marți, 16 aprilie 2013

Chec cu alune,ciocolata si mere





Iar am facut chec.
De data aceasta,unul cu alune in prim plan,dar care ascunde in plan secund alte surprize gustative placute.
Respectiv ciocolata si mere.
Reteta originala se numeste : Hazelnut Ring Cake si am gasit-o intr-o carte cu retete austriece .




Ingrediente :

200 g unt gras la temperatura camerei
200 g zahar pudra
200 g faina
4 galbenusuri la temperatura camerei
4 albusuri
100 g alune prajite,taiate
100 g ciocolata cu continut mare de cacao,rasa fin 
1 varf de lingurita praf de scortisoara
zahar vanilat
2 lingurite praf de copt
2 mere curatate de coaja date pe razatoare

faina si unt pentru uns forma
zahar pudra pentru pudrat prajitura
4 castroane pentru mixuri
o forma mare de chec tip inel sau doua forme obisnuite

Pregatiti si cantariti toate ingredientele.
Prajiti alunele cateva minute intr-o tava sau in cuptor si taiati-le grob.
Dati ciocolata pe razatoarea mica.
Curatati si radeti merele.
Ungeti forma cu unt si presarati-o cu faina.
Incalziti cuptorul la 180 de grade .Foc mijlociu.

Acum putem incepe sa facem prajitura:

In primul castron(cel mai mare ),combinam untul cu zahar vanilat si jumatate din zaharul pudra.Batem bine amestecul pana devine spumos.Incorporam pe rand cate un galbenus.
In alt castron,batem albusurile cu restul de zahar pana cand obtinem o spuma tare ,care face "ciocuri ".
In alt castron amestecam merele rase cu carliontii de ciocolata.
Faina se amesteca separat cu alunele, praful de copt si pudra de scortisoara.

Incorporam acum in mixul de unt, albusurile batute spuma, mixul de faina si la final merele cu ciocoata.
Iese o compozitie destul de tare. Nu va speriati. Asa trebuie sa fie.
Punem compozitia cu o lingura in tava,o repartizam uniform si dam tava la cuptor la 180 de grade 60 de minute.
Puneti un ceas sa sune,sa nu uitati de prajitura stand pe net.:)

La final faceti proba cu scobitoarea.
Cand e gata,prajitura se desprinde usor de pe peretii inelului.
Lasati prajitura sa se raceasca in forma.
O desprindeti apoi usor de pe peretii vasului si o intoarceti pe o farfurie.
Serviti-o pudrata cu zahar, cu un sos de vanilie sau chiar cu inghetata.
Ei,cam asta a fost.
Daca o faceti,va doresc:

Pofta buna !






marți, 9 aprilie 2013

Facebook - Cititor de minti sau .... ?

Aveti grija ce informatii,date personale sau poze  postati pe FB.
Nu va spun mai mult.
Priviti acest video pana la sfarsit si veti trage singuri concluziile



duminică, 7 aprilie 2013

Chec cu portocale si mac - Gulelhupf



Intrati pe Blogul Ioanei ,Pasiune si Culoare ,unde eu am gasit reteta asta minunata de gugelhupf cu portocale si mac.
Pentru ca in familia mea sunt cativa iubitori de mac-mac ,am reprodus-o imediat,cu doar cateva amendamente.
Eu am inlocuit portocalele rosii cu portocale obisnuite,faina de spalta cu faina 000 si untul slab cu unt 65 % .
In rest am urmat intocmai instructiunile Ioanei si a iesit ce vedeti.

Ingrediente :

3 portocale mici 
250 gr unt
150 gr zahar 
4 oua
400 gr faina 
1 plic praf de copt
100 ml smantana lichida pentru frisca
2 linguri lichior de portocale 
100 gr zahar pudra
50 gr mac

Se spala portocalele cu apa fierbine, se rade coaja, apoi stoarcem sucul.
Zaharul si untul se mixeaza pana prind consistenta unei creme, dupa care adaugam ouale si mixam iarasi.
Faina cernuta impreuna cu praful de copt se adauga peste mixtul de ou,zahar si unt, apoi adaugam smantana lichida.
Impartim in doua compozitia, in una adaugam coaja de la portocala si 2 linguri suc, iar in cea de a doua lichiorul si macul.

Se unge forma cu unt si tapeteaza cu faina si adaugam intai compozitia cu mac, apoi cea cu portocala, iar cu ajutorul unei furculite sau betisor amestecam usor de joc in sus pentru a crea un efect marmorat.

Se da la cutorul preincalzit la 180 grade si se lasa 50-60 minute, in functie de cuptorul fiecaruia.Oricum testul cu betisorul e sfant, minutele, sunt strict orientative.
Glazura :
Se freaca zaharul pudra cu doua-trei linguri  suc de portocale

A iesit o prajitura cu gust de sarbatoare,pe care o puteti face  cu  orice ocazie ,fara mult efort.
Multumesc mult Ioana pentru reteta .
Muah !
Va asigur ca si sesctiunea e spectaculoasa,jumatate galbena si jumatate macuita,dar feliile mele nu au mai ajuns la sedinta foto,ca au luat drumul Clujului. :)






Pofta buna !
Related Posts with Thumbnails