miercuri, 13 iulie 2011

Focaccia cu masline si cimbru


Na in sfarsit am facut Focaccia.
Na si ce mare lucru ?O sa intrebati voi pe buna dreptate.
E lucru mare ca o am pe lista de asteptare de vreo trei ani si cu toate ca e gata intr-o ora,hai o ora si douazeci de minute cu toate manevrele de framantare si cosmetizare,nu m-am invrednicit sa o fac pana acum.
In Thassos,cumparam de la brutarie dimineata o painica cu masline,foarte asemanatoare ca gust , aspect si consistenta cu focaccia (olive bread).
Nu o gaseai decat la primele ore.
Dimineata ma trezeam mai repede ,urcam dealul sa prind painicile calde.
Le mancam langa un bol mare cu salata.
Daca as fi stiut ca e acelasi lucru cu Focaccia,o faceam mai de mult.
Ce ti-e Doamne si cu globalizarea lasata in urma  de Imperiul Roman.
Aceeasi reteta ,alta denumire .
Asadar pentru o tava mare de aragaz,avem nevoie de :

Aluat :

500 g faina
un plic drojdie uscata
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
250 apa calduta
2 linguri ulei de masline

Topping :

2 linguri ulei de masline EVO
frunze de cimbru
100 g masline fara samburi
sare de mare

Cernem faina pe masa de lucru.Presaram peste ea sarea.Facem o gaura in mijloc si punem drojdia si zaharul.Turnam peste drojdie incet apa calduta si incepem sa invartim cu o furculita,in asa fel ca faina sa se amestece cu "lava "din centru .
Cand aluatul se leaga,incepem sa framantam cam 10 minute.
La final adaugam si uleiul.
Cantitaea de faina poate sa varieze,in functie de calitatea ei si umiditate.
Trebuie sa rezulte o bila de aluat elastic si moale.
Pregatim o tava mare cu hartie de copt.
Tot pe masa infainata,intindem din aluat o foaie,pe care o presaram cu faina si cu ajutorul sucitorului,o transferam in tava.
Lasam aluatul sa creasca 30 de minute in loc caldut.
Daca o vreti mai groasa,lasati aluatul la crescut o ora.
Mie imi place mai mult genul acesta de focaccia mai subtire,cu aspect de placinta.
Apoi vine distractia.
Chemati copiii si lasati-i sa faca mici gropite in aluat cu degetelele.
Presarati deasupra masline,frunze de cimbru si picurati in gaurele ulei de masline.Puneti si cateva cristale de sare de mare .
Am copt-o 25 de minute la 220 de grade ,pana cand se rumeneste frumos iar batuta pe spate suna a gol .
S-au batut turcii la gura noastra cand am scos-o din cuptor.
Noroc ca a sunat telefonul ca vin copiii la masa,ca altfel nu mai ramanea nimic.
Am taiat-o frumos,sa acopar urmele macelului si am mancat-o cu o salata mare din : rosii, castraveti, ardei, cas de oaie,ceapa,usturoi,oua fierte , busuioc si cimbru, inundata cu ulei.

...........................................................

Avertisment !

Cei slabi de inima sa inchida ...Postarea.
Urmeaza indemnuri pornografice  !

...........................................................

La acest festin,aveti voie sa inmuiati feliile de "paine" cu mana , in sosul de salata .Cu cat le inmuiati mai bine,cu atat e mai gustos .
Daca va curge sos pe barbie si nu va dati seama ,atunci concluziile sunt de prisos .Orgasmul e asigurat .
Va rog sa faceti asa ceva acasa ! :)



Love and Pace !

27 de comentarii:

  1. Super arata, imi place... O zi placuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu oricum fac aproape in fiecare zi paine normala, dar probabil din prea multa comoditate n-am incercat varianta asta. Acum, dupa ce ti-am citit postarea, imi ploua in gura... sper doar sa am masline prin casa (oare cele verzi merg?)

    RăspundețiȘtergere
  3. Miodrag,

    Ma bucur ca e pe gustul tau .
    O zi buna si tie .

    RăspundețiȘtergere
  4. Corina,

    Merge cu orice fel de masline. Ideea este sa fie fara samburi .
    Si eu fac paine des,mai ales iarna.
    Acum la noi e foarte cald asa ca nu coc decat dimineata devreme pe racoare. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata! pacat cu caldurile astea..ca nu prea imi vine sa ma bag langa cuptor! :)...dar o pun si eu pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  6. norocu' tau si al meu, ca tocmai de la o salata cu sos abundent vin :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai cat mi-a placut indemnul tau!!! :))) m-ai facut sa zambesc.. eu sunt din cei care le curge pe barba.. dar hmmm ce bun e ;)))) Imi place la nebunie focaccia!! arata minunat!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. si eu o am pe lista de ceva vreme , dar inca nu am apucat sa o fac .... a ta arata minunat!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Zazuzo,

    Da orgasme ai avut ? :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. Antonina,

    Mie nu mi-a curs sosul pe barba ,dar am avut un mesean caruia i-a curs si nu si-a dat seama . :)))

    Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  11. cu masline planuiesc de nu stiu cand ... si cu usturoi probabil. sper sa fie urmatoarea :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Tu ma trimiti iar la cuptor si azi zau ca nu mai am chef :))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ophelia,

    Dorina,

    Trebuie facuta dimineata pe racoare ,seara sau noaptea cand avem insomnii . :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Cat,

    Doamne cate am si eu pe lista.
    Ceeea ce ma impiedica nu e lipsa de timp ci faptul ca mai trebuie si mancate . :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Delia,

    Da cu usturoi si rozmarin cred
    ca-i dementa .:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu sa stii ca sunt intr-o relatie speciala cu maslinele zilele astea...iar tu bineinteles ca mi-ai iesit in cale cu minunea asta. Ghici maine ce pregatesc! :) Pup dulce! Vorbesc serios! Da-mi o adresa la care sa-ti pot trimite o cutie de taitei turcesti pentru cataif! Astept mesaj!

    RăspundețiȘtergere
  17. O feliuta nu refuz orice-o fi!!! Arata super bine!

    RăspundețiȘtergere
  18. Andreea,

    Ti-am trimis mesaj .
    Pup .

    RăspundețiȘtergere
  19. Licuta ,

    N-are ce sa fie de la o felie .:)

    RăspundețiȘtergere
  20. cat ste de apetisanta!daca ai s de cand e si la mine in lista de asteptare.ohhhhoo cred ca e timpul sa -mi fac si eu o tava de focaccia si un castron de salata.incui usa cand mananc :))
    pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  21. Sarah,

    Nu ajunge sa incui,pune si matura in usa . :))

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce bunatate ai facut Lia!!! tu mi-ai dat impuls sa fac si eu focaccia, ca mi s-a facut o pofta teribila :))) XoXo

    RăspundețiȘtergere
  23. Hhahahaha,ai dat-o si tu pe orgasme papilare!Arata excelent!
    Chiar am avut azi pe linga haleala o salata de castraveti dupa o reteta a lui Tim Mälzer,de fapt reteta bunicii lui...asa,ce ar mai fi mers înmuiata focaccia asta prin zama lasata de salata! :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Alina,
    Pai asta-i si scopul sa ne impulsionam una pe alta.
    pai eu de unde crezi ca ma inspir ?
    De pe Blogurile "Partenere " . :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Maya,

    Vorba aia :

    Daca nu-i pita e bun si cozonacul :)

    RăspundețiȘtergere