duminică, 28 noiembrie 2010

Branza Feta in crusta picanta




Ei,a venit momentul sa mai postez " Un mic dejun cu dragoste".
Azi a fost o duminica linistita.
Caldura neobisnuita care ne-a mangaiat in acesata toamna tarzie s-a ascuns si a lasat locul frigului,care de mult asteapta  in culise sa-si ia locul binemeritat pe scena iernii.
Am umplut locul de sub semineu cu lemne taiate perfect la dimensiuni exacte.
Am curatat focarul si focul duduie.
Totul e perfect,dar perfectibil. :)
Lipsea  un mic dejun dragastos.
Asa ca am facut repede unul .
Pentru Feta in crusta picanta,avem nevoie pentru 2 persoane de :

2 felii branza feta ,aproximativ 200 g
2 oua
100 g faina
100 g pesmet
1 lingurita piper negru boabe
1 lingurita piper rosu boabe
sare
100 ml ulei

Am taiat branza feta in felii groase cam de 1 deget.
Atentie mare cum o manevrati,pentru ca este  delicata si se rupe usor.
Am mojarat boabele de piper.Aroma pe care o inhalati in timpul procesului,nu numai ca va desfunda caile respiratorii,dar va duce cu gandul inapoi pana in viata intrauterina :)
Apoi se procedeaza cam ca la snitele.
Imbaiem feliile in :
-faina,ou batut,si pesmet amestecat cu sare si piperul macinat.
Le prajim in ulei, cateva minute pe ambele parti pana devin aurii.
Serviti alaturi o salata de castraveti sau rosii.
Crusta de pesmet cu piper merge de minune cu textura si gustul branzei feta.
Daca mai puneti langa si o salata ,va asigur ca va veti mira ca o mancare atat de simpla poate fi asa de buna.
Eu am stropit felia mea cu suc de lamaie,ulei de masline si am mancat cu castraveti.
Delicios !
Serviti va rog :




Later edit :

Am simtit nevoia sa fac cateva precizari :

- daca nu va plac retetele picante,va rog sa nu o incercati.
- daca aveti copii si vreti sa le faceti si lor,inlocuiti piperul cu ierburi uscate .
Dar nu etnobotanice. :)
Incercati cu :
Marar,cimbru,oregano,salvie,eventual putina scortisoara,nucsoara...

marți, 23 noiembrie 2010

Caponata siciliana



Caponata siciliana e de fapt un ghiveci.
Ingredientele sunt aproape identice cu cele din ratatouille.
Doar ca ratatoulille-ul se face inabusit,pe cand la caponata,legumele se prajesc.
Pentru 2 persoane avem nevoie de :

- o vanata mijlocie
- un ardei gras rosu si unul galben
- un zucchini mic
- o ceapa rosie
- cateva stafide
- o mana de masline
- sare,piper,
- 1/2 lingurita zahar
- capere,muguri de pin ( 10-15 bucati din fiecare)
- 3 catei de usturoi
- ulei si putin otet 
- frunze de busuioc,salvie,sau altele care va plac

Incepem cu vanata,care se taie felii de 1 cm ,iar apoi se taie transversal in mici cubulete.
Cuburile de vanata se prajesc in ulei incins,pana cand se rumenesc.
Se scot din tigaie pe servetele,pentru ca surplusul de ulei sa fie absorbit.
Apoi taiem ceapa  marunt,iar restul legumelor in bucati mici.
Punem pe foc o tigaie antiaderenta cu putin ulei.
Prajim in ordine :
ceapa,ardeii,dovlecelul.
Adaugam sare,piper,zahar,otet,caperele,mugurii de pin, stafidele, usturoiul  si lasam sa se caleasca toate . Dar nu mult ,pentru ca sa nu se transforme intr-o masa amorfa.
Legumele trebuie sa-si pastreze forma,culoarea si sa ramana usor crocante.
In acest moment adaugam cuburile de vanata prajite,invartim scurt si e gata.
O sezam frumos pe farfurie,ornam cu frunze proaspete de busuioc, salvie,sau de care aveti.
Eu am mai pus cativa stropi de balsamico si pe farfurie.
Se serveste calda,rece,simpla,cu orez,sau ca garnitura langa carne.
Sper sa va placa .Eu am mancat-o cu paine proaspata si un file de Tilapia la gratar.



vineri, 19 noiembrie 2010

Cornulete fragede cu rahat


Reteta asta trebuie trecuta la capitolul : Evergreen.
Eu nu am un caiet de retete, pentru ca nu reusesc sa le ordonez.
Sunt multe si se tot aduna.
Am sute de hartiute, cu retete de la mama, bunica, soacra, colege de servici, prieteni si dusmani :)
Copiate de la televizor pe un colt de masa in viteza, copiate de prin reviste pe care le-am gasit la coafor sau dentist  si pe care le frunzaresc omorand timpul in timp ce astept,  am retete scrise cu pixul, cu creionul, cu markerul, cu dermatograful,  batute la masina, trase la xerox,.....
Unele sunt atat de vechi , incat hartia s-a ingalbenit.Altele sunt patate si urma degetelor minjite cu faina sau cu grasime si-a lasat  patina pe ele.
Cu cat sunt mai galbene , sau mai patate, cu atat sunt mai pretioase.
Reteta asta este din ultima categorie.

