joi, 28 februarie 2013

De Martisor , pentru voi toti




Sa fiti iubiti !

duminică, 24 februarie 2013

Tzucaturi de Dragobete


Cu ocazia Sarbatorii de Dragobete,va doresc fericire maxima,iubire eterna si viata lina.
Mai multe despre aceasta Sarbatoare de dragoste puteti vedea aici :



Eu am facut o prajitura care se topeaste in gura si care se poate inghiti dintr-o muscatura.
Am oscilat cu titlul :

Tzucaturi de Dragobete 
Muscaturi de Dragobete 
Muscaturi de dragoste :)

Prajitura mea, este de fapt o amandina,in care am folosit cacao si Inka ,iar crema am facut-o cu mascarpone in loc de unt.Daca vreti o crema mai ferma,folositi unt cu minimum 80% grasime.
Blat :
-6 oua

-200g zahar
-30ml apa
-30ml ulei
-20g cacao +2 linguri Inka
-8 linguri faina
Ouale se separa.
Albusurile se bat impreuna cu apa si cu zaharul adaugat in trei reprize.Obtinem o spuma ferma . 

Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se albesc.Se incorporeaza usor bezeaua de albusuri,apoi faina amestecata cu cacao.
Am turnat aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Tava mea are 40/25.
Am copt-o 35-40 de minute la 180 de grade. Am facut proba cu scobitoarea.Am scos-o din cuptor si am lasat-o sa se raceasca complect inaite de a o taia.

Crema :

Toate inredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,altfel mascarpone nu se va lasa cremuit. :)

3 galbenusuri + 4 linguri de zahar fin, se freaca cu telul intr-un vas, pe Bain-Marie ,pana obtinem o crema spumoasa si zaharul se dizolva.Racim crema si o amestecam cu un tel, cu 250 g mascarpone(sau unt) si 2 linguri cu varf de cacao + 2 linguri Inka.Invartiti viguros,pana cand mascarpone se lichefiaza intr-o crema fina.Punem crema la rece.
Siropul :
400 ml apa 
200 g zahar
4  linguri ness
rom
Punem la fiert apa si zaharul. Dupa ce incepe sa fiarba mai lasam 5 minute pe foc mic si la final adaugam si nessul.Luam de pe foc si turnam rom sau esenta de rom.
Taiem blatul racit in doua.
Asezam o jumatate de blat pe o tava, insiropm, punem crema, acoperim cu celalalt blat.Insiropam si blatul de sus.
Punem prajitura la frigider pana a doua zi.
Apoi o taiem cu un cutit ascutit,incalzit in apa fierbinte.
Glazuram amandinele :
Glazura 
200 g ciocolata menaj minimum 50 % cacao
200 ml frisca min 30 % grasime
Rupem ciocolata bucati mici si o punem intr-un vas incapator. 
Separat incalzim frisca pana la fierbere si apoi fierbinte o turnam peste ciocolata.
Dupa 5 minute ,invartim amestecul de ciocolata si frisca cu un tel, pana cand obtinem o glazura lucioasa, numai buna de turnat peste bucatile de prajitura.
Cu o lingura, punem glazura pe fiecare amandina.
Daca in timp ce turnati glazura,aceasta se ingroasa prea tare ,mai puneti vasul putin pe un vas cu apa fierbinte si ati rezolvat problema.
Ornati dupa plac si in functie de eveniment cu frisca,ciocolata alba topita, inimioare, stelute....
De grija glazurii ,am uitat ca mi-e descarcat aparatul de fotografiat ,asa ca pana l-am incarcat,s-a topit crema ,dar ce sarbatoare ar fi asta ,fara de emotii . :)
Va doresc multe tzucaturi de Dragobete ! 

sâmbătă, 16 februarie 2013

Cozonac austriac -Reindlign- Carinthian Cake



Povestea noastra incepe cu o forma de Gugelhupf  prafuita, pe care am gasit-o intr-un raft de magazin, uitata de lume si pe care am dat 7 lei.
Un pret atat de mic nu prea inspira incredere.
M-am uitata la forma, am masurat-o lung cu privirea, am cantarit-o asa din cot, si pentru ca era grea, mi-a starnit interesul . La pretul asta putea sa fie si de unica folosinta, asa ca am luat-o.
Ajunsa acasa, am vrut sa o testez si am hotarat sa fac un cozonac.
Cozonacul  acesta provine din Carinthia, o provincie din sudul Austriei si era servit traditional, cu ocazia nuntii, botezului sau cu ocazia sarbatorile religioase, in special de Pasti.
Azi a devenit un dulce de toate zilele. 
Ceea ce-l face deosebit, este glazura de zahar cu gust de caramel crocant si condimentele.


