luni, 28 noiembrie 2011

Cornulete economice




Leila m-a vrajit cu cornuletele ei delicate .
De cum le-am vazut,le-am trecut pe lista  :
Musai de facut . :)
Ce pot sa va spun despre ele ?
Sunt cornuletele pe care le gaseam in casele colegilor de scoala pe la zile de nastere sau sarbatori . Micute ,inundate in zahar pudra .Ies multe si bune .
Se pastreaza in cutie de tabla cateva saptamani la rece si sunt economice .
Eu am redus reteta de trei ori si tot mi-au iesit 190 de bucati .
Daca faceti reteta Leilei din 1400 g faina ,incepeti de dimineata ,ca e mult de lucru si migala .Nu e complicat ,dar ies multe foi .
Mie mi-au iesit patru foi din reteta redusa :

500 g faina
180 g untura
1 plic drojdie uscata Dr. O
180 ml lapte
1 lingura zahar
sare
1 ou

Am facut doua umpluturi :

-Umplutura cu rahat 150 g



-Umplutura cu nuca :




200 g nuca macinata
30  g pesmet
150 g zahar
250 ml lapte
rom
vanilie
coaja de lamaie

Am inceput cu aluatul pentru cornulete .
Laptele caldut ,se amesteca cu zaharul si drojdia.
Faina se amesteca cu o lingura de lemn cu untura .Adaugam apoi laptele si oul .
Framantam un aluat placut si elastic ,care se desprinde repede de pe maini .




Il lasam acoperit ,in loc caldut sa creasca pana cand isi dubleaza volumul .
Pana cand aluatul creste ,am pregatit umpluturile.
Rahatul l-am taiat pur si simplu in baghete subtiri.
Nuca macinata ,am pus-o impreuna cu zaharul, pesmetul,vanilia si laptele ,intr-o craticioara pe foc mic si am invartit pana s-a ingrosat bine .Dureaza doar cateva minute .La final am pus rom si coaja de lamaie .Dupa racire umplutura de nuca , are consistenta de halva si se poate portiona foarte usor.
Aceeasi umplutura o folosesc si la cozonaci .
Puteti folosi de asemenea magiun de prune frecat cu rom .
Eu am modificat putin modul de formare al cornuletelor fata de metoda Leliei.
Am impartit aluatul in patru si am facut foi subtiri(2mm). Din care am taiat patratele de aluat cu latura de 5/5 cm .Sa nu radeti de mine,dar eu chiar am folosit un echer .  Pe fiecare patratel am pus rahat taiat sau umplutura de nuca ,formand apoi cornuletele .Apasati cornulete cu degetele cand le rulati sa nu se deschida la copt .





Se coc in tava pe hartie de copt .Primele 5 minute la 200 de grade (foc mare) si apoi la 150 de grade (foc mic) pana devin usor roz-aurii.
Se pudreaza cu zahar pudra din abundenta .
Si acum o sectiune cu nuca si una cu rahat .







Pofta buna !




miercuri, 16 noiembrie 2011

Ludau copt cu jeleu de gutui,scortisoara si cardamom



Dovleacul de copt , se mai numeste in Ardeal ,ludau sau becitoc.
Are coaja costata si verde ,iar pulpa e portocaliu intens . 
Daca l-a prins bruma pe camp ,e dulce ,aromat si are o textura pastos-fainoasa.
Ei bine , ieri m-a apucat pofta de dovleac copt.
Il aveam in camara,deci nu trebuia sa-l aduc de departe.
L-am spalat frumos si vartos cu o periuta ,l-am pus pe fundul de lemn si mi-am luat cutitul bucatarului .Adica cel mai mare si mai ascutit cutit din casa.
Si m-am infipt in el .
Nu m-am infipt in cutit .Ci cutitul in bostan . :)
De intrat a intrat.
M-am opintit ,si cutitul nu mergea nici inapoi nici inainte .Nici in sus nici in jos .
M-am apucat de manevra asta pe cand eram singura acasa si zau ca mi-a venit sa ies in curte si sa-l tai cu securea.
Are o coaja atat de groasa,incat iti trebuie mana de barbat sa-l dovedesti .
Nu ma intrebati cum l-am taiat pana la urma,ca nu vreti sa stiti . :)
Poate de asta bihorenii apeleaza pe cei grei sau tari de cap ,cu "dragalasenii " de genul  :

