marți, 28 septembrie 2010

"Cuburi" :) cu leustean si telina




Multumesc tuturor pentru idei si sfaturi.
Am analizat situatia,m-am inarmat cu o foarfeca si am recoltat leusteanul.Daca tot eram in gradina,am cules si cateva frunze de telina.
Le-am spalat,le-am scuturat bine ,bine de apa ,le-am separat de tulpinile lemnoase si le-am pus in blender.
Am adaugat putina sare si sucul unei lamai.Ca tot ajung in ciorba. :)
Dupa ce am transformat totul intr-o pasta,m-am desumflat cand am vazut ce cantitate mica a rezultat din ditamai tufa.
Eram pregatita si cu ceva borcane si ulei de masline,dar na .Asta e.
Le-am impartit frumos in formele pentru gheata si le-am pus in congelator.

                           

Au rezultat 42 de cuburi.Daca pun 3 bucati la o ciorba,rezulta 14 ciorbe....
Azi le-am scos si m-am jucat un pic cu ele.

O cascheta ?


                      

Carapace de broaste testoase ?

                       

Apoi le-am pus in pungi cu fermoar si le-am depozitat in congelator.

                 


Hasta la vista Baby!

duminică, 26 septembrie 2010

Leustean.Extrema urgenta !


Dau o strigare in Blogosfera Culinara .

Sunt o tufa mare de leustean in gradina,care s-a prins greu,greu,dupa multe plantari si replantari succesive.
Vorba regretatului Pitis :

Mi-am dorit o masina
Si iata acuma o a...am.

Acuma o am .
Adica acum sunt,ma aflu,ma gasesc,..dar vine bruma.
Vreau sa ameteasca si la iarna D-na Ciorba .
Cum sa ameteasca ?
Pai cu mirosul si daca se poate si cu verdele meu.

Sunt multe metode de conservare.
Uscat,Sarat,Congelat,In ulei de masline.
Nu am timp sa experimentez tot.

Vreau o parere din partea gospodinelor si gospodinilor.
Parerea celor care doresc sa-mi impartaseasca si mie acest secret.
Care vi se pare cea mai buna metoda de conservare a leusteanului.

Astept opiniile voastre cu argumente Pro si Contra :)
Nu e o dezbatere gen:
Cine stie Castiga.......
Asa ca orice sfat e bine venit.

Incep eu cu o parere :
Cea mai simpla metoda ar fi :
Leustean  Uscat.
Dar o buna parte din uleiurile volatile se pierd si apare acel gust secund,de "ceai".
Un alt minus este ca se pierde culoarea.

Astept parerile voastre :

Semnat :
O tufa de Leustean in Stand by.


Later Edit :


Dupa dezbaterea ce a avut loc mai jos in cateva zeci de comentarii ,am gasit si rezolvarea pe care am postat-o aici .


Va multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri .

vineri, 24 septembrie 2010

Supa crema de ciuperci



            

Apropie o ciuperca de nas si ai sa simti mirosul toamnei.
Miros de pamant,frunze,muschi,nuci,castane,alune,soare,ploaie si vant.
Gust-o si ai sa simti culorile toamnei.
Verde,galben,portocaliu,caramiziu,gri si albastrul de Voronet.
Pune o ciuperca umpluta cu branza de burduf pe plita si ai sa auzi Miorita.
................................................................................................................

Mai  prozaic insa ,eu nu m-am dus dupa ciuperci in padure,ci m-am impiedicat de ele l-a supermarket.
Mai precis de o cutie de 500 de grame de  champignon maro.



                

poza de pe net

Le-am adus acasa,am desfacut ambalajul,le-am mirosit,le-am gustat si am stiut imediat ca vor ajunge o supa- crema matasoasa.
Asadar,pentru 4 portii,avem nevoie de :

500 g ciuperci
1 morcov
1 ceapa
2 cartofi sau 1 lingura de amidon pentru ingrosat crema
4-5 catei de usturoi
1 lt supa de pui ,bere,sau apa
sare,piper,boia
100 g smantana grasa
100 g unt
patrunjel verde
suc de lamaie

Nu pun alte legume sau radacinoase,pentru ca nu vreau sa acopar
aroma de baza.
Am spalat ciupercile scurt, sub jet de apa rece.Le-am taiat lasand 2 capacele pentru decor.
Le-am stropit cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
Curatam si taiem ceapa si usturoiul.Nu conteaza cum,pentru ca vor ajunge in blender.
Curatam si dam pe razatoarea mica morcovul.
Curatam si taiem cartofii cuburi mici,sa fiarba repede.

