sâmbătă, 30 iunie 2012

Tarta cu dovlecei si cimbru



Dovleceii mei din gradina sunt mai tarzii anul acesta .
Nu din  pricina lor dragutii ,ci din pricina mea ,a vremii  ploioase care a fost ,sau din cauza  samantei pe care am plantat-o prima oara si care nu a rasarit .
Asa ca am insamantat a doua oara si acum abia infloresc .
La piata insa ,precupetele se lauda pe tarabe cu dovlecei care mai de care mai tineri si mai frumosi .
Am gasit printre ei ,doua exemplare din soiul cu coaja galbena . Aratau atat de bine ,incat i-am facut urgent vedete intr-o tarta .

Ingrediente pentru 4 persoane 

Pentru crusta :

250 g faina
100 g unt
1 galbenus
50 ml lapte
sare

Crema :

3 oua
300 g smantana
20 g unt moale
sare,piper
putina nucsoara

Deasupra punem :

rondele de dovlecei
rondele de ceapa rosie
frunze de cimbru




Facem un aluat din ingredientele pentru crusta .Eu am folosit faina de ovaz si mi-a iesit o crusta tip biscuit .Crocanta si sfaramicioasa .
Punem aluatul la rece 30 de minute.
Am facut apoi crema din cele trei oua ,batute cu sare ,piper , nucsoara ,smantana si untul moale .
Am intins aluatul pe masa infainata , dandu-i o forma rotunda ,putin mai mare decat forma pentru tarta ,astfel incat atunci cand am transferat aluatul ,acesta sa acopere si peretii ei .
Crema de smantana se toarna peste crusta si apoi ,am asezat rondelele de dovlecel si cele de ceapa .Deasupra am presarat frunze de cimbru.
Se coace la cuptor 35 de minute la 175 de grade ,pana cand crusta prinde putina culoare si se desprinde de peretii formei ,iar crema se incheaga ,pastrandu-si bine forma .
Pofta buna !


vineri, 29 iunie 2012

René Aubry

N-am mai cantat de mult timp impreuna .
Ar fi si greu nu-i asa ?
Dar putem asculta notele aceluiasi pian indiferent de distanta care ne desparte .
Puneti castile ,ascultati ,inchideti ochii si visati ....
Marturisesc ca eu am si dansat ,desi nu ma pricep la balet .:)













Mai multe informatii despre René Aubry ,gasiti aici .

luni, 25 iunie 2012

Prajitura ,Cheesecake ,Tarta cu caise ,cardamon si branza ?




Tarta ,sau Cheesecake ,sau Prajitura cu caise  ,branza si cardamon  ?


Spuneti-i cum vreti .
Mie mi-e greu sa-i dau un nume ,pentru ca se incadreaza la orice categorie .
Important este sa o incercati si nu veti avea nici un regret ca nu am botezat-o .
Ba cred ca o sa ma si pomeniti ,voi  ,prietenii si familia ...
Combinatia intre caise ,creama de branza si blatul crocant aromat cu cardamon ,e ceva ....de vis .
Mi-am adus aminte de un domn care intr-un anunt publicitar isi lauda vila pe care o pusese in vanzare ,sub sloganul :


- Lux !A-intaia !De vis ! 


Vila era o casa interbelica ,in ruina :)) 









Ingrediente 

Crusta :

100 g unt
 85 g zahar
1 ou
180 g faina
1 lingurita seminte cardamon
jumatate de lingurita praf de copt
putina sare

Crema :

400 g caise curatate de samburi
500 g branza vaci
200 g smantana
3 oua
85 g zahar
2 vanilii

Topping din gem de caise ,fulgi de migdale ,frisca ,ciocolata topita ,sau zahar pudra .Orice aveti la indemana .


