▼
luni, 31 decembrie 2012
duminică, 23 decembrie 2012
sâmbătă, 22 decembrie 2012
Turta dulce
E gata turata dulce ?
Eu am facut din nou anul acesta ,dar nu am mai decorat-o asa de frumos .
Decoratoarea sefa nu este acasa , asa ca eu am pictat-o dupa cum m-am priceput .
Am pus o parte in pungulitele de Craciun pe care le voi darui celor dragi .
Reteta este delicioasa si daca o vreti , apasati aici .
Iese destul de multa ,dar e tare buna la gust si se pastreaza mult timp .Dupa o zi ,se inmoaie si se topest in gura .
Dar daca vreti doar un test , cantitatea se poate injumatati .
Spor la turte ! :)
joi, 20 decembrie 2012
Sarbatori fericite ! Fara cuvinte multe .
Coconi din Maramures la colindat .
Niste ingeri care merita vazuti si primiti in casa , macar virtual . :)
Niste ingeri care merita vazuti si primiti in casa , macar virtual . :)
Sa aveti sarbatori fericite !
duminică, 16 decembrie 2012
Supa din Coada de Vita
Recunosc ca e prima data cand fac asa o supa .
Auzisem numai lucruri bune despre ea,dar zau ca nu am crezut ca poate fi asa de buna .
La urma urmei ce-i coada de vita ?
Un apendice la capatul vacii cu care , patrupeda se apara de muste .Un fel de plici deci .
Poate ca asta e si motivul pentru care carnita care imbraca pliciul vacii e asa de frageda .
Coada vacii e neobosita ,intr-un du-te-vino de ceasornic .
Cu alte cuvinte carnea de pe coada , de fapt numai muschi , e vesnic tanara ,si nu imbatraneste o data cu animalul .
Zilele trecut am cumparat o frumoasa coada de vita .
Acuma sincer ,nu stiu daca a apartinut unei vaci sau unui bou .
Nici macelarul nu stia .
Am adus-o acasa ,am taiat-o in bucati potrivite si m-am gandit cam ce as pune langa ea pentru o supa .
Mi s-a parut ca ar merge cam aceleasi ingrediente ca la Gulyas cu mici modiicari .
Si am inceput sa-i pun alaturi :
- 3 morcovi
- 2 patrunjei
- o jumatate de telina mare
- 2 cepe mari
- cuburi de cartofi
- 500 ml de bulion facut in casa
- sare,piper,boia dulce
- ardei iute
- 2 frunze de dafin
- cativa catei de usturoi
- o lingura seminte de chimen
- ulei
Si o oala de 5 litri in care ingredientele si lichidele se pun pe rand ,intr-o ordine precisa ,pentru impreunarea savanta a texturilor si aromelor .
Am taiat zarzavatul si ceapa cuburi potrivite .Nici mari ,nici mici .
Le-am calit impreuna cu o lingura de seminte de chimen , in putin ulei ,pana cand toate s-au aurit .Am adaugat bucatile de coada si am mai invartit totul pe foc moale cam 3-4 minute .
Acum am adaugat sare,piper,boia ,ardei iute ,frunzele de dafin . Acoperim totul cu apa(doar cat sa le cuprinda bine pe toate ) ,si am lasat sa fiarba la foc mediu ,pana cand carnea e molicica .
Adaugam cuburile de cartofi si inca un litru de apa calda .Lasam sa mai fiarba 15-20 de minute ,pana cand sunt si cartofii fierti.
Gustam de sare ,asezonam si adaugam la final usturoiul taiat marunt si bulionul de rosii .
Mai lasam totul pe foc ,sa fiarba 10 minute si sa se imprieteneasca bine toate aromele si gusturile .
Daca va place maghiranul ,leusteanul ,telina sau patrunjelul , aruncati in supa si o mana de verdeata .
Gustul si culoarea acestei supe , o spun cu mana pe inima , sunt unice , iar carnea pica efectiv de pe oase si se topeste in gura .
O experienta culinara ce merita incercata si mai ales gustata .
Pofta buna !