Punem in tigaie 100 g unt si punem la rumenit :
-ceapa,usturoiul,ciupercile,morcovul si cartofii.Saram ,piperam.
Legumele vor lasa la inceput apa.Apoi incep sa se prajeasca.In faza asta,tragem de pe foc si punem boia dulce si apa cat sa le acopere.
Lasam sub capac pana cand cartofii sunt fierti.Nu mai mult,pentru ca vrem sa pastram aroma ciupercilor.
Transferam legumele si zeama intr-un blender si transformam totul in pure.
Punem pureul intr-o olicica,adaugam supa de pui,berea sau apa.
Lasam sa fiarba.
Daca e prea fluid,mai puteti ingrosa cu putin amidon desfacut cu supa.
Adaugam smantana ,mai gustam si la nevoie mai adaugam sare sau piper.

Servim cu verdeata si decoram cu felii de ciuperca.
Un deliciu.
Supa asta ar sta fara rusine pe masa oricarui retaurant de 5 stele.
Numai ca acolo v-ar costa o caruta de bani.
No bine... o sa spuna chefii... acolo probabil ar fi ganisita cu niste  pudra  de trufe.
Va asigur ca se poate si fara. :)

                         

joi, 23 septembrie 2010

Briose (muffins) cu stafide si cafea




In ultimele zile,oriunde ma uit,bloguri,forumuri,reviste,cofetarii,vad numai briose.
Instinctul imitatiei ,caracteristic oricarei maimute si pofta,ma tot imboldeau.
M-am tot gandit,cam ce combinatie mi-ar placea.
Si am creierit acest melanj,care e fix pe gustul meu :

-stafide,cafea,coaja de lamaie,rom

Am luat reteta de baza si i-am adugat ingredientele favorite.

Asadar am pus :

250 g unt
150 g zahar
3 oua mari
100 g stafide inmuiate in 50 ml cafea expresso
o fiola esenta rom
coaja unei lamai
1 plic vanilie Burbon
250 g faina
6 g praf de copt
un varf cutit sare

Untul moale,se freaca cu zaharul pana obtinem o crema.
Adaugam ouale pe rand si invartim dupa fiecare ou.
Adaugam vanilia,romul si coaja de lamaie.
Apoi adugam faina amestecata cu sarea si praful de copt.
La final incorporam stafidele si cafeaua expresso in care s-au hidratat.
Punem cu lingura,din compozitie in formele speciale.
Coacem la 180 de grade,20 de minute.

Se servesc pudrate cu zahar .
Sunt minunate langa o cana de cafea,lapte sau ceai.
Cu fructe ,gem sau sosuri.
Eu le-am mancat cu Dulce de leche si boabe de struguri.
O bomba calorica.
Stiu,dar am scazut aproape 100 de g de zahar din retet initiala,stiind ce urmeaza :)

O poza din cuptor,pe cand se umflau in pene.


                             


Au rezultat 12 bucati.
In definitiv,briosele astea nu sunt alceva decat niste chechuri in "fustite" :)
Dar varianta asta "individuala" te ajuta sa tii mai bine socoteala caloriilor.
                                             
                                           Pofta Buna !



P.S.

Multumesc Andei si lui Lilly,care au avut fiecare "partea ei de vina " la
realizare si ospat .

duminică, 19 septembrie 2010

Un dulce de consolare



Afara,poua marunt si uracios.La ora 6 era deja intuneric.
In casa e frig dar nu dau drumul la centrala pentru ca nu vreau sa cred ca vara a trecut.
 La televizor nu e nimic pe placul meu si nu am chef nici sa ascult muzica,nici sa citesc ,nici sa ma cert cu barbatul.
Copiii au plecat de mult de acasa.Pisicile si cainii dorm amortiti.
In clipe din acestea mi-as dori sa fi avut un talent deosebit.Sa cant la pian,sa pictez,sa fac goblen sau broderie,tricotaje sau dantela.
Dar nimic din toate astea nu-mi sunt comune.Am 2 maini stangi si cu asta basta.
Nu pot sa dau nici timpul inapoi sa merg la Club.
Chestia cu "Suna un prieten",nu tine la mine,pentru ca nu-mi plac conversatiile lungi la telefon.
Ce altceva pot sa fac decat un dulce de consolare.Ceva ce mancam la mama acasa,in serile reci.Ceva ce sa-mi umple casa de miresme si aduceri aminte.
Cel mai simplu de pe pamant.