Pentru crusta ,amestecam faina ,untul moale taiat cuburi ,zaharul ,oul ,praful de copt si sarea.
Scoteti semintele mici si negre de cardamon din capsulele verzi si uscate si amestecati-le in aluat .
Framantam scurt ,pana cand obtinem un aluat omogen.
Nu exagerati cu framantatul.Caldura mainilor ii va strica textura care trebuie sa ramana nisipoasa nu cleioasa .
Il punem intr-o folie la frigider 20 de minute .
Intre timp facem crema din ,ouale batute spuma cu zaharul in care adaugam branza de vaci (eu am avut perle de branza ) ,smantana si vanilia.
Scoatem aluatul de la rece si-l intindem pe masa infainata cu sucitorul ,pana obtinem o foaie  un pic mai mare decat marimea tavii de copt ,astfel incat atunci cand il punem in tava ,aluatul sa acopere si peretii acesteia .
Infainam si suprafata aluatului si tot cu ajutorul sucitorului ,rulam aluatul si apoi il transferam in tava .
Tava nu trebuie unsa si nu necesita nici hartie de copt ,pentru ca este un aluat gras ce nu se lipeste .
Peste crusta ,punem crema de branza si deasupra asezam frumos jumatatile de caise .
Dam la cuptor la 175 de grade (foc mediu) timp de 50-60 de minute,pana cand crema prinde putina culoare iar crusta se desprinde de peretii tavii.
Lasam sa se raceasca prajitura ,dupa care o decoram dupa putinta si placere .
Eu am pensulat caisele cu putin topping ,facut pe loc din 3-4 caise si 5 linguri de zahar .Fierte impreuna scurt ,cam 7 minute.
Prajitura se tine in frigider 2-3 zile.
Mai mult nu cred ca rezista ..... :)

Asta pentru ca atunci cand se amesteca in gura aroma de caisa cu cea de cardamon ,nici nu stii ce te-a pocnit .
Stii doar ca mai vrei o muscatura .






Pofta buna !

marți, 19 iunie 2012

Prajitura din albusuri cu visine




O sa spuneti ca va asasinez cu visinele .
Pai daca-i sezonul lor ce sa fac ?
Unde mai pui ca aveam in congelator 4 albusuri , asa ca am mai lipit alte doua si cu sase albusuri am mai facut o prajitura .
Seamana mult cu cea  dinainte ,si procedeul de amestecare a ingredientelor e acelasi ,asa cu nu-l mai repet.Daca vreti sa-l revedeti ,da-ti click  aici
Se coace 30-40 de minute la 160 de grade .Foc moderat.
Dupa 25 de minute se poate acoperi cu alufolie ca prajitura sa ramana alba si sa nu se arda .

Prajitura cu visine cu ouale intregi are un gust bogat .
Cea cu albusuri e foarte fina .
Daca aveti o dilema si nu stiti pe care sa o alegeti ,incercati-le pe amandoua . :))

Prajitura din albusuri cu visine 

Ingrediente :

6 albusuri
250 g zahar
500 g visine curatate de samburi
100 g unt topit si racit la temperatura camerei
160 g faina
1 lingura de amidon
1 lingurita praf de copt
vanilie
coaja de lamaie

Dupa ce  scoateti prajitura din cuptor si se racoreste ,puteti trage deasupra niste dungulite cu ciocolata topita .

Puteti folosi si alte fructe.Urmatoarea pe lista mea e prajitura cu caise .
Dar deocamdata visinele sunt primadonele asa ca ,
Pofta buna !




joi, 14 iunie 2012

Prajitura cu visine


O prajitura de sezon ,racoroasa ,ochioasa .
Compozitia de aluat  , poate sustine o mare varietate de fructe :

- capsuni ,zmeura ,afine ,caise ,piersici ,rubarba ,mere....

Eu am ales saptamana asta visinele zemoase ,dulci-acrisoare ,aromate .
Sa va spun cum curat eu visinele si ciresele pentru prajitura :

Scot samburii cu ajutorul unui ac mic de siguranta ,sau cu  un betisor de frigarui ,astfel incat sa nu distrug forma fructului desfacandu-l in doua .
Am o poza mai veche ,de cand am scos samburii din cirese amare salbatice 


Poate ca nu este important ,dar mie imi place sa vad visinele in sectiune  ,intregi si rotunde .
Sa nu va inchipuiti ca e munca de chinez sau ca e complicat .
Merge repede .






