marți, 29 martie 2011

Rulada de primavara






O retetea potrivita in acest sezon plin de verdeata.
Mi-a placut pentru se poate folosi, orice tip de verde :

spanac,urzici,loboda,leurda,stevie...

Iar umplutura cremoasa e iar la discretia producatarului de rulada. :)
Se potriveste orice tip de branza cremoasa,dar ferma :

branza de vaci,urda,ricotta

Ingrediente :

1 kg verdeturi(eu am avut spanac si leurda)
400 g branza de vaci,cremoasa dar nu moale
1 lingurita chimen
1 sfecla rosie fiarta,sau coapta(optional)
1 catel de usturoi
o ceapa mica
2 oua
2 linguri faina
sare,piper
ulei

Verdeturile se curata ,se spala si apoi se fierb in apa cu o lingurita de sare.
Le-am fiert,15 minute.E important sa nu fie fierte mult,pentru ca pierd culoare.
Se scurg intr-o strecuratore,dupa care se arunca intr-o oala mare cu apa rece si cuburi de gheata.
Acesta este un mic secret,pentru pastrarea verdelui atat de important la o rulada de primavara.
Scurgem verdeturile de apa,le preasm in pumni si le punem in blender,sa le facem pure.
Pureul se amesteca cu :
ouale,faina,sarea,piperul,usturoiul taiat marunt.
Se omogenizeaza bine compozitia si se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt,usor unsa cu ulei.
Am copt-o in cuptor la 180 de grade 20 de minute.
E gata cand marginile se desprind de hartie.
Intre timp,se prepara pasta de branza amestecand branza cremoasa cu sare,chimen macinat,ceapa taiata marunt si sfecla data pe razatoarea mica.
Puneti sfecla ,pana ajungeti la rozul care va place.
Daca nu aveti sfecla...No problem.
Pasta de branza va fi alba,iar gustul la fel de bun.
Cand rulada e calduta,treceti un cutit pe sub ea ,cat sa o desprindeti de hartie.
Am transferat blatul pe o folie alimentara,sub care am pus o alta hartie de copt.
Crema de branza se intinde peste rulada calduta si se ruleaza cu ajtorul foliei.
Se lasa in frigider pana a doua zi.
Pentru a obtine felii frumoase,taiati cu un cutit incalzit in apa fierbinte.
Pofta buna !


luni, 28 martie 2011

Paine cu smochine


O paine simpla,cu smochine,asa cum cred ca se facea pe vremea pruncului din Nazaret.
O paine alba,cu crusta subtire.
Moale si dulce .

Atat de buna incat se poate manca goala.

Ingrediente :


600 g faina
350 ml apa calduta
un plic drojdie uscata
1 lingurita miere
2 lingurite sare
200 g smochine deshidratate
1 lingurita piper macinat mare
2 linguri ulei de masline


Procedeul este simplu.
Se da faina prin sita.
Adaugam :
drojdia,mierea,sarea,piperul.Apoi incorporam apa calduta.
Se framanat aluatul pana cand se desprinde de pe mana.Adaugam si uleiul de masline.
Aluatul trebuie sa ramana moale.Daca e prea lipicios,se mai poate adauga putina faina.
Se lasa aluatul,intr-un lighean intr-un loc caldut,acoperit cu un prosop, sa dospeasaca pana cand isi dubleaza volumul.
Apoi am incorporat smochinele taiate in bucati mici.Am mai framantat painea putin si am pus-o in tava pe hartie de copt.
Am mai lasat-o sa creasca jumatate de ora,dupa care am copt-o la 200 de grade,50 de minute.
Nu trebuie unsa cu nimic.
Aspectul sau aspru ,te duce cu gandul la painea primordiala.
E moale,pufoasa,si merge perfect rupta cu mana.
Eu am mancat-o doar cu sare si ulei de masline.In felul acesta gustul se pastreaza nealterat.