- Luda ,Ludaie sau Ludule . :))

In fine.
Dupa ce am reusit sa-l tai in doua ,l-am curatat de seminte si pulpa si l-am feliat .
Samanta am pus-o bine ,sa mai faca bostanul asta pui si la anul .
Feliile au iesit nu cum am vrut eu ci cum au vrut ele .Adica pe unde s-a dus cutitul.
In rest nu-i mare filozofie.
Se pun feliile in tava pe hartie de copt si se ung cu Jeleu de gutui,sau cu miere .
Iar deasupra am ras un baton de scortisoara si seminte de cardamom .
S-a raspandit in bucatarie o aroma de-mi venea sa mananc dovleacul crud .
L-am copt in cuptor la 200 de grade ,pana s-a rumenit frumos si s-a inmuiat pulpa.Pret de vreo ora .
Inainte de a-l manca ,am mai pensulat bucatile cu jeleu .




Chiar si fara jeleu ar fi fost bun,pentru ca am nimerit un dovleac foarte dulce.
Insa jeleul si condimentele l-au transformat intr-o tratatie pe cinste .

Puteti sa inlocuti jeleul cu miere si condimentele cu altele care va plac.
Cred ca ar merge si nucsoara ,cuisoare,anason,... .
Mai exista si varianta sarata ,pe care am sa o fac data viitoare .
Oricum ,autostrada imaginatiei e infinita si libera .
Pofta buna !





marți, 15 noiembrie 2011

Zelist for Bloggers





Zelist vine in intampinarea nevoilor Bloggerilor cu un nou program.
Nu stiu daca va fi mai valoros decat celelalte programe similare pe care le am  deja gratuit.
Vom trai si vom vedea .
Am copiat scrisoarea primita de la ei pe mail ,pentru care le multumesc si o raspandesc mai departe .
Ma gandesc ca  poate vreti sa-l probati si voi .
Dupa cum se vade Zelist nu doarme si nu ne lasa nici pe noi sa ne culcam pe o ureche .:)

Scrisoarea lor suna asa :


Zelist for Bloggers

Iti spune cine iti iubeste blogul in social media
Saptamana trecuta am lansat Zelist for Bloggers, un instrument de masurare pentru blogul si contul tau de Twitter.
Inca de la inceput Zelist a fost pentru bloggeri, doar ca acum iti dam si mai multe informatii despre blogul tau.
Si pe langa asta, iti spunem si cate ceva despre evolutia ta pe Twitter, care sunt hashtag-urile pe care le-ai folosit si cu ce persoane conversezi cel mai mult.

Zelist for Bloggers:

-te ajuta sa masori perfomanta blogului tau prin informatiile pe care ti le furnizeaza;

-iti spune cate comentarii, trackback-uri, retweet-uri, share-uri, like-uri si commentarii pe Facebook ai primit la articole de pe blogul tau;

-iti spune care sunt cele mai de impact articole, defalcate atat pe zile cat si pe luni;

-iti prezinta blogurile care linkeaza direct catre blogul tau;

-te ajuta sa vezi care este evolutia blogului tau de la momentul inscrierii in topul Zelist.
Zelist for Bloggers este lansat in private beta si il poti folosi gratuit pentru urmatoarele 3 luni. Insa, dupa aceasta perioada, este posibil sa percem un tarif simbolic pe care il vom dona in totalitate pentru o cauza sociala.
In fiecare saptamana oferim 300 de conturi.
In cazul in care vrei sa te inregistrezi si nu mai sunt conturi disponibile, inscrie-te pe lista de asteptare si noi iti vom nota solicitarea si iti vom pune la dispozitie un cont in urmatoarea saptamana.


sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Dulceata si Jeleu (Peltea) de gutui



....." Si Gutui amarui ,
     Cu puf galben , ca de pui "....

Am primit 7 gutui imense si m-am trezit in fata unei dileme .
Compot ? Dulceata ?Peltea ?
Toate imi plac .
Compotul ar fi fost preferatul meu ,pentru ca iarna pe langa valentele lui compotoase se  poate transforma intr-o delicioasa mancare ,sau sos de gutui ,alaturi de carne de pui,vita sau curcan.
Dar pentru ca la noi in casa e democratie ,am cerut parerea Omului si el a votat pentru dulceata si jeleu .
Votare  50:50 .
Si fata buna cum ma stiti am cedat in favoarea lui .Temporar ,ca doar sezonul gutuilor nu s-a sfarsit .:)
Gutuia isi merita banii,pentru ca practic nu sunt pierderi .Din pulpa am facut dulceata ,iar din coji ,cotoare si seminte am facut peltea .