Prajitura cu visine 

Ingrediente :

6 oua mari
100 g unt topit si racit usor
300 g zahar
250 g faina
un varf de lingurita de sare
un plic praf de copt
15 ml rom
zahar vanilat
coaja  si zeama unei lamai
500 g visine fara samburi
50 g pesmet

Visinele  spalate si curatate de samburi se presara cu pesmet .
Se pregateste o tava de 26/40 cu hartie pergament .
Preancalzim cuptorul la 180 de grade .
Albusurile se bat spuma tare .Adaugam apoi zeama de lamaie , romul  si  zaharul (in doua etape )si continuam sa batem pana cand spuma devine tare ,onctuoasa ,cremoasa .
Adaugam galbenusurile ,untul topit ,amestecam usor de 4-5 ori ,apoi faina amestecata cu praful de copt , coaja de lamaie  si putina sare .Amestecam cu o spatula de jos in sus cu gesturi usoare,pana cand compozitia se omogenizeaza  ramanand in continuare pufoasa .
Compozitia de toarna in tava pe hartia de copt .
Nivelam cu o lingura si presaram deasupra visinele balotate cu pesmet .
Am copt 35 de minute la foc mijlociu .Nu se deschide cuptorul in primele 20 de minute .
Dupa ce scoatem prajitura din cuptor,o lasam sa se raceasca si o presaram  cu zahar pudra .

Apoi serviti cu incredere .
Sunt curioasa cate felii mancati .
Eu mi-am facut un turn . :)




duminică, 10 iunie 2012

Hribe cu taietei si sos de patrunjel si lime




Dupa ploie vine soare .
Si tot dupa ploaie rasar si ciupercile.
Cum rasar  ?
Ca ciupercile dupa ploaie . :)

Asa ca piata s-a umplut de pitoi ,galbiori ,ciuperci de fag ,oite si bureti usturoi .
Astea-s denumirile populare .Alea stiintifice le cautati voi in dex sau pe Wiki .
Dupa parerea mea pitoile (hribele) sunt cele mai bune ciuperci din lume.
Textura ,gustul ,aroma de padure ,finetea "carnii" lor este chintesenta  intr-o ciuperca.
Totusi as pune-o pe podium alaturi de galbiori ,ambele purtand coronita.

Asa ca intorcandu-ne la oile noastre ,am cumparat pitoi ,le-am adus mandra acasa ,le-am desertat pe masa si m-am gandit cum sa le dau gust.






In mod traditional ,as fi facut un papricas de pitoi cu mamaliga 
M-ai tineti minte paricasul de aici ?

De data asta insa , am dorit o mancare mai altfel  asa ca iata ce am facut :

Hribe cu taietei si sos de patrunjel si lime 







Cum mi-a venit sa le combin asa ? 
Habar n-am ,dar a iesit o bunatate .
Daca aveti curaj ,incercati si voi combinatia asta neconventionala .


Ingrediente pentru 2 persoane :


250 g hribe
150 g taietei
ulei de masline
3 catei de usturoi
zeama unei lime
150 ml smantana dulce 
patrunjel verde
sare , piper 

Am curatat ciupercile de pamant ,am taiat capatul coditelor si le-am feliat transversal .
Am uns un teflon cu ulei de masline si am prajit 1 minut doi catei de usturoi .Am scos usturoiul din tava ,si am asezat ciupercile bucata cu bucata ,fara sa le suprapun .Le-am prajit pe fiecare parte ,pana cand au primit o culoare frumoasa.Cam 2-3 minute .


Intre timp ,am fiert taieteii in apa cu sare si am facut sosul .

Sos de patrunjel cu lime :

150 ml smantana dulce de gatit
patrunjel verde
un catel de uasturoi
zeama  si coaja unui lime
sare si piper

Le-am pus in blender si le-am mixat 2 minute .