sâmbătă, 26 martie 2011

Ora pamantului




Peste 50 de orase din Romania vor stinge sambata lumina timp de o ora, in intervalul 20:30-21:30, alaturandu-se astfel campaniei "Earth Hour 2011", eveniment organizat la nivel mondial de WWF.
In aceasta campanie s-au inscris peste 5.000 de orase din intreaga lume, precizeaza site-ul oficial WWF - Romania, World Wide Fund for Nature.
Acum cinci ani, orasul australian Sidney stingea lumina timp de o ora. La scurt timp, la initiativa WWF, actiunea s-a transformat intr-o campanie globala la care au aderat 128 de tari. In 2008, 50 de milioane de oameni au ales sa celebreze Earth Hour.
In 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de orase de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva incalzirii globale. In 2010, peste 1,2 miliarde de oameni au participat la aceasta actiune.
Actiunea planetara "Earth Hour" este realizata in primul rand pentru a constientiza opinia publica referitor la modificarile climatice din ultimii ani, din cauza emisiilor majore in atmosfera a gazelor cu efect de sera, ca urmare a interventiei umane.
In 2011, Earth Hour intra intr-o noua etapa, "Beyond the hour", in ideea de a nu ne limita doar la o ora, ci sa incepem a ne concepe un nou stil de viata, pe planeta albastra.
Sursa :aici

M-am gandit,cum ar fi un sfarsit de saptamana,fara calculator,fara telefon,fara televizor.
Plimbari,papa bun,o masca de castraveti,o carte ce s-a prafuit pe noptiera....

vineri, 25 martie 2011

Supa de leurda si salata



                


Saptamana asta m-am dus in piata .
In timp ce bantuiam printre mese,in cautare de branzeturi,ridichi si ceapa verde,m-am intalnit cu Leurda .



De cum am dat ochii cu ea,am ramas fermecata.
Leurda cu L mare,pentru ca planta asta mirifica,vine direct din sanul naturii.
Nu o seamana nimeni,si totusi in fiecare primavara,ne trezeste din amortire cu vraja ei.
Vraja pe bune,pentru ca imi imaginez cum  zana padurii,despletita si desculta,intr-o rochie  verde,paseste plutind peste muschi si culege leurda pentru o potiune magica.
Si cum stateam eu fermecata in fata Leurdei,ma intreaba precupeata cat vreau sa cumpar.
Pe cuvant ca aveam asa o pofta de pascut,ca as fi cumparat-o pe toata.
M-am rezumat la 3 gramezi mari si  am purces spre casa pe aripile vantului.
Leurda aveam,asa ca m-am gandit in ce s-o valorizez cat mai bine si mai verde.
Si m-am gandit la o supa.
Supa de salata am mai facut,dupa metoda mamei si am pus reteta aici.
De data asta insa,mi-am imaginat,cum ar suna o reteta straveche.
Pentru ca nu detin hrisoave de pe vremea lui Neagoe Basarab si nu stiu cum se facea supa de leurda pe vremea lui,m-am gandit,cam ce  ar fi pus stramosii nostri in ea.
Nimic sofisticat :

3 gramezi de leurda
2 salate mari
o bucatica mica de slanina afumata
2 litii de lapte
1 litru de apa
75 g arpacas
sare
verdeata tocata
ulei
sare

Am spalat leurda si salata si le-am taiat fasiute.
Am taiat ceapa marunt si slanina cubulete mici.
Am prajit intr-o oala mare ,in putin ulei, slanina, ceapa,salata si leurda.Am adaugat apa,sare,laptele si arpacasul.
Lasam la fiert pana cand toate sunt fierte,dar inca crocante.
Leurda imprumuta supei gustul ei de usturoi si padure, salata ii da dulceata,iar arpacasul pocneste intre dinti,si simti cum toate B-urile migraza prin tine direct in celule.
Intre timp,prajiti niste paine,cum va place.Intrega sau crutoane.