Am refacut-o, pentru ca zilele trecute, in timp ce ma plimbam printr-un magazin, am gasit rahat.
Ma plimbam la propriu, fiind eram in alt oras. Nu aveam deci nelipsita lista de cumparaturi.
Dar l-am vazut intr-un colt de raft si nu m-am indurat sa-l las acolo.

Asadar iata reteta :

200 g untura
550 g faina
2 plicuri  praf de copt
un galbenus
3-4 linguri smantana grasa
putina sare
coaja de lamaie
putina apa

200 g zahar pudra 

Reteta asta necesita untura, pentru ca nici untul nici margarina nu-i
dau aceeasi fragezime si nici acelasi gust.
Sa nu-mi spuneti ca nu ati taiat porcul,pentru ca nici eu nu tai porc.
Dar untura gasiti la orice carmangerie care se respecta.Trasa in folie sau pusa in galetuta.

Se amesteca toate ingredintele, dupa care incepem sa framantam .
Daca aluatul nu se leaga ,adugam putina apa.
Am framantat vreo 10 minute, pana cand am obtinut un aluat ferm, dar
matasos.
L-am impaturat de mai multe ori si am continuat sa-l framant.
Smantana si praful de copt vor fuziona si vor forma agentul de crestere.
Iese un aluat foarte placut.Cu care se lucreaza usor, pentru ca nu e
lipicios.
Am taiat aluatul in doua si am facut 2 tipuri de cornulete.
Am intins prima foaie subtire, cam 3 mm, pe masa usor infainata.
Am intins-o dreptunghiular.
Am taiat apoi patrate cu latura de 8 cm, pe care le-am taiat pe diagonala,
obtinand triunghiuri.Asa am facut un tip de cornulete.
Foaia a doua am taiat-o fasii si am facut mici rulouri.
Pe fiecare bucatica am pus rahat, dar la fel de bine se poate pune nuca,
marmelada ,sau orice alta umplutura termostabila.
Le-am copt 20 de minute la 180 de grade.Pana cand se auresc usor la
colturi.
Se pudreaza cu zahar pudra dat prin sita cat sunt fierbinti.
Au iesit 63 de bucati.



Si bineinteles ca a trebuit sa testez daca au iesit suficient de fragede.
Iaca si dovada :



La final am sters zaharul de pe masa, degete, de pe gura si de pe zambet. :)

luni, 15 noiembrie 2010

Salata 5 elemente



Aveam in frigider o bucata de branza feta.
Frumoasa,alba,untoasa si sarata,asa cum trebuia sa fie. Ei bine ,i s-a incredintata cinstea de a deveni baza unei salate.
Dar ce salata.?
Vara a trecut si o combinatie cu rosii din supermarket nu ma satisface.
Asa ca am inchis ochii,am mirosit-o,am gustat-o si mi-am imaginat cu ce ar fi combinat-o un chinez mic,in conformitate cu principiul celor 5 elemente si a celor 5 gusturi. Pentru a fi in armonie cu universul si asa destul de bulversat de numeroasele explozii solare,am hotarat combinatia perfecta.

branza feta                          -pentru gustul sarat
pere conference                -pentru gustul dulce cu parfum de muscat
sweetie                                 -dulce-acrisor-amar
stafide                                  -raza de soare ascunsa intr-un bob
piper rosu                           -pentru zvac si gust de ienupar
ulei de masline                   -pentru ca  nu merge fara
otet balsamic                      -pentru ca mai trebuia acru

A iesit o salata care l-ar fi satisfacut si pe ultimul imparat.
Feta e greceasca,uleiul si otetul italian,sweetie israelian, perele de la muma lor,iar piperul rosu din India.
Un fusion gastronomic mai ametitor nici ca se putea :) Important este rezultatul .
Am hotarat sa gatesc din cand in cand si dupa exercitii liber alese,nu numai dupa cele impuse.
Asa ca inchideti ochii si lasati imagintia sa zburde libera. 


sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Dulce de Leche Ice

                       


Pot spune cu mana pe inima ca asta-i cel mai cel,"cel mai primul, cireasa  de pe torta",:) la creme de la creme,the best ever.....
Desert care se poate face din Dulce de Leche despre care v-am povestit aici
Nu numai ca e foarte bun,dar se face extrem de usor.
Aveti nevoie doar de :

Dulce de leche si aceeasi cantitate de iaurt gras,foarte proaspat.Eu am folosit iaurt cu 10 % procent de grasime.
Am pus 400 + 400 de grame.

