duminică, 21 octombrie 2012

Musaca cu Vinete ,Carne de pui si Mere





Va vine sa credeti  ?
In 15 Octombrie am recoltat ultimele vinete din gradina .
Babay-vinete ce-i drept ca nu mai aveau nici o sansa sa creasca mari.
M-am hotarat pentru o musaca cu carne de pui .
Numai ca socoteala din targ nu se potriveste cu ce-a de acasa , si am constatat ca nu aveam destule vinete.
Cum romanul e recunoscut pentru inventivitate si....modestie , iata-ma inventatoarea unei noi retete , pe care mi-o asum fara jena .Cum m-am scos ?Am complectat ultimul strat al musacalei cu felii de mere si a iesit o bunatate .
Daca sunteti cuminti va dezvalui si voua reteta secreta :)

Musaca de Vinete cu carne de pui si Mere 

Ingrediente :

3 vinete lunguiete 
2 mere 
700 g carne de pui tocata
o ceapa
nucsoara
boia dulce
150 g orez fiert
rondele de rosii sau 300 ml bulion
sare,piper
100 g feta
praf de scortisoara
menta si patrunjel
ulei

Topping :

250 ml smantana
2 oua 

Sau varianta light :

pesmet 

    
Vinete curatate de coaja ,se taie rondele ,se sareaza si se lasa deoparte 20 de minute sa-si lase zeama.
Apoi le-am limpezit bine cu apa rece ,le-am uscat intr-un prosop curat de bumbac si le-am prajit cateva minute intr-un teflon uns usor cu ulei .Rondelele se rumenesc ,dar trebuie sa ramana moi.
Separat ,tocam marunt ceapa curata ,si o prajim in putin ulei .
Am adaugat carnea tocata de pui ,sare ,piper ,boia dulce si putina nucsoara .Prajim carnea in tava pana se albeste .Apoi am adaugat bulionul si am mai lasat-o pe foc 15 minute .
Daca nu avem bulion ci rosii ,punem felii de rosii dupa fiecare strat de vinete .
Incepem sa cladim Musacaua . 
Intr-o tava unsa cu putin ulei , punem primul strat de vinete ,saram si adugam praf de piper si putina scortisoara . 


Urmeaza apoi un strat de carne de pui ,apoi orezul fiert in apa cu sare si foarte bine surs ,iar un strat de carne si la final stratul de vinete , randomizat cu mere . :)
Condimentam si parfumam cu menta si patrunjel .


Mereleor le-am scobit cotorul si in mijlocul fiecarei rondele ,am pus cate un cubulet de branza feta .
Deasupra turnati un sos din smantana batuta cu oua si putina sare  , sau faceti o varianta usoara ,cu calorii putine , presarand doar pesmet stropit cu putin ulei de masline .



Dam la cuptor pana se rumeneste musacaua .

Pofta buna , daca aveti curaj sa incercati reteta mea . :)




sâmbătă, 20 octombrie 2012

Asaf Avidan

O voce care-ti ridica parul pe cap si-ti intra in suflet  .
O voce  care te sfasie si-ti mareste pulsul .Mesajul razbate fara translator ,iar clipul e minunat .
Asa cum bine spunea  Lilly nu va lasati pacaliti.
Nu e o ea , e un el .  :)



Copacii sunt insufletiti stiati ?
Cand sunt verzi ma simt fericita .
In lumina toamnei calde in gradina , copacii mei au luat foc .
Cum ma simt ?
Baby I am Lost,I try to push the color :)

Muzica lui Asaf intregeste peisajul mirific de altfel .