Inainte de a servi ,am asezat taieteii in farfurii ,apoi feliile de hribe si sosul incalzit usor .
Am presarat o ploaie de parunjel taiat fin si gata masa .





Dupa ce a terminat de mancat ,Omul m-a intrebat daca mai avem ?
Nu mai aveam,dar mai fac .:)  



vineri, 8 iunie 2012

Caise grillate




Din ciclul "Mic dejun cu dragoste " , va prezint astazi ,Caisele grillate .
Le-am facut cu ce-am gasit prin batatura si dupa cum m-a dus inspiratia.
Nu va spun nimic despre gust .
Va las sa-l descoperiti singuri .:)

Ingrediente :

cateva caise coapte
branza telemea partial desarata
samburi de nuca
miere de albine de Padure
frunze de cimbru

Taiem caisele in doua cu un cutit ,scotem samburii si le grillam sec , fara ulei , doua minute intr-un teflon. 
Prajim in teflon si cativa sambri de nuca .
Taiem branza telemea in bucati potrivite si ...incepem sa construim soldateii :




- o jumatate de caisa grillata,o bucata de telemea,un sambure de nuca,cateva picaturi de miere si frunzulite de cimbru .


Gustul ?
Hmmmm.....

Nu pot decat sa va ofer o muscatura . :)




joi, 7 iunie 2012

O masa cu Lia si o Rulada cu morcovi si dovlecei





O rulada usoara , aromata , care poate fi servita cu un sos de rosii cu busuioc .
Un deliciu , mai ales atunci cand sta alaturi de alte aperitive usoare :

O rulada de pui ,


Rosii cu mozzarella ,



Salata de vinete , 


Grisine cu prosciutto ,


Rulada noastra ,


Asezate pe masa ,





Si o farfurie complecta .


De ce-i  dau atata importanta acestei rulade ?
Pentru ca am facut-o pentru prima data ,cu oarece emotii .
A iesit foarte buna ,aspectuoasa ,si am sa o repet si la alte mese ,pentru ca nu m-a dezamagit .

Ingrediente :

375 g morcovi 
5 oua
100 g faina
150 g cascaval ,tip Gouda
1 dovlecel tanar ,fara samburi
sare,piper ,
marar verde

Sos de rosii cu busuioc 


Cuptorul se incalzeste la 200 grade C .
Morcovii se rad pe razatoarea mica .
Radem si dovlecelul si cascavalul .Fiecare ingredient se rade in boluri separate .
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare .Se amesteca apoi cu galbenusurile .Incorporam usor jumatate din cantitatea de morcovi si faina .Adaugam sare si piper .
Asezam amestecul cu morcovi intr-o tava ,pe hartie de copt .
Coacem 20 de minute .
Intre timp ,pregatim umplutura , amestecand :
- restul de morcovi ,dovlecelul,cascavalul ,sare , piper si marar verde taiat fin .

Dupa ce rulada s-a copt ,o rasturnam pe un prosop de bucatarie ,scoatem repede hartia de copt si punem deasupra umplutura .
Eu am rulat-o cu ajutorul altei hartii de copt si am mai pus-o la cuptor pentru alte 20 de minute .
E delicioasa ,servita cu un sos de rosii cu busuioc .




Dupa aperitive ,a urmat un Piept de pui gratinat cu ciuperci .
O reteta fina si absolut delicioasa pe care am preluat-o de la 
Maya , reteta demna de orice masa MasterChef .
E fina ,suculenta ,un regal pentru papile .


Friptura de curcan cu orez si legume ,




Daca ma intrebati despre desert ,am sa va spun ca nu am avut.
De ce ?
Pentru ca majoritatea mesenilor sunt la dieta .
Asa ca am facut un amestec de capsuni ,indulcitor ,iaurt degresat , quark , vanilie si coaja de lamaie.
Ceilalti meseni au primit inghetata cu frisca .


Si ne-am distrat degustand desertul inaintea tuturor . :)





Related Posts with Thumbnails