vineri, 23 decembrie 2011

Primiti cu colindul ?



Dragii mei ,

Iar inlocuim calendarul de pe perete .
Asa ca ,e momentul sa va spun ca fara voi , prieteni , bloggeri ,forumisti ,sau anonimi care doar treceti fara a lasa un comentariu  dar ramaneti in satatistici ,blogul acesta nu ar exista.
Oricat de mult am cochetat cu ideea ca-mi fac blog doar pentru sufletul meu ,am tras concluzia dupa aproape doi ani ,ca ma simt flatata ca nu scriu in neant .
Ma simt bine cand aflu ca sunt oameni care citesc retetele ,si chiar au curajul sa le incerce . :)
Ma bucur ca prin intermediul blogului mi-am facut multi prieteni pe care ii simt aproape de sufletul meu.
Asa ca in aceasta seara gandul meu zboara la voi .
Va multumesc ca existati si va urez  din suflet :






Sa ne vedem cu bine in noul an .

duminică, 18 decembrie 2011

Provocarea secreta - Negresa





Ama ne-a lansat luna aceasta o noua provocare.
Despre ce este vorba,o las pe ea sa povesteasca :

"Principiul de baza al provocarii: fiecare participant va primi pe mail - in secret si nu are voie sa dezvaluie pana la publicarea retetei - numele unui blog de pe care trebuie sa se inspire pentru o reteta.

Programul provocarii
1. Pe 1 si 2 ale lunii va voi trimite un mail cu numele si adresa blogului pe care trebuie sa il frunzariti.
Cercetati blogul si alegeti o reteta care vi se pare interesanta si pe care ati dori sa o incercati.
Pregatirea retetei nu inseamna respectarea ei pana la ultimul gram, ci aveti voie sa adaugati un accent personal, cu conditia sa pastrati principiul de baza al retetei.
2. Aveti timp sa pregatiti reteta si postarea pana cel tarziu pe data de 23 ale lunii."


Mi s-a parut o provocare interesanta si o idee inedita ,aceea de a citi si de a promova un blog ales aleator de Ama.Un blog despre care poate nu stii nimic.
Mi s-a parut o idee buna,aceea de a frunzarii bloguri  si de a ne cunoaste asa cum poate nu avem ocazia in viteza cu care ne desfasuram viata .
Am avut surpriza sa primesc ca tema Blogul :

Strumfa bucatareste

Strumfa,destul de zgarcita cu detaliile personale ,lasa sa se intrezareasca printre randuri ,o culinareasa tanara ,sensibila ,indemanatica ,cu simt artistic , de care mama ei , e cu siguranta mandra .

- Strufa ,mama te vede .Sa fii sigura . :)

Blogul Strumfei e destul de nou ,dar are potential si va invit sa-l vizitati.
Reteta ei de negrese de aici , m-a inspirat .

Mi-am dat seama ca nu am mai facut de mult o prajitura cu cacao si nuci ,asa ca am facut o reteta foarte asemanatoare cu a Strumfei .
Iata si negresa mea :



Reteta :

200 g faina
100 g nuci macinate
4 galbenusuri
100 g unt
1/4 litru lapte
150 g zahar
50 g cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
rom
vanilie
coaja de lamaie

400 g magiun de prune sau un gem acrisor

Glazura

4 albusuri
200 g zahar
15 ml rom sau zeama de lamaie

Frecam untul moale cu zaharul.Adaugam vanilia,rom,coaja de portocala.Apoi ouale si laptele.
La final se pune si faina amestecata cu cacao,nuci macinate,sare,praf de copt .
Amestecam usor pana omogenizam compozitia.
Turnam totul in tava de 20/30 ,pe hartie de copt.
Coacem 25-30 de minute la foc mijlociu , (180 de grade) .
Blatul nu trebuie sa se uste prea tare .

