joi, 6 mai 2010

Placinta Creatza si Paine dintr-un foc !




Azi m-am trezit ca nu am paine.

In schimb nu aveam nici un chef sa merg la cumparaturi.
Plus ca aveam in congelator branza de oi si urda.
Marar si ceapa verde in gradina.
Asadar,erau intrunite toate conditiile pentru a presta o pita de casa si niste placinte cretze.


Zis si facut :


1200 g faina
600 ml apa calduta
3 plicuri drojdie Dr O.
1 lingura de zahar
1 lingura miere,ca mai aveam pe un fund de borcan,dar e bun si zaharul
ulei cam un pumn.Eu pun uleiul in aluat la sfarsit.




Pentru placinte :


300 g cas de oaie
300 g urda
marar verde
5 fire ceapa verde
sare
ulei pentru prajit


Am framantat un aluat moale,pe care l-am ajutat sa se desprinda de pe mana cu ajutorul uleiului.
L-am trantit in ligheanul vechi,mostenire de familie,si am uitat de el vreo 2 ore.




Pe urma , l-am pus pe masa infainata si l-am mai framantat o tura.
Am rupt o bucata din el din care am facut 8 bile cam de marimea unei mingi de golf,iar restul l-am pus in tava de paine,unde a mai crescut o ora.
Dupa o ora,l-am uns cu albus,l-am preasarat cu susan si l-am pus la cuptor 35 de minute la 230 grade.
Am incercat painea cu un betisor de frigarui.A iesit uscat.
Si inca 10 minute dupa ce am scos-o din tava,pe gratarul aragazului,la 200 grade.


Asta e :




Acuma vine partea interesanta.
In timp ce painea era in cuptor,am facut placintele.
Am taiat o legatura generoasa de marar si 5 fire de ceapa verde.
Merge si fara verdeata dar asa e mai bun.
Le-am amestecat cu sare si le-am lasat putin in castron sa se inmoaie.



Apoi am amestecat cu 300 g cas de oaie si 300 g urda.


Se poate folosi ca umplutura,doar cas,cascaval ras,sau daca preferati umpluturile dulci,o dulceata mai groasa,magiun sau finetti.
Se ia fiecare bila si se intinde cu sucitorul destul de subtire,pe masa infainata.
Se pune in mijloc umplutura fara zgarcenie.Apoi luam cate o aripa de aluat de pe margine si tragem spre mijloc.

Cam asa :







Observati in ce debandada totala lucrez.


Cand fac placinte,e faina si pe masa si pe jos,si pe fata si pe sortz,peste tot.Nimic nu mai conteaza.
Cand e gata floricica,intindem iar cu sucitorul,ajutandu-ne de putina fain daca mai e nevoie.
Se prajesc in tava antiaderenta,pensulata doar cu ulei.
In Maramures se folosesc niste tavi(lespezi)speciale.Yo n-am.E bun si teflonul.





Se servesc cu smantana.






Pofta buna !

25 de comentarii:

  1. foarte faina painea si placintelele.nu stiam ca se cheama placinte crete.oricum arata minunat,ce mai conteaza cum le zice.placintele cu branza si verdeata facea mamaia mea.le prajea in ulei.multe calorii dar gust divin.ce-i drep la varsta aceea putin imi pasa de cate kilograme am.hihihihihi .super amintiri.te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  2. Super idei..bunica mea facea paine la tava de cozonac..ce amintiri mi-ai trezit...Te pup!
    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci,mie mi s-a facut pofta doar cand am vazut pozele!!!!Cand am citit si ingredientele umpluturii,am balit de-a binelea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uuuhm... zici ca-i cozonac, nu paine! Iar placintele cred ca sunt divine. Am gustat rar placinte de genul acesta, in cercul meu de cunoscuti nu e un fel de mancare obisnuit... dar acum am reteta de la tine si promit sa incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sarah,
    Sunt placinte specifice unei zone din Maramures.
    Zona Codrului.
    Shpilul cu ele e ca nu se prajesc in ulei ci doar in tava unsa.
    Nu ca ar fi mai dietetice asa,
    dar sunt mai subtiri
    si au pliuri :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Mimi,

    La ce specialitati faci tu,astea-s floare la ureche.