Cred ca stramosii infigeau painea in tepusa si o frigeau direct in foc.
Asterneti o fata de masa tesuta in razboi ,puneti zama in farfurii de lut si mancati cu o lingura de lemn.
E ? Cu cine stati la masa ?
Eu m-am simtit ca pe vremea lui Bogdan Voda,dragutul.
Sa aveti pofta !





luni, 21 martie 2011

Frittata de Dovlecei cu Julia Child :)




Am facut o Fritatta de dovlecei exceptionala.
Am dat pe razatoare 2 dovlecei,i-am amestecat cu sare,si piper.
I-am lasat 5 minute,dupa care i-am stors de zeama si i-am amestecat cu :
4 oua ,ceapa verde,marar si 100 g branza feta.
O nebunie !
Am incins tigaia de teflon cateva minute cu putin ulei si am pus frittata.
Dupa 4-5 minute cand am vazut ca prinde culoare pe margini si se desprinde de tigaie ,am strans vanjos tigaia in ambele maini,si cu o miscare de jos in sus,cam ca la clatite,am intors-o ca D Artagnan sabia.
Toate bune si frumoase o sa spuneti,dar unde-i poza ?
Pai....
Fie nu am calculat eu bine forta,viteza si masa,fie gravitatia mi-a jucat feste,fie s-a mutat polul magnetic al pamatului,fie nu am avut curajul propriei mele convingeri,cum bine spunea Julia Child.
Cert este ca Frittata a ajuns jumatate pe jos si jumatate pe aragaz.

E drept ca Julia incerca sa intorca un  pure de cartofi,dar  e cam acelasi lucru.
Tot o masa alunecoasa si usor suculenta.:)
Eram singura in bucatarie si stiam ca nu ma vede nimeni,dar zau ca nu mi-a venit sa o adun cu farasul de pe jos.
Practic  nici nu mai aveam ce,pentru ca  in asistenta asteptau 4 animale,care au profitat imediat de situatie.
Stiti ca Julia spunea :
Sa nu ceri niciodata scuze in bucatarie.Niciodata sa nu spui ca nu ti-a iesit un preparat.Daca tu nu spui nimic,mesenii nu au sa-si dea seama.:)
Asa ca la final,va spun ca am facut o Frittata de dovlecei exceptionala si va doresc :

Bon appetit !






duminică, 20 martie 2011

O salata calda de cartofi cu Dana si un Boier la masa





Intr-o dupa masa din acesta saptamana,m-a sunat Dana.
Era Home alone .Omul ei era de garda.Si pentru ca o stiu din copilarie...stiti voi postarea cu spielhozen,stiu ca in aceste situatii nu mananca nimic.
Eventual isi rupe o bucata de paine, pe un colt de masa.
Nu am mai stat pe ganduri si am chemat-o la mine,ca doar nu ne despart decat 10 kilometri.
Acuma sa nu credeti ca m-am apucat de acte de caritate.
O astept de fiecare data cu bratele dechise, pentru ca o iubesc,e spumoasa ca o sampanie si in preajma ei nu simt cum trece timpul.Manaca cat o vrabie si nu are pretentii.
Daca i-as da spuma din paharul cu bere ar fi cea mai fericita.
Plus ca l-a adus si pe Mousie ,caruia ii sunt nasa.Mousie e un Albastru de Rusia,cum nu am mai vazut.Urat ca un soarece,dar de o cumintenie iesita din comun pentru un matz.



Preferatul lui e Omul meu.Cred ca pe motiv de inductie calorica.Poate sa-i faca orice.Nu se da dus de la el din brate.




Dar sa nu mai stam la barfe si sa va spun ce am facut.
Am incropit o salata calda de cartofi un pic mai altfel .

Ingrediente pentru 4 persoane :

750 g cartofi fierti in coaja ,curatati,feliati
1 fenicul
4 morcovi
2 cepe
zeama unei portocale mari
200 ml apa sau supa
150 g unt
200 ml frisca naturala sau smantana dulce
sare,piper
otet din vin
frunze de patrunjel spalat,zvantat si tocat
sos tabasco sau ardei iute
4 oua fierte

