvate in favorite.....

    RăspundețiȘtergere
  9. a trecut ceva timp de cand n-am mai mancat savarine.imi plac mult si sigur voi face curand.sper sa ajung in Pakistan ca e mult mai plictisitoare Thailand fara bucatarit.merci de reteta.pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Fantastice,
    savarinele-s printre preferatele mele, sigur am sa incerc reteta
    asta, multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata superb, Lia! Am vrut eu sa le ocolesc, dar fiind prajitura adolescentei mele, pur si simplu nu am rezistat! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  12. Elena,

    Tu esti o doamna deosebita.
    Dar sufletul ti-a ramas tanar,cred ca nu e departe de adolescenta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mono,

    Am salvat si eu multe din retetele tale.
    Sper sa le fac cat de curand.
    Daca savarinele mele ti-au facut cu ochiul,ma bucur enorm .
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  14. am facut si eu,au iesit super
    vezi reteta mea de gogosele picnic daca iti plac?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu aveti rom? incercati romul din jamaica, Captain Morgan ca de fapt romul cem mai bun de acolo provine.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu aveti rom? inceracti cel Jamaican, Captain Morgan, cel mai bun rom este cel din Jamaica

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc pentru sugestie Radu .:)

    RăspundețiȘtergere
  18. exact asa am si eu reteta, am facut-o saptamana trecuta si s-au terminat foarte repede si am sa o mai fac si weekendul acesta, am prieteni care vin de la 60 km distanta doar pentru savarine :)

    RăspundețiȘtergere