Pentru galzura ,amestecam 4 albusuri cu 200 g zahar tos si rom sau zeama de lamaie,pana sta bat.
Punem apoi vasul pe baie de aburi si mai batem 8-10 minute,insistand pe fundul si pe peretii vasului,sa nu se coaguleze albusul.Albusul se incalzeste si se transforma intr-o crema .
Cand blatul e copt ,il ungem cu magiun de prune si punem glazura .
Decorati cu ajutorul unei furculite sau preasarati carlionti de ciocolata sau bomboane colorate .

Ama multumesc pentru provocare . :)

miercuri, 7 decembrie 2011

Carnati si Slanina de casa cu piper si mirodenii






De cativa ani,nu mai taiem porc .
Si cum nu ma prea impac cu mezelurile din comert ,am inceput sa-mi fac in casa preparatele carora le duc dorul .
Carnatii ,slanina ,muschiuletul afumat .

Am sa incep sa va povestesc despre carnati .
Sunt usor de facut,cu conditia sa aveti pe langa ingrediente ,o masina de carne prevazuta cu tub pentru Carnati .

Reteta mea pentru 10 kg suna asa :

8 kg spata  sau pulpa de porc
2 kg slanina cruda
150 g sare  grunjoasa neiodata  sau sare grunjoasa de mare 
1 lingura zahar brun
o lingurita boia dulce /kg carne
o jumatate de lingurita piper proaspat macinat/kg carne
2-3 catei de usturoi /kg.carne.
100 ml apa calda /kg carne

10 m mate de porc ( o punga) dar am luat doua ,pentru ca mai sunt si mate sparte sau prea scurte . 

Daca vreti sa va usurati munca,puteti sa optati pentru o carmangerie,unde va alegeti carnea si slanina iar apoi maceralul o toaca .In felul acesta scutiti o manopera  mancatoare de timp si energie .
Matele le cumpar gata curatate ,conservate cu sare.Cu o ora doua inainte ,trebuie desarate in apa calduta  si spalate in mai multe ape.In ultima apa ,eu pun si un pic de otet.Si le las sa-si astepte cuminti randul .
Apoi pregatesc restul ingredientelor.
Sarea ,piperul,boiaua dulcea ,usturoi.
Usturoiul il puteti trece prin presa de usturoi sau il tocati marunt ,dar daca vreti sa nu se simta prea tare in carnati ,dupa ce l-ati tocat , il opariti in apa pregatita cu sare.Aroma va fi mai discreta .
Pentru 10 kg de carne in amestec cu grasime,fierb un litru de apa in care dizolv sarea .Iau apa de pe foc , adaug usturoiul pisat si il las sa se infuzeze.
Presar carnea cu : Piper,boia si zahar brun.
Zaharul ajuta ca dupa afumare,pielita sa se desprinda mai usor .
Apa calduta , cu sare si usturoi ,o pun peste carnea tocata , printr-o sita ,tot cate putin ,pe masura ce framant.La final ,presez bine ,bine,resturile de usturoi .
Incep sa framant carnea ,pana cand toate ingredientele sant bine incorporate.Framantatul asta e foarte important. Dureaza cu pauze mici cam o ora si la final sigur nu veti mai putea sa dati autografe .


Se mai pot folosi si alte condimente : Fulgi de ardei iuti,boabe de coriandru sau ienupar,cimbru ...ma rog dupa gustul personal . 
Punem carnea la rece si o lasam la maturat pana a doua zi.
A doua zi,pregatim masina de umplut si matele.
Desi pare o operatiune neplacuta ,incercati fiecare mat(spalat) ,inainte de a-l umple ,sufland in el,sa vedeti daca nu e spart.Manevra asta  va scuteste de multe neplaceri.
Si incepeti sa preparati carnatii si sa-i portionati.La nevoie folositi si sfoara .

Nu e nici o filozofie.Dupa primii 2-3 ,deveniti experti .