Timpul era scurt,asa ca m-am miscat repede.Am pus cartofii la fiert,in apa cu sare.
Intre timp am facut o salata de fructe,imbatata cu putin rom.Pe care am pus-o in cupe la frigider.
S-a servit cu frisca la sfarsitul mesei.Fara poze din cauza de Boier si povesti .Cum Doamne iarta-ma mai avem ce povesti dupa 40 de ani ?Si mai ales ce ? :)
Apoi m-am apucat de salata.
Intr-o tigaie antiaderenta am prajit ceapa in putin unt,am adaugat feliile de fenicul si morcovii.Cand s-au caramelizat usor toate,am pus apa,sare,piper si le-am lasat sa mijoteasca sub capac,pana s-au patruns toate.
In faza asta,am adaugat frisca,zeama de portocala, si am mai invartit legumele
2-3 minute.
S-a format un sos de lins pe degete.
La final adaugam cartofii feliati, verdeata,sos Tabasco si putin otet.
Punem pe platouri si servim cu oua fierte.
Probabil mergea un vin alb,dar eu am avut un Boier, insistent.
Un vin la un pret,care nu lasa sa razbata calitatea licorii din sticla.


A urmat si o salata de fructe ,dar rolul ei e nesemnificativ in povestea noastra.

Sa fiti iubiti !

P.S.
Lilly,am inchinat un pahar cu gandul la tine. :)


vineri, 18 martie 2011

Paste tricolore cu Salsa de rucola




Am cumparat pastele asta pentru ca sunt dragute,colorate si vesele. Le-am pus in camara si le-am lasat sa astepte cuminti o reteta potrivita.
Ma gandeam ca ar fi pacat sa le stric culoarea cu vre-un sos de carne, tomate, sau branza groasa,asa ca le-am pus pe stand by.
Ei si plimband eu caruciorul printre rafturile unui hipermarket,am gasit rucola la promotie.Si branza cu mucegai tot la promotie.
Ambele expirau peste trei zile.
Ei si cum sa le las acolo cand se potriveau perfect cu tricolorele mele.
Asa ca decat sa ajunga la ursi,le-am luat casa pentru bipezi.Si le-am transformat intr-o mancare mirobolanta .
Iat-o :

Ingrediente pentru 2 persoane :

200 g paste tricolore
80 g branza cu mucegai

Pentru Salsa :

300 g rucola + cateva frunzulite pentru ornat
3 catei de usturoi
zeama unei lamai
100 ml ulei de masline
40 g parmezan ras
30 g muguri de pin prajiti (optional)
sare,piper

Am fiert pastele in apa cu sare.
Pana pastele fierb,facem  Salsa.
Se poate  in blender,dar eu am vrut sa respect procedura originala si am facut-o in mojar.
Am pus unsturoiul si putina sare in piua.Am zdrobit totul intr-o pasta fina.
Am adaugat apoi rucola spalata si zvantata si am capacit-o cu pistilul,pana cand am convins-o sa  cedeze fermitatea si mandria in fata cerbiciei mele si sa devina pasta .
O pasta,dar nu crema.Astfel incat sa se pastreze ceva din fibra primordiala a frunzei.
Am adaugat zeama de lamaie si uleiul de masline,pic cu pic ca la maioneza.
La final am incorporat parmezanul ras fin.
Va iese o cantitate mai mare decat va trebuie la o masa,dar ceea ce ramane se pastreaza perfect int-un borcan la frigider,doua saptamani.
In aceasta formula,mai puteti adauga putin ulei de masline,cat sa acopere compozitia.

Am scurs pastele de apa si le-am amestecat cu cateva linguri de salsa.
Am asezat portiile in farfurie,am pus deasupra cateva cubulete de branza si am ornat cu  frunze de rucola.Am ales cateva,mai fatoase.:)
Daca aveti muguri de pin,prajiti-i un minut untr-o tava fara ulei si presarati-i deasupra.
Un deliciu !
Treceti repede la masa,ca pastele sunt calde si branza s-a topit deja.:)