Sa fiti iubiti !

duminică, 14 octombrie 2012

Chec cu ulei si nuci





Dupa cum peroram intr-un  post anterior,eu inca mai am vara in minte.
Nu ma pot desprinde de ea si pace .
Pe  malul marii  unde m-a batut soarele in talpi ,gazda ne servea cu chec in fiecare dimineata.
Chec facut cu ulei de masline si cu niste cipsuri de ciocolata mici cat niste furnici .
Asa ca odata ajunsa acasa ,am dorit sa pastrez parfumul verii .Si cum nu puteam sa-l inchid intr-o sticluta,am inceput sa coc checuri . :)
Reteta originala nu am cerut-o ,invinsa de un fel de timiditate si de teama ca gazda nu va dori sa-si impartaseasca reteta secreta.
Asadar,iata reteta mea de :


Chec cu ulei




Reteta :

6 oua mari
200 g zahar
100 ml ulei
100 ml apa
220 g faina 
40 g nuci tocate in bucati cu cutitul 
20 g cacao
50 ml rom
coaja de lamaie,coaja de portocale
zahar vanilat
putina sare

Se tapeteaza doua tavi de chec cu margarina si faina sau o tava mai mare.Eu am avut albusuri congelate ,asa ca am folosit 4 albusuri + inca doua oua .
Am batut albusurile bat , cu putina sare.
Intre timp facem din zahar si apa un sirop,fierbandu-le pana ce dau in clocot si zaharul se dizolva complect in apa.
Batem din nou albusurile daca s-au lasat si turnam siropul fierbinte in fir subtire peste albusuri,si le batem pana se transforma intr-o spuma cremoasa ,alba ca zapada .
Adaugam peste spuma : galbenusurile ,uleiul,si faina amestecata eventual cu un praf de copt,coaja de lamaie ,coaja de portocala si nucile.
Amestecam usor de jos in sus de cateva ori cu un tel,pana cand compozitia se omogenizeaza.
Desertam in tava.Lasam 3-4 linguri  din compozitie in care adaugam cacao.Turnam apoi in tava si compozitia cu cacao.Nivelam si dam la cuptor la 170 de grade ,timp de circa 30 de minute .La final incercam checul cu o scobitoare.
Lasati sa se raceasca si serviti cu incredere.
Eu nu prea l-am lasat sa se raceasca .



Pofta buna !

sâmbătă, 13 octombrie 2012

Gogonele murate in saramura - Fara secrete




Am aflat cu bucurie ca s-a reeditat cartea D-nei Silvia Jurcovan.
E prima carte de bucate pe care mi-am cumparat-o ,acum multi ...multi ani .:)
E deja jerpelita ,jumulita,ingalbenita ,deci citita si rascitita.
De-a lungul anilor,Silvia mi-a devenit nu numai prietena ci  mentor spiritual .
Pe drept cuvand o numesc Mama Silvia,pentru ca de la ea am deprins multe secrete culinare.
Adica cum ?Nu-ti ajunge o singura mama ?
Pai cum sa nu ,dar doua mame nu strica la casa omului . :)
Una din retetele sale si mai ales secretele acestei retete,am deprins-o de la ea :



Gogonele in saramura 





Avem nevoie de :

gogonele 
25 g de sare grunjoasa pentru fiecare litru de apa .
cimbru
marar 
usturoi
hrean sau boabe de mustar
borcane spalate si uscate

Am cules din gradina ultimele gogonele si gogonici (de la rosiile cherry).
Le-am spalat si le-am ales pe cele mai frumoase .
Am pus pe fundul fiecarui borcan ramuri de cimbru si marar.Am presarat apoi boabe de mustar.Cam o lingurita in borcanele de 720 ml.Daca aveti hrean,folositi-l cu incredere.Cam 2-3 bastonase in fiecare borcan .Si nu uitati 2 catei de usturoi in fiecare borcan.Dau un gust minunat si se pupa perfect cu gogonelele .
Separat am fiert apa cu sare si clocotita am turnat-o in borcane .
Prima faza e gata.

Si acum Sfaturile Mamei Silvia :

Borcanele cu gogonele si saramura se lasa neacoperite in bucatarie pana a doua zi si abia apoi le inchidem.
Borcanele inchise se lasa in bucatarie sau intr-un loc mai cald cam 10 zile ,pana cand porneste fermentatia.
Apoi se pot transfera in camara.

Daca le duceti imediat la rece ,gogonele fermenteaza greu si gustul lor devine amar !