Nu am masina de inghetata si mi se parea imposibil ca din acest amestec sa iasa o inghetata cremoasa,  fara ace de gheata.Am fost tentata chiar sa mai pun frisca,sau macar o crema de oua fiarta pe aburi.
In final mi-am facut curaj sa incerc reteta asta originala , simpla si bine am facut.
Asadar amestecam iaurtul si dulcele in parti egale,pana cand se omogenizeaza  bine,punem intr-o caserola la congelator si uitam de ea pana a doua zi.
Nu trebuie sa mai amestecam,sa o mai aeram.Nimic.
Pregatim doar un cleste umezit cu apa si servim in cornete sau cupe.


                                

Am presarat  brizura din biscuiti Speculoos ,cu inconfundabilul lor gust de caramel si scortisoara si putina coaja de portocala .



Incercati si nu o sa regretati
Premii nu o sa castigati ! :)

vineri, 5 noiembrie 2010

Yaourti me lechteli :)



Nu ati mai auzit de aceasta reteta ?
Nici eu.
Mic dejunul acesta e botezat de mine :)
Reteta de la care am pornit,este cea a unui desert minunat pe care l-am mancat in Grecia si pe care mi l-a reamintit Dan@  :

      Yaourti me meli
Este desertul in care iaurtul grecesc,dens si racoros se intalneste cu mierea aceea groasa ,din flori de padure,sau miere din flori de cimbrisor.

Pornind de la aceasta idee genial de simpla ,am combinat iaurt grecesc  cu zmeura congelata culeasa asta vara din gradina si... 
Dulce de Leche a carui reteta o gasiti aici si a iesit :

Yoaurti me lechteli

Ideea de a inlocui mierea cu acest sos facut in casa din lapte si zahar,
e una inspirata.
Caramelul se pupa perfect cu toate celelalte  gusturi si texturi.
Un inceput de zi colorat,aromat,reconfortant.
Reteta e foarte simpla :

400 g iaurt grecesc,rece
4 linguri dulce de leche sau miere
fructele care va plac 

Iaurtul grecesc are o consistenta deosebita.Este iaurtul pe care il folosesc si la tzatziki.
Fructele pot fi inlocuite cu nuci caramelizate macinate ,sau cu fulgi de cereale cu fructe.
Asadar pe aceasta tema ,se pot face nenumarate variatiuni,una mai
buna ca cealalta.
Daca nu v-am convins,va mai pun o poza.Cu ...fructi :)


Apropo de.... fructi stiti ultimul banc ?

La scoala D-na Invatatoare le explica elevilor cat de nocive sunt alimentele cu E-uri.
- Vai doamna ,spune Bulisor,dar la noi acasa nu se mananca E-uri.
- Bravo !Dar ce se mananca la voi Bulisor ?
- Carn..i,legum..i,fruct..i .....:):):)

miercuri, 3 noiembrie 2010

Prajitura cu mere





Placinta asta e prajitura cu mere pe care o stiu de cand lumea.
E prajitura pe care o faceau bunica, mama, vecina, mama colegei mele, soacra ...e vedeta prajiturilor cu mere,cunoscuta si sub denumirea de Porlós almás teszta,in Ungaria,sau Linzer in Austria.

E poate nostalgia copilariei,poate un gust ascuns in memoria olfactiva, nu stiu ce e,dar sigur reteta asta pentru mine nu se va devaloriza niciodata.
Cred ca toata lumea o stie,dar eu o scriu aici,pentru ca aceasta este cartea de bucate pe care o las mostenire fiicei mele.Si daca internetul nu va disparea,poate ca intr-o zi ,va face si ea aceasta prajitura.
Asadar,daca aveti 2 kilograme de mere nu prea aratoase,din cele din gradina, cu gust divin,va invit sa le puneti in placinta.
Avem nevoie pentru aluat de :

500 g faina
200 g unt
1 ou
100  zahar
2-3 linguri smantana
1 praf de copt
coaja de lamaie

Pentru umplutura cu mere

100 g unt
2 kg de mere curatate de coaja si rase
100 g zahar
praf de scortisoara

Si

100 g zahar pudra pentru pudrat prajitura

Ingredientele sunt pentru tava mare de aragaz.
Cea de prajitura,nu de friptura .