Ingrediente :

500 g faina  
 20 g drojdie
100 g unt
250 ml lapte caldut
1 ou
1 galbenus
50 g zahar tos
putina sare
seminte de anis
o lingurita condimente pentru turta dulce
(scortisoara,cuisoare,cardamon)

Umplutura :

80 g unt topit
100 g zahar brun
2 lingurite pudra de scortisoara
100 g stafide inmuiate in rom
50 g nuci sau alune prajite taiate marunt (optional)

Crusta de zahar :

Ungem forma de gugelhupf, cu un strat subtire de unt si o presaram pe toata suprafata cu zahar tos.

Sa incepem acum sa facem cozonacul.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade (foc mijlociu).
Se face o maia(starter) din drojdia frecata cu o lingura de zahar, 2-3 linguri de faina si putin lapte caldut.Obtinem o pasta de grosimea unei smantani subtiri. Se lasa deoparte sa dospeasca cam 15 minute intr-un loc caldut .
Amestecam apoi faina,cu bucatile de unt moale,oul si galbenusul, restul de zahar, putina sare, maiaua si laptele caldut. 
Adaugam condimentele.
Amestecam bine totul si framantam pana cand obtinem un aluat moale si matasos.
Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa creasca o ora ,o ora jumatate,depinde cat de cald este in bucatarie. 
Oricum,aluatul cu unt nu creste la fel de spectaculos ca si restul aluaturilor de cozonac.Avand mult unt, este un aluat mai greu.Asa ca nu va impacientati daca nu da pe dinafara.
Il mai framantam o data si apoi il intindem pe masa usor infinata, intr-un dreptunghi cu latura egala cu diametrul formei de copt si grosimea de 0,5 cm. 
Ungem aluatul cu untul topit si racit usor, presaram zahar brun amestecat cu scortisoara pe toata suprafata si apoi repartizam frumos stafidele si nucile sau alunele.
Asezam cozonacul in forma pregatita cu unt si zahar,si coacem la 180 de grade ,timp de 60 de minute.
Daca nu aveti forma de Gugelhupf, puteti folosi cu succes si o forma de tort tip inel(cu gaura la mijloc).
Nu este un cozonac foarte dulce. 
E foarte potrivit la mic dejun sau langa o cafea aromata.
Pofta buna !




Observatie personala:

Cand puneti cozonacul la copt, asezati dedesubt o alta tava, tapetata cu hartie de copt. 
Pentru ca glazura de pe peretii formei de cozonac,incepe sa fiarba ,se transforma in caramel si tinde sa picure in cuptor .
Spor la treaba !


luni, 11 februarie 2013

TAPE FIVE

Pantaloons . :)


sâmbătă, 9 februarie 2013

Razboiul steagurilor . Cui foloseste ?


                                                                                                            by Csaba Ianosi



Razboiul steagurilor si sloganurile care-l insotesc in ambele tabere, raspandesc doar ura .

"Agitatorii " si "Papusarii " isi freaca mainile regizand  un nou conflict interetnic .
Maine, poimaine, o noua statuie va fi profanata, un roman va fi batut de 3 unguri.
Masa de manevra, cetateni romani si unguri traitori pe acelasi pamant, pe pamant romanesc, va iesi la ciomageala.
Mineriada romano-maghiara sta sa inceapa ....
Ziarele vor spumega in tiraje, televiziunile vor focusa creieri pe asfalt in gros-plan, politicienii vor rasufla usurati ca in strada nu se mai striga :
- Aceeasi Marie cu alta palarie ! 
Iar noi vom uita ca taxele ne cocoseaza, ca nu avem locuri de munca, ca o ducem mai rau ca si ieri, romani si maghiari deopotriva.

Post scriptum :

Incepeti sa va ascutiti cutitele, sabiile, mixerele, sa pornim razboiul impotriva :
Muntenilor,oltenilor,moldovenilor,banatenilor, ca doar vine Regionalizarea !
.....Alt subiect gras, pentru creierul ras....
.....Tara arde si baba se piaptana .......



Related Posts with Thumbnails