In camara ,fermentatia va continua ,zeama e tulbure ,dar nu va speriati asa se petreace acest tip de fermentatie(fermentatia lactica).
In momentul in care zeama se limpezeste ,gogonele sunt numai bune de mancat.

Dupa aceeasi reteta ,gogonelele se pot pune si la butoi ,amestecate cu telina ,morcovi ,conopida ,varza.....

Multumesc pentru sfaturile de aur ,Mama Silvia .

duminică, 7 octombrie 2012

Adio Vara II


                                                                                                                                                        by Erika

Am ramas cu o lene ca o boala lunga .
Vara s-a sfarsit ,dar eu inca ma mai agata de ea .
Eu inca ma imbat cu amintirile stranse in colectii de poze ,inramate in falfairi de suflet .
Vara nu este un anotimp ci un taram fara griji ,in care visez cu ochii deschisi ca totul este posibil.
Vara am o varsta incerta .In orice caz ,cu 20 de ani mai putin si buletinul nu exista .E momentul din an in care totul imi este permis si nici o nebunie nu e prea mare .As putea emigra pe o banchiza ,as putea zbura pe Marte ,as putea fugi in lume cu circul ,as putea sa-mi schimb meseria , as putea sa invat chineza  A PUTEA ,e un verb cu majuscule ....sunt de neoprit .
Cantecul greierilor in noptile calde , cand geamul e larg deschis si perdeaua falfaie in adierea usoara , apusul soarelui pe lac ,o carte citita lenes  in hamac , calatoria fara sfarsit in care masina inghite mii de kilometri pana cand scaunul mi se lipeste de sira spinarii , siesta pe malul marii sub umbrela ascultand valul ce se sparge usor ,pielea aramie si parul ce-mi sta teapan pudrat de sarea marii fara spuma de coafat , somnul usor acoperit doar cu un cearceaf in bratele Omului  , complicitatea in doi si vorbele fara cuvinte , piciorul ce se afunda in nisip , pietrele colorate si scoicile , gratarul facut pe inserat in gradina alaturi de prieteni dragi , trufandalele din gradina , toate , dar absolut toate aceste minuni ma fac sa ma simt nemuritoare .

Pentru colectia de amintiri , le multumesc lui :

Lilly , Anda& Bogdan , Erika , Cris ,Ciocilor , Omului si nu in ultimul rand ,mie . :))


                                                       by Lia

                                                                                                          by Lilly


                                                                                                                     by Lilly


                                                                                                                       by Lilly



                                            by Lilly


by Mircea



by Lilly


                                                                                                      by Lilly




                                                    by Lia

                                                                                                                    by Lia

                                                                                                                    by Lia



                                                                                                                                                    by Lia

                                                                                                                                   by Lia

                                                                                                                              by Lia


                                                                                                                        by Lia

                                                                                                                                                  by Lia

                                                                                                                                  by Lia

                                                                                                                                                by Lia

                                                                                                                                         by Lia


                                                                                                by Lia

                                                                                                                                      by Lia

Te mai asteptam si la anul .Noi vom fi tot aici :

                                                                                                                                  by Lia


                                                                                                                                                                                by Lia



Asa ca draga vara ,

Nu stiu daca anul acesta am fost mai harnica,
Dar cu siguranta ai fost mai darnica .
Ne-ai scaldat pe toti cu apa indulcita,
As spune pe-alocuri de-a dreptul clocita .
Mi-ai dat iar copilaria cu ale ei colectii,
O sa am iar scoici si sare de frectii .
Parul imi sta si azi teapan , pudrat ,
Periat de-un stilist cu val inspumat.
Am visat lungita pe scaune,
Ca sunt iar o juvenila plina de traume .
Am recitit cu nesat romanele fluvii,
Orbita din nou  de marile iluzii .

As fi ramas cu tine la nesfarsit,
Dar modesta ma multumesc cu un asfintit.
Si-ti multumesc ca mi-ai lasat o vara indiana,
Venita in octombrie ca o comediana .
Cu mic dejunuri colorate,culese din gradini adevarate . 
Cu ulei de masline masate , cu sare de mare activate .




Gata .:)


Related Posts with Thumbnails