Orez in lapte

Asadar am pus la fiert

1,5 litrii de lapte
400 g orez cu bob mare
4 linguri de zahar
o priza de sare
2 batoane de scortisoara
coaja de lamaie.

Se fierbe la foc mijlociu,intr-un vas cu fund dublu,fara capac.
Pana cand orezul absoarbe aproape tot laptele.
La final am invartit cu telul,sa nu se prinda de vas.
Am stins focul,am pus capacul si am mai lasat 10 minute sa infloresca orezul.

Am pus in cupe,am presarat cacao si bomboane mici de ciocolata.
Mai sunt alte multe combinatii, cu praf de scortisoara,sos de fructe ,vanilie sau ciocolata,......

Asadar am dat in mintea copiilor,dar e daja mult mai bine.
Noapte buna !

P.S.

Anda,daca citesti sa stii ca m-am gandit la tine .
Uite aici portia ta :


vineri, 17 septembrie 2010

Dulceata de Pere cu Nuci



Am in gardina un par Williams si vreo 5 nuci.



Dupa recoltare,perele se mai lasa cateva zile in camara sa se mai coaca.
Coaja se transforma din verde galbui,in galben-portocaliu,iar pulpa devine moale,dulce,untoasa si foarte zemoasa.
Nici nu poti sa le mananci daca nu ai un servetel la indemana.
La recoltare sunt foate bune de compot.
Dupa coacerea deplina sunt potrivite pentru,gemuri,paste ,nectaruri sau alte delicatese.


Eu am facut o duceata,care  merge mai bine ca desert langa un pahar aburit cu apa rece.

La 1 kg de pere curatate,taiate cuburi,am pus
600 g zahar
2 lamai taiate felii
o mana de nuci
1 baton de scortisoara. 

Perele nu  au necesitat prea mult zahar,pentru ca erau deja foarte coapte.
Mie nu-mi plac dulceturile.....dulci,mai ales cele din fructe lipsite de aciditate.
Acesta e si motivul pentru care am pus lamaie si scortisoara.
Le-am fiert pana dulceata s-a legat putin.Apoi am pus-o in borcane.




Pofta Buna !


joi, 16 septembrie 2010

Dovlecei marinati






Dupa o idee din Blogul Adrianei .

Ma tot invarteam pe langa cei 2 dovlecei pe care ii mai aveam in gradina.
Adriana mi-a intins o mana printre bloguri si mi-a dat aceasta idee simpla .

E nevoie de :

- dovlecei tineri si subtiri
- ulei de masline
- frunze de salvie
- 4-5 catei de usturoi
- otet balsamic
- sare, piper

Se taie dovleceii bucati potrivite,pe lung.Si apoi in bucati transversale.
Se prajesc in ulei,pana se bronzeaza si se inmoaie putin.
Eu ii prefer al dente.
Se scot din tigaie si se suprapun cu frunze de salvie si usturoi taiat felii.
Saram,piperam.
In uleiul din tigaie,se incinge putin otetul balsamic.
Se acopera dovleceii cu amestecul de ulei si otet.
Se pun la marinat in frigider,pentru 2-3 zile,pentru ca aromele sa se imprieteneasca.
Se pastreaza in frigider fara probleme o saptamana.

Eu nu am avut rabdare .Dupa 5 ore,jumatate de portie era devorata.
Se pot servi simpli,ca aperitiv,sau ca garnitura.
Eu ii prefer asa,pentru ca au o aroma delicata,care nu necesita nici o companie.
Pofta buna !

marți, 14 septembrie 2010

Gogosele cu flori de dovleac si masline





Florile de dovleac lumineaza inca gradina ca niste lampioane chinezesti.
De anul trecut le-am descoperit savoarea in preparatele culinare.
Asa ca,din multe retete care mi-au atras atentia si sunt pe lista de asteptare,m-am hotarat sa fac gogoselele de pe blogul lui Lilly.
Unde mai pui ca aveam materia prima in curte.
Pe o ploaie mocaneasca,mi-am pus pelerina si clopul si m-am dus in gradina dupa flori.

Am adaptata reteta dupa gustul propriu si am adaugat :
- masline negre, branza feta si putin praf de copt.