Cand sunt gata toti ,  îi intepam cu un ac pe toata lungimea ,pe toate partile si la capete ,pentru ca aerul de prisos sa iasa usor si apoi , ii punem la zvantat pe o bara,la rece ,in camara 24 de ore. A doua zi se duc la fum .
Eu prefer sa le dau doua fumuri calde  cu rumegus de fag .O zi da ,o si ba,o zi da .Daca aveti si rumegus de cires ,la final puteti sa-i imbalsamati si cu aceasta aroma care le da o culoare deosebita . 
Dupa afumat  îi  puteti folosi  imediat prajiti alaturi de cartofi,varza,fasole,mamaliga ...... , îi  puteti congela sau  îi  lasati sa se usuce in continuare,pana ajung la consistenta unui salam .
Asa arata dupa ce i-am adus de la fum.Inca sunt cruduti ,dar in trei-patru saptamani vor fi perfecti .

Dupa uscat ,cand  sunt multumita de consistenta la care au ajuns,eu  îi  congelez si raman exact in acel stadiu.Nu se deshidrateaza mai mult ,patreaza acelasi gust si  îi  am mereu proaspeti.
Eu am facut anul acesta prima portie ,i-am adus deja de la fum si acum sunt in camara, la uscat.
Mai fac o portie prin Ianuarie .

Slanina de casa cu piper si mirodenii 




Am facut-o  dupa o reteta italiana ,pe care am ochit-o la Lilly pe blog ,inca de anul trecut.
Procedeul l-a descris ea perfect aici .
Pentru pofta asta,am cumparat slanina cruda din carmangerie.Am cerut slanina de pe burta porcului,care are si un firicel de carne prin ea .
Eu am imbalsamat-o cu sare de mare ,boia dulce,praf de usturoi,fulgi de ardei iuti ,zahar brun,boabe de ienupar si coriandru (pisate in mojar) si rozmarin .
Dupa faza de deshidratare intensa ,si baia in vin alb ,am imbalsamat-o cu praf de piper proaspat macinat amestecat cu praf de usturoi .
Va arat  rezultatul .Nu e chiar gata.Mai trebuie sa stea pe bara pana in 16 Decembrie,dar nu am mai avut rabdare si am taiat o feliuta . :)



E moale ca untul ,aromata ,alb rozalie .Un deliciu.
Sunt asa de incantata,incat am mai pregatit o portie .
Multumesc pentru specialitatea asta Lilly .

Despre muschiulet afumat ,vorbim saptamana viitoare.
Va pup .


Later edit .

Daca vreti sa vedeti cum au iesit si muschiuletii ,am postat reteta aici .







luni, 5 decembrie 2011

Frecatei




Frecateii sunt niste paste fainoase scurte ,care se fac repede ,fara prea multe preparative.
Sunt deliciosi in consommeuri despre care am mai vorbit aici ,in supa de rosii ,fierti in lapte ,sau de ce nu , chiar langa o tocanita de carne .
Fiica mea e innebunita dupa ei ,asa ca i-am facut de curand un consomme cu frecatei .






Ingrediente :

2 oua
faina din grau dur
Sare

Tot ce avem de facut ,este sa amestecam cele doua oua batute cu putina sare , cu faina.Faina adaugam ,pana cand obtinem o bila tare de aluat.Suficient de tare cat sa o putem da pe razatoarea mare.
Razuim cu miscari lungi,astfel incat sa rezulte niste viermisori = frecatei.




Daca aluatul devine cleios pe partea care se razuieste ,mai adaugam faina si refacem "bila ".
Ii fierbem apoi in apa clocotita cu sare pana cand se ridica deasupra .
Ii scurgem intr-o strecuratoare,ii limpezim sub jet de apa rece si-i punem in supa de pui strecurata. Le mai dam un clocot  in supa .Adaugam patrunjel taiat marunt.E gata !
Nimic mai simplu.
Frecateii au o consistenta mai ferma decat zdrentele sau decat alte paste  din aluat turnat in supa.
Iar la gust...mmmmm sunt perfecti.Paste de casa ,ce mai .
Pofta buna !


Related Posts with Thumbnails