duminică, 10 iulie 2011

Supa de fasole verde - Zama de Pastai


Continuam,seria retetelor de vara cu o supa ardeleneasca care se face vara o data la doua saptamana,mai ales dupa ce fasolea verde se incolaceste pe arac.
Cand nu se face zama,se face scazuta dupa aceeasi reteta,doar ca se pune mai putina apa.

Reteta pentru 5 L suna astfel :

1 morcov mare
1 ceapa mare
1 radacina patrunjel
1 ardei intreg
1 kg de fasole galbena
2-3 ramurrele de cimbru
frunze de telina
3-4 catei de usturoi
sare,piper
boia dulce o lingurita
ulei

Pep : 

1 L lapte
2 linguri faina

Pentru servit :

patrunjel verde taiat marunt
smantana
ardei iute

Cum procedam :

Spalam pastaile in mai multe ape, apoi le rupem in bucati.
Atentie cand cumparati fasolea. Va uitati la capete sa nu fie brunificate, semn ca e veche, batrana, sau culeasa de saptamana trecuta.
Curatam, spalam si taiem zarzavaturile cuburi mici.
Intr-o cratita cu putin ulei, prajim ceapa, morcovul si patrunjelul, pana cand se auresc putin.
Punem 3 litri de apa rece, sare, piper, boia dulce si fasolea curatata.
Facem un manunchi din ramurelele de cimbru si frunzele de telina, le legam cu ata alba curata si punem "maturica" in supa. Aruncam in zama si ardeiul intreg. Acestea toate se pun doar pentru gust. Se vor scoate din supa la final.
Lasam sa fiarba molcom si cand fasolea e moale, facem un pep din faina si lapte rece(amestecam faina cu laptele rece), pe care-l turnam printr-o sita in supa. Pepul ingroasa usor supa. Daca nu o vreti ingrosata, sariti etapa asta, dar atunci nu mai e zama mea si nu-mi asum raspunderea rezultatului final.:)
Adaugam usturoiul curatat si taiat marunt pentru implinirea gustului si mai lasam pe foc 5 minute.
Iese o supa deasa, cum mancau stramosii mei vara la camp, dupa ce puneau coasa jos.
Socacita impartea zama in blide, taia paine proaspata, si mai scotea din cos ardei iuti, smantana groasa de bivolita  si  o finje de palinca.



Dupa ce mancau, multumeau frumos de masa Bunutului si se trageau la umbra  deasa pentru un somn de amiaza , fara vise.
Dupa somn, trageau alte brazde goase pana la apus cand veneau acasa asudati si multumiti.
Se rugau seara pentru vreme calda, sa intoarca maine marea de brazde, sa fie fanul uscat si sa faca claile.


  poza de pe net : http://surdestihay.blogspot.com



Sa fiti iubiti !

35 de comentarii:

  1. fasole verde am mancat ultima oara in Romania.se gaseste si la mine dar nu prea stiu s-o prepar :D
    arata tare bine zama asta.aduce aminte de copilarie.in Moldova ii zice fasole verde scazuta,dar nu stiu daca e vorba de aceeasi mancare .yummy.o minunatie.pupice

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu refuz niciodata o farfurie atat de apetisanta!Taman ieri am facut si eu supa de fasole verde, dar am ras si-un dovlecel in ea si-am pus smantana din belsug doar in farfurie ;-)Saptamana viitoare fac iar. puuup

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata dreptate ai cu eticheta.. Mancare ca la mama acasa !! demential gust !! asa e ! pupici si o duminica perfecta!!

    RăspundețiȘtergere
  4. vai ce minunat! asa o pofta mi-ai facut, mai ales ca iei m-am tot uitat la o fasole verde minunata la piata :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Vai Lia, sorbi-ti-as zama!O mai fac si eu dar nu se compara cu cea de acasa.Stiu ce sa-i spun lui mama sa-mi faca.O sa-i simt mirosul din avion.

    RăspundețiȘtergere
  6. Preferata tatalui meu! si eu fac din cand in cand supica aceasta, dar cu fasole pastai rotunde, mi-e atat de dor de pastaile late!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos rau la tine acolo,in peisajul ala idilic.....la masa ma refeream, nu la capite :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am revenit din deplasari si vad la tine numai bunatati...O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sarah ,

    Cel mai simplu mod de a o prepara este in Salata cu usturoi .
    O fierbi in apa cu sare ,o scurgi si o amesteci cu :

    ulei de buna calitate, sare,piper, zeama de lamaie,mult usturoi tocat si frunze de patrunjel.
    Fai-o sotului si sigur o sa-i placa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Liana,

    Si eu o fac in curand,ca alteneaza cu supa de varza si cu alte supe varatice . :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Antonina,

    Multumesc.
    Pup you .:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Zazuza,

    Nu te mai uita,treci a fapte !