joi, 17 martie 2011

Buldogul si veverita





Buldogul si veverita  *

Fabula

                                                                by Lia

Sta buldogul suparat,
Ca-i carunt si ne-nsurat.
Si si-a cautat veverita,
Tocmai la o gradinita.
Fata pura si cuminte,
In papuci fara vesminte.
A dus-o la Cannes vezi bine,
Nu ne facem de rusine.
A luat-o de nevasta,
Si incepe povestea noastra.
Dupa nunta cu norod,
Ea iute puse de-un plod.
Defilari pe la parada
Deplasari prin ambasada,
Dar dupa 2 ani de bine,
A uita de unde vine.
Se-auzi si prin parcare,
Ca  nu fuse fata mare.
Apoi se zvoni vecine,
Cu soferul se-avea bine.
Si apoi sa vezi mai frate,
Si-a tras avocat in Regate.
Un engelz ,dar nu un lord,
C-a parat-o la gazeta,
Cum si ce in kicineta.
Cand vazu fata ca-i groasa,
Isi lua o blana groasa.
Cand vazu ca e discordie,
Fugi iute-n Californie.
El saracul cum sa spun,
Se temea  si de sapun.
A chemat atunci surate,
Fete pure delicate,
Demne sa-l spele pe spate .
Nu in vana ,ca-i paisan
In jacuzzi barosan.
California-i peste balta,
Iar veverita cea inalta,
Are satelitii sus si-a aflat pana la apus.
Si acu dupa Craciun,
Se gandi sa dea un tun.
Se prezenta frumoasa
Cu avocata tafnoasa,
Si depuse acte care
Cer degraba-o separare.
N-are pretentii micuta.
Doar cat sa se mai dea huta.
Buldogu vazand asa,
Marai in falca sa:
- Fata poti sa pleci la drum
Banii n-o sa-i vezi oricum.
Copila ramane la mine
Tu te duci cu ce-ai pe tine.

Morala

Cand buldogul nu gandeste
Degeaba mai maraieste.
Ca ramane de rusine
Cu falca-nclestata bine.


Fata tanara saraca,
Va plecat doar cu covata.
O gasi ceva prin State,
Bun de ras,si gri pe spate.
Nu va fi orisice strumf.
Mai degraba cred ca-i Trump.



* Multumesc lui Moni si lui Iri pentru "Sursa ".:)

luni, 14 martie 2011

Colti de baba




Colti de Baba

          by Lia

Craiasa alba,ai venit in Decembrie,ca o boare.
Te-asteptam cu brad si mancare.
Ti-am asternut pat imaculat,
Cu lavanda parfumat.
Te-am omenit,te-am incalzit,
Te-am alintat,te-am rasfatat,
Ti-am cantata colinde alese,
Fara partitura culese.
A trecut iarna toata.
A venit primavara inflorata.
Tu tot ai sta,n-ai mai pleca.
Ti-a expira viza,ti s-a scofalcit valiza.
Esti deja retardata.
Hai pleaca odata !
Intre timp ti-au crescut colti,cat niste zabrele,
Vrei sa ne tii oastatici cu ele?
Eu acum pe data,te trimit fata,
Intr-o caruta sau pe maturuta.
Te las sa alegi.
De nu te dai dusa,
te scot pe usa.
Si-ti arunc bagajul ,
De la ditamai etajul.
Cred ca am fost clara si raspicata.
Te du fata nefezandata.
De nu te duci singura,
Te scot pe lingura.
Te topesc cu foeunul
Si te fac suc cu sifonul.
...........................................................................................................
Cred ca a priceput mesajul,
Ca si-a facut bagajul.
Si a disparut in ceata,
La moasa-sa pe gheata.

A ramas in urma-n graba,
Doar o umbra pe zapada.



joi, 10 martie 2011

Pilaf cu ciuperci



Din ciclul rapid,de post,sanatos,o alta reteta care-mi satisface gustul si pofta.