Punem untul,merele,zaharul,coaja de lamaie si scortisoara,intr-o
cratita  pe foc si calim amestecul,pana cand sucul lasat de mere se evapora, si obtinem o masa pastoasa si fina ca o crema.
Lasam deoparte ,pana se raceste bine .
Intre timp,facem aluatul,amestecand toate ingredientele.Daca  aluatul iese prea nisipos si nu se leaga,mai punem putina smantana sau o lingura de apa.
Aluatul se impacheteaza in folie alimentara si se pune la rece pentru jumatate de ora.
Il scoatem  apoi si il impartim in doua.Luam fiecare jumatate si facem 2 foi ,pe masa presarata cu faina.Cand rulam foaia cu sucitorul,mai pudram cu faina daca este nevoie.
Foile sunt destul de fragede,asa ca sunt greu de pus in tava.Se ruleaza pe sucitor si se aseaza in tava pe hartie de copt.
Peste prima foaie ,asezam umplutura si apoi rulam deasupra,a doua foaie.
Am intepat foaia de deasupra din loc in loc cu furculita, sa nu se bombeze la copt.
Coacem la 180 de grade,timp de 3o-35 de minute.
Pana cand aluatul se bronzeaza pa marginea prajiturii.
Scoatem din cuptor ,lasam sa se raceasca si o presaram cu zahar pudra printr-o sita fina.
Asa arata la final si e delicioasa.
Se topeste in gura.



Pofta Buna !

Tips :

Exista o varianta in care merele nu se calesc.
Amestecul se pune crud intre foi.In acest caz,presaram foaia de dedesubt cu gris, pesmet, sau pesmet din biscuiti, sa absoarba sucul din mere si sa nu inmoaie foaia.

marți, 2 noiembrie 2010

Coliva

           

In Ardeal ,in 1 si 2 Noiembrie se sarbatoreste Luminatia,sau Ziua Mortilor.
Oamenii curata mormintele,pun crizanteme si aprind lumanari,pentru a calauzi drumul mortilor.
La tara,oamenii duc la cimitir,cozonac,prajituri,ciocolata si biscuiti pentru copii sau tuica si vin pentru adulti.
Neamurile se aduna  si-i pomenesc pe raposati.Preotul face slujbe scurte pe la morminte.
Cand se lasa seara,cimitirul arata feeric.E poate singura data in an cand cimitirul pare vesel.




Ce legatura are Coliva cu Ardealul ?
Nici una.
In Ardeal nu se face coliva.
Problema este ca mie imi place,asa ca o fac de vreo doi ani, de Ziua Mortilor.
Pozele nu sunt reusite,pentru ca am avut mult de alergat azi,si le-am facut printre picatele.
Dar am sa notez reteta asta pentru posteritate,in caz ca va mai interesa pe cineva.....
Retetele de coliva sunt nenumarate.Iar Colivaresele,ar fi in stare sa se ia la duel in privinta ritualului colivei.
In cate ape sa se spele graul sau arpacasul,daca se invarte de la stanga la dreapta sau de la dreapta la stanga,daca se pune pesmet,ori gris,biscuiti sau zahar pudra si tot asa....

Eu va spun - Reteta mea :

1 kg arpacas
1 kg nuca macinata
500 g zahar
rom
coaja de lamaie
4 plicuri zahar vanilat
scortisoara
100 g biscuiti macinati fin
1 lingurita sare
3 litrii de apa

Pentru ornat :

nuca,migdale,bomboane de ciocolata,stafide...etc
pesmet de biscuiti,nuca de cocos,zahar pudra ...la alegere

Sa incepem :

Am spalat arpacasul in mai multe ape.Apoi l-am scurs si l-am pus la fiert cu 3 litrii de apa si o lingurita de sare.
L-am lasat sa fiarba la foc mijlociu,pana a absorbit toata apa iar bobul "a inflorit " !.
L-am tras de pe foc si l-am lasat sa se raceasca si sa traga apa ramasa.
Cand ajunge la temperatura camerei,se amesteca bine,bine cu :
zaharul,nuca,romul,coaja de lamaie,scortisoara,zaharul vanilat,si cu pesmet de biscuiti daca vi se pare inca umed.
Nu-l lasati sa se raceasca prea tare,pentru ca  va fi greu de omogenizat cu restul ingredientelor.
Se cladeste apoi  pe un platou frumos,sau il puteti pune pe portii direct in bolurile din care se va servi.
Se acopera cu pesmet din biscuiti , cu zahar pudra si se orneaza cu nuca,migdale,bomboane,nuca de cocos,dupa imaginatie.
Daca puneti si zahar pudra,puneti-l doar inainte de a servi ,pentru ca se poate umezi de la compozitie.
Eu l-am pus in pahare de unica folosinta cu lingurite la purtator :)


Related Posts with Thumbnails