    Pup austriaca .:))

    RăspundețiȘtergere
  13. Lilly,

    Ia trimite tu la mama din Nord o lista,sa stiu ce mirosuri vrei sa simti . :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Alina,
    Sa stii ca si la noi sunt la mare moda acum pastaile rotunde.Galbene sau verzi,dar supa asta iese parca mai buna cu pastai late .

    RăspundețiȘtergere
  15. Gabita,
    Am incercat sa evoc vremuri de mult apuse.
    Am reusit doar partial .:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Miodrag,
    Pe cuvant de pionier ca azi m-am gandit la tine .
    Ne lipsesti din peisaj .:))
    Ma bucur sa "te vad " .

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce bunatate!!!
    N-am facut niciodata asa.
    Mi s-a facut brusc foame:))))

    RăspundețiȘtergere
  18. O bunatate supita!!!...de peisaje nu mai vorbesc. Abia astept sa ajung in zonele acelea!...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  19. Lia numai bunatati la tine am gasit cat am lipsit eu vad ca nu ai perdut timpul degeaba. Super...

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce pofta mi-ai facut cu zama asta :) buna trebuie sa fie, ca prea ai descris-o asa bine :)

    RăspundețiȘtergere
  21. mmmmmmmm,la asa frumoasa masa si asa o bunatate (sigur e buna cu pastai din gradina ta|)as sta cu placere

    RăspundețiȘtergere
  22. Alexandrina,
    Gabita,
    Licuta,
    Miodrag,
    Mihaela,
    Ina,

    Zama asta-i musai incercata macar o data in vara asta.
    Pe urma sigur mai faceti si o sa ma pomeniti . :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Asuce mult cu zama pe care o facea bunica mea , ardeleanca .Foarte buna , mi-e tare dor de supa asta.

    RăspundețiȘtergere
  24. Dorina,

    Eu nu pot sa-mi astampar dorul decat facand aceste mancaruri din copilarie care-mi rememoreaza clipe dulci,lipsite de griji.
    E cel mai bun exercitiu de relaxare.
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  25. Lia.. am mai venit sa pap la tine o portie... !! nu mi-a ajuns !! pupici si o saptamana minunata

    RăspundețiȘtergere
  26. Antonina,

    Esti o scumpa .:)
    Vai cum ti-as trimite o oala mare,sa te saturi .
    Oare de ce nu ne putem teleporta ?
    Te pup .

    RăspundețiȘtergere
  27. Si tu sa fii iubita,mult si din toate partile!Sa fii înfasurata numai în dragoste!Ghici cine-ti bate la usa? :D
    Te pup!

    Supa arata fantastic,si daca ma primesti la masa,te rog sa nu mai inviti pe nimeni ca nu o sa le ajunga si lor =))

    RăspundețiȘtergere
  28. Maya,

    Ce mi-ar placea sa te am la mine in bucatarie la masa o data.
    Am si sufragerie,dar in bucatarie e mai cosy .Sa stam la taclale ca fetele . :)
    Te pup si noapte buna .

    RăspundețiȘtergere
  29. E 10.26 si mie-mi ploua-n gura. Asa ceva! ... :)
    Te pup!

    Ce dor mi s-a facut de-o imagine pe viu cu capitele de fan :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Adreea ,

    de acum inainte cand o sa mananci fasole pastai o sa faci legatura cu fanul . :)

    Te pup pe obrajori. :))

    RăspundețiȘtergere
  31. frumoasa povestea .. BRAVO!!!! acum la treaba , sa vedem ce zama iese :)

    RăspundețiȘtergere
  32. Foaaarte frumos ! Chiar ati reusit sa ma duceti in lumea aceea minunata a lui mosu si bunica mea. Azi fac zama asta sa-mi amintesc cu drag si sa ma hranesc sanatos si satios. Va multumeste LauraH!

    RăspundețiȘtergere
  33. Cu tot dragul Laura .
    Nu uita sa pui verdeata si usturoiul in supa,sa iasa asa ca la bunica.
    Si-ti doresc Pofta Buna ! :)

    RăspundețiȘtergere