Reteta e simpla si rapida.
Asadar,am amestecat :


300 g faina alba
1 ou
7 flori de dovlecel ,curatate de stamine,spalate si taiate fasii
10 masline - pulpa taiata
50 g branza feta
lapte,cat e necesar sa iasa un aluat asemanator unei smantani groase.
sare,piper
un varf de cutit praf de copt.Nu puneti mai mult,pentru ca nu o sa va placa gustul .


Am pus cu lingura ,din aluat,gramajoare,pe care le-am rumenit in ulei.
Uleiul trebuie sa fie incins,dar dupa ce puneti gogosile,reduceti putin focul,sa nu se arda la exterior iar mijlocul sa ramana crud.
Incercati gogosile,desfacand una,in timpul coptului.

Rezultatul m-a satisfacut pe deplin.
Sunt pufoase, se topesc in gura si foarte,foarte repede de pe farfurie.
Omul a fost tare incantat.A zis ca-s "painoase".
Asta e de bine :)
Asa ca.....Sarumana pentru masa Lilly si 

                                            Pofta buna !


joi, 9 septembrie 2010

Adio vara !





Adio....vara,te duci in lume,
Ma lasi in curte printre legume.

Ma lasi cu ploaia  uracioasa,
Nu-ti pasa fata ca-s nevricoasa.

Ti-ai luat alaiul calduros,
Tie nu-ti pasa ca n-am nimic gros.

Hainele toate sunt in mansarda,
 Tremur marunt si marai in barba.
Sabotii cei noi sunt pe mocheta,
Dar vor hiberna cu eticheta.

Am ramas asa, ca o fraiera,
Si ma uit lung,la o ramura.
Ai plecat in graba ca o vedeta ,
Am ramas in poarta ca o mofleta.

Ai plecat pe furis,neanuntata,
La anul , vii iar, neinvitata.

Ce sa fac acum ?
Sa spal plovarase,
Sa fac un foc,
Sa scriu ravase ?

Nu-ti fac pe plac fata, nu stau lesinata .
Dau muzica tare si fac o salata.



luni, 6 septembrie 2010

Merisoare-cranberries- pentru Sos





Daca va grabiti,mai gasiti in piata merisoare.
Sau cunoscutele cranberries,din sosul ce insoteste curcanul "recunoscator " :)

Merisorul este un arbust de talie mica,ce creste la altitudini mai mari de 1300 de metrii.
In padurile rare,pe pajistile cu muschi .
Este verisor primar cu afinul de padure :)
Vaccinum myrtillus   - Afin
Vaccinum vitis idaea - Merisor

Fructele albe la inceput ,se inrosesc pe masura ce se coc.
Au un gust dulce-acrisor-usor amarui.
Trebuia cred sa le pun in ordine inversa.
Dulcele apare cand sunt foarte copte,sau brumate :)
Atat fructul,dar mai ales  frunzele,au proprietati diuretice.
Nu sunt atat de pretuite ca verisoarele lor afinele,pentru ca la prima vedere nu sunt atat de gustoase,dar clou-ul consta tocmai in prepararea
lor.
Sosuri,sucuri,ceaiuri.Mmmmmmm !

Eu am cumparat 800 de grame sau o litra cum spun femeile pe la noi prin piata.
Am cerut diferite retete,dar nu mi-a placut nici una,asa ca pana la urma am facut cum m-a dus capul.
Am facut foarte bine,pentru ca merisoarele contin in mod natural o mare cantitate de acid si pectina.

La 800 g fruct
am pus
300 g zahar

Am ales merisoarele de frunze si codite,le-am spalat,strecurat .




Apoi, le-am amesteca cu zaharul.
Le-am pus  pe aragaz,la foc iute,pana s-a dizolva zaharul si s-a ridicat un pic de spuma.
Nu trebuie fierte mult,pentru ca pierd culoarea minunata.
Le-am turnat fierbinti in borcanele spalate si sterilizate.
Le-am intors pe capac pentru 10 minute si apoi hopa sus ,in picioare.
A doua zi spre surprindereea mea,erau destul de grosute.
Pectina naturala sa traiasca !




Iarna,se pot folosi asa cum sunt langa friptura ,sau se pot face sosuri delicioase.
Se pot pune si crude in straturi cu zaharul in proportie de 1:1,
dar combinatia asta e prea dulce pentru mine.
Sau le puteti congela.Eu nu mai am loc in congelator.
Mai pun o poza ca tare-mi plac :)


Related Posts with Thumbnails