Ingrediente pentru doua persoane :

200 g orez cu bob mare,(Colosal,Arborio,de care aveti ) si 600 ml apa
200 g ciuperci
2-3 catei de usturoi
sare,piper
patrunjel verde
zeama de la jumatate de lamaie


Punem 200 g orez cu bob mare la fiert in 600 ml apa cu putina sare,intr-o cratita antiaderenta.
E bine sa faceti operatiunea asta intr-un vas antiaderent,pentu ca numai asa veti avea un rezultat garantat.
Il fierbem pana cand se absoarbe toata apa si bobul se inmoaie.Aveti insa grija sa nu obtineti o mamaliga de orez.Bobul trebuie sa ramana intreg si vizibil.In functie de calitatea orezului,mai puneti putina apa daca mai trebuie.
Apa trebuie sa fie absorbita complect,pentru ca orezul asta nu se scurge in sita.
La final stati pe langa el si invartiti cu o lingura de lemn sa nu se prinda.
Intre timp,spalam ciupercile sub jet rapid de apa rece.Le taiem lamele,si le pajim in ulei,doar 3-4 minute pana cand incep sa se aureasca.Adaugam usturoiul,sare,piper si patrunjel verde.
Punem si orezul peste ciuperci si invartim pana cand toate componentele se itrepatrund si se imprietenesc.
La final,asezam in farfurii si stropim cu lamaie.
Daca va place,puteti sa puneti cativa fulgi de branza.
Pofta buna ! 
Daca nu e post,puteti sa puneti alaturi un Bloody Mary.
Cin!Cin!


miercuri, 9 martie 2011

Vermicellini cu dovlecei



Unii sunt inebuniti dupa mancarea frantuzeasca altii dupa cea chinezeasca.
Eu ador bucataria italiana care se potriveste manusa pe sufletul meu.
Drept urmare,cumpar frecvent paste  si le gatesc de multe ori dupa retete de pe site-uri  italiene.
Reteta asta nu a trebuit sa o caut mult,pentru ca era scrisa pe ambalaj.

Ingrediente  pentru 2 persoane

200 g vermicellini
2 dovlecei mici,fara samburi
2 catei de usturoi
cateva rosii sau rosii deshidratate in ulei de masline
cateva masline
patrunjel verde
sare,piper
ulei

Punem pastele la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj,in apa cu sare.
Intre timp,feliem dovlecelul cu un peeler pentru legume,astfel incat sa obtinem felii longitudinale,foarte subtiri.
Prajim feliile de dovlecel si usturoiul in ulei,3-4 minute.
Scurgem pastele de apa si le amestecam cu dovleceii cu usturoi,felii de rosii si cateva masline.
Adaugam sare,piper si patrunjel verde taiat marunt.
Daca vreti puteti rade si cativa fulgi de branza.
Un deliciu !
Sa va spun in cat timp a fost gata mancarea ?
15 minute.Si in alte 10 s-a mancat.
Bucatarie rapida nu alta.




marți, 8 martie 2011

Supa crema de pastarnac cu morcovi si cipsuri


Din ciclul mancare si supe fara carne,o reteta savuroasa.
O supa crema colorata si plina de vitamine.O recomand calduros celor care sunt la dieta sau celor care tin post.

Ingrediente :

5 radacini pastarnac + una mai subtire pentru cipsuri
5 radacini morcov
3 cartofi
1 ceapa
cateva cuisoare
o ramara de cimbru
sare,piper,

Pentru servit :

cipsuri de pastanac
paine prajita,aromata cu usturoi

Curatam si spalam legumele.
Lasam de o parte o radacina de pastarnac.
Taiem legumele in bucati mari.
Cuisoarele le infigem in ceapa.
Punem totul intr-o cratita si acoperim cu apa rece.Saram si lasam sa fiarba pana cand legumele sunt moi.
Punem legumele intr-un blender si le facem crema.
Adaugam din apa in care au fiert,pana cand supa ajunge la consistenta dorita.Potrivim gustul cu sare si piper.
Cipsuri de pastarnac :




Separat,feliem fin pastarnacul ramas si prajim feliile in ulei incins.
Le scoatem pe un servetel absorbant.
Punem supa in cani si ornam cu cipsuri.
Serviti cu paine prajita.
Eu am frecat feliile de paine cu un catel de usturoi pentru savoare.
Pofta buna !

Related Posts with Thumbnails