Dulceata de gutui

600 g gutui cantarite ,taiate cuburi sau rase
1 kg zahar
500 ml apa
un baton de vanilie
zeama de la doua lamai mari

Am curatat gutuile (spalate bine cu o periuta) de coaja si le-am dat pe razatoarea mare.Puteti sa le taiatai cuburi ,daca preferati .
Coaja si cotoarele le-am lasat in apa rece .
Am pus pulpa intr-o cratita cu pereti grosi,impreuna cu zaharul ,apa , batonul de vanilie si sucul de lamaie .
Gutuia fiind un fruct cu pulpa tare si nu prea zemos ,apa ajuta difuzia zaharului si procesul de fierbere si inmuiere al gutuilor.
Zeama de lamaie nu numai ca acreste ,dar impiedica dulceata sa zahariseasca .
Lasam sa fiarba pe foc moale ,amestecand mereu ,sa nu se prinda .La inceput gutuile sunt albe.
Pe masura ce apa se evapora si siropul incepe sa faca bule sticloase ,gutuile isi schimba culoarea.Intai in galben,apoi in roz-ambra.
In momentul in care siropul se leaga si gutuile devin sticloase si se ridica deasupra ,dulceata e gata.




Jeleu (peltea) de gutui

Intre timp ,cojile si cotoarele impreuna cu semintele,le-am pus intr-un vas ,cu apa cat sa le acopere .Am pus apa cam   2 degete peste coji.
Le-am lasat la fiert pana cand s-au inmuiat bine,bine.
Nu invartim deloc in timpul asta ,sa nu se tulbure zeama.
Am strecurat zeama printr-o sita deasa si prin tifon si am obtinut 600 ml.Sucul  asta a extras intre tip toata pectina din fruct .Gutuia se numara printre fructele cele mai bogate in pectina naturala .Astfel ca nu e nevoie de gelfix sau alti adjuvanti moderni .Va trebuie doar rabdare .

Pentru jeleu ne  trebuie  :

600 ml zeama strecurata in care au fiert gutuile
600 g zahar
1 pastaie de vanilie
zeama de la doua lamai mari

Punem totul la fiert pe foc moale ,intr-o cratita cu pereti grosi si cu multa rabdare asteptam sa se faca jeleul .
Al meu a fiert aproape o ora.Timp in care s-a redus la jumatate.
Din timp in timp,faceam proba picaturii.
Eu am facut-o de vreo 10 ori ,sa fiu sigura ca prind clipa . :)
In momentul in care ultima picatura care cade de pe lingura de lemn ,cade ca un lipici gros ,parca nu vrea sa se desprinda de pe lingura ,jeleul e gata.
Mi-au iesit 2 borcane de 315 ml si inca un pic.
Picul ala l-am pus intr-un borcan ,cu care am testat  a doua zi reusita jeleului .



                                          Nu ,nu e turnul din Pisa . :)



Daca vreti o culoare roz ,puteti pune in ultimele minute de fierbere cateva bobite de soc sau de struguri negri .Socul e deja inghetat la mine ,dar am mai gasit cateva boabe de struguri negri pe vie,care m-au ajutat sa-i dau o tenta roz .

Lacrimi de ingeri ce mai tura-vura .



Ei la final ce sa zic ?
Gustul e divin si nu vi-l pot descrie .Trebuie incercat .
La cat mai multe dimineti cu paine calda ,dulceata  si peltea .






luni, 7 noiembrie 2011

Joyeaux anniversaire , Mame Binta !




Ne despart  peste 5000 de km ,mult pamant si apa ,dar sentimentele si gandurile bune nu au nevoie de bilet de avion .
Ieri,in vestul Africii o dulceata de fetita pe nume Mame Binta a implinit un an .
Papa , sa-ti traiasca printesa , sa fie binecuvantata cu tot binele din lume si sa va aduca numai fericire .
Astrele au fost de partea ei ,iar ursitorele au facut-o puternica si frumoasa .Oricine o vede se topeste de drag .


Noi am fost  alaturi de voi cu gandul si cu fapta . :)
Am facut un Velvet cake si i-am urat intr-un glas :





           



Related Posts with Thumbnails