    RăspundețiȘtergere
  7. Piciorus,

    La noi le facea doar bunica.
    Dar mie imi plac asa de mult,ca nu
    m-am lasat pana nu mi-au iesit.
    Sincer,pe la 30 de ani cand am facut primele incercari,am aruncat cateva sarje la recycle bin,dar nu
    m-am lasat.
    Acuma ca imi ies,ma gandesc ca o fi timpul sa devin si eu bunica :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu promit sa fiu un discipol ascultator, sa fac placintele si sa duc traditia mai departe!Brava Lia!

    RăspundețiȘtergere
  9. de cand a murit bunica nu am mancat placinte din astea !le simt gustul in gura !acuma daca ai postat reteta am sa le fac si io.

    RăspundețiȘtergere
  10. Lilly,

    Nu ma indoiesc ca ai sa le faci.
    Esti foarte hanica si lucrezi,impecabil.
    Plus ca Manu trebuie sa ramana cu acest gust intiparit in memoria olfactiva a copilariei.:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata superb ca la bunica acasa :) imi place. Trebuie sa incerc si eu aici.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lorena,

    Am vazut ca esti departe....
    Nu am emoticoni.dar ,cu toate ca nu ma vezi,eu iti fac cu mana si
    flutur batista :)
    Spor si mult,mult succes !

    RăspundețiȘtergere
  13. Lia, acum am reusit sa-ti descopar blogul! Felicitari! Imi place si muzica aleasa de tine dar si preparatele culinare! Sunt apetisante si foarte clar explicate! Am sa ma incumet si eu la placintele astea! Crezi cu merg si cu faina integrala?

    RăspundețiȘtergere
  14. Lulu,

    Painea cred ca ti-ar iesi .
    Placintele insa nu ar fi la fel.
    Reteta aata,se transmite din vladica in opinca.....de la bunici la mame,fiice si nepoate :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Lio, m-ai dat pe spate cu placintele astea. Musai o sa le fac si io zilele ce urmează. Am sa viu aici sa-ti arat dovada! :D

    RăspundețiȘtergere
  16. Cara,

    Is asa de bune,ca eu as manca in
    fiecare zi,numai ca se depun :0)
    te astept ,sa-mi spui cum ti-au iesit.

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca ai stii de cata vreme caut o reteta de placinta creata, care sa semene cu cea mancata de mine in Baia Mare, cand reuseam sa mai ajung in vizita la fratele meu.

    Sa stii ca o voi incerca, chiar daca puiului meu nu-i place branza, poate-l pacalesc.

    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  18. Astea-s placintele de Maramures!
    Bune, bune....

    RăspundețiȘtergere
  19. Frumos blog, frumoase retete si povesti ! nu stiu cum mi-a scapat din vedere pina acum :D asa un blog frumos. Placintele astea m-au dus brusc inapoi in timp, mama le facea mai mereu ea fiind maramureseanca . Cu siguranta le voi presta cit de curind.
    Felicitari si voi tine aproape ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Tare ma bucur ca-ti place ce ai gasit aici .
    Te mai astept cu drag oricand.
    Abia astept sa-mi spui cum ti-au iesit . Vezi ca am mai postat retete de placinte . Le gasesti daca dai cautare in casuta de sus din dreapta. Scrii doar cuvantul : placinte.:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Am mancat asemenea placinte la o pensiune langa Alba .Au fost delicioase.

    RăspundețiȘtergere
  22. Da. Si mie mi-e pofta,numai cand ma gandesc la ele. :)

    RăspundețiȘtergere