duminică, 30 mai 2010

Tort Zebra



By Peter.

Unul dintre prietenii mei virtuali,mare pescar,artist fotograf si bucatar iscusit ,a postat aceasta reteta,pentru care ii multumesc.

Pentru ca iubesc combinatia de branza,fructe ,lamaie ,vanilie,si pentru ca opera asta de arta are si un aer exotic,m-am grabit sa o reproduc.
Copia nu are nimic in comun cu originalul,pentru ca eu am folosit branza de vaci in loc de Quark.
Asa ca a iesit o copie cam peizana a unui original diafan. :)

Am sa reproduc si textul lui Peter cu explicatiile de rigoare.
Apar doar modificarile facute de mine si pozele mele.

Ingrediente aluat/blat:

125 g margarina sau unt
300 g faina alba
50 g. zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
coaja de lamaie 

Iese un aluat brise (sfaramacios).Aluatul clasic pentru tarte.


Ingrediente pentru umplutura :

125 g margarina sau unt
5 oua
250 g zahar
750 g brinza/Quark
1 pachetel de budinca de vanilie
1/2 lingura de cacao
Mod de preparare:

Din margarina, faina, zahar, ou si praf de copt framantam un aluat,pe care il asezam intr-o forma unsa de tort(eu am avut una de 26 cm diametru). Aplatizam putin. Peste blat am pus visine.
Peter a pus jumatati de caise.Puteti folosi orice fel de fructe,dupa placere si putinta :)




Incalzim cuptorul la 175 ° C
Pentru umplutura amestecam toate ingredientele mentionate numai cacao nu! Din masa obtinuta, separam in jur de un sfert din cantitate si amestecam cu cacao.
Acum punem prima data doua polonice din umplutura de culoare deschisa pe mijlocul blatului.
Peste punem o lingura-doua de umplutura cu cacao.



Continuam tot asa,concentric, pina se termina umpluturile.

Foarte important, asta pentru incepatori, umplutura nu se intinde cumva, ci aceasta se va prelinge singura spre margini...






Punem la cuptor,pentru o ora la 175 grade.

Eu am incercat prajitura cu un betisor si dupa o ora era gata.
Lasam cateva ore sa se raceasca si servim cu incredere.
E foarte buna,aspectuoasa si nu pot sa spun decat :

- Multumesc Peter !


vineri, 21 mai 2010

Owl City



Am promis sa impartasesc cu voi din cand in cand muzica mea preferata.

Owl City cu o melodie minunata si un video pe masura.
Ascultati-o in liniste si sigur va veti simti bine.

Vanilla Twilight




Si inca una ,tot cu ei.

Fireflies.

Va doresc un sfarsit de saptamana cald si plin de iubire.

miercuri, 19 mai 2010

Savarine cu pesmet





O reteta pe care am facut-o mai demut,dar care era nedrept sa ramana
uitata.
Pentu reteta asta trebuie sa-i multumesc Luciei Istrate de pe Culinar.
E reteta savarinelor pe care le gaseam pe vremuri in cofetarii.
Insiropate,pufoase,imbatate cu rom.
Ingredientele se masoara cu lingura.



Coca:   5 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri pesmet, putina sare,coaja de lamaie.


Sirop:  1 pahar de apa, 150 g zahar, 100 ml rom.

Pt ornat: 300g frisca


Se freaca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se albesc.
Se adauga pesmetul.
Se bat albusurile spuma .
Se adauga in compozitie,impreuna cu coaja de lamaie .
Se ung formele cu unt,prin toate unghiurile si faldurile. Se presara abundent cu faina.
 
Se umplu formele cu compozitie pana sus si se coc la foc puternic.
Daca se rumenesc prea tare,reduceti focul.Sa fie bine facute.Altfel se lasa cand se scot din cuptor.Cand sunt coapte par usor desprinse de
pe marginea formelor.
 
Se face siropul .

Se taie savarinele in doua si se insiropeaza bine.
Se pune frisca inauntru si deasupra.
Se decoreaza cu bobite de dulceata.
Asa arata la final.
Gustul nu vi-l pot descrie.

Pofta buna !


P.S.
Cand spalati formele,sa nu-mi puneti gand rau,pentru ca se spala greu.Ganditi-va doar ca a meritat :)

Tips :
Daca nu aveti forme,Savarina se poate face in forma de tort.
E mai rapid si la fel de bun.
 


marți, 18 mai 2010

Train

Incepand de azi,deschid un nou capitol,intitulat :

Ce ascult azi .

Nu am sa fac multe comentarii.
Am sa las doar muzica sa curga.
Asadar azi,

Train - Hei,soul sister !






Train - Drops of Jupiter


miercuri, 12 mai 2010

Supa de salata verde.




Din ciclul munca si rasplata,azi vorbim despre roadele pamantului :)
Anul acesta am pus salata direct pe strat,din samanta.
Asa ca a rasarit  cam deasa.

Ceea ce e normal,ca nu prea ai cum sa pui salata bob cu bob :)
Asadar,ieri intre 2 reprize de ploaie am rarit-o.
Am rarit-o intr-o veselie,ca incepuse iar sa picure,iar Piscot,ma seconda cam abatut si ma incuraja sa termin mai repede.

A rezultat o jumatate de galeata de baby salad,pe care am dus-o  triumfatoare ,ca pe un trofeu, o delicatesa mult asteptata,in casa,unde am facut :

Supa de salata ,ca la mama acasa.

Supa asta se face in mod traditional cu zar sau cu lapte acru,dar mama,clujeanca fiind,a imprumutat obiceiul orasean si o face cu lapte dulce si asa o fac si eu.
Asadar avem nevoie de :



- un castron generos de salata verde.Cand salata face capatana,eu pun 4-5 capatani mari,ca o prefer deasa si se reduce mult la fiert.
In acest caz,o tai fideluta cu un cutit.
- 1 l apa
- 1 l lapte
- 7-8,catei mari de usturoi
- 2 linguri de faina sau amidon
- sare
- lamaie pentru acrit.Nu se pune in supa pentru ca coaguleaza  laptele.
Doar cad se manaca supa,direct in farfurie !
Si must have :
- 2 (scrijele) felii cam de 1 cm grosime de slanina.
La tara se mai foloseste osinza(hai)care se gaseste intr-o membrana pe burta porcului.E grasimea aceea mai fina, cu care se fac haiosele.
Aceasta grasime, ar merita un capitol separat.
- o legatura mare de marar verde

Daca nu aveti slanina si nu mergeti in piata la tarani sa luati,merge si kaizer,dar nu e la fel.
Slanina se taie felii de 1 cm,dupa care se taie cuburi.
Salata se spala in mai multe ape.Nu e nevoie sa o centrifugati,ca tot in apa ajunge.
Usturoiul se curata si se taie marunt.
Mararul se taie fin.
Acum ca totul e pregatit,sa purcedem la treaba.
Prajim slanina in cratita,pana devine aurie si crocanta.

Adugam salata si invartim vartos cu lingura,2 minute.Cat sa se inmoaie 
putin ,iar gusturile se intrepatrund.

Adaugam apa,sarea si usturoiul.

Lasam sa dea un clocot.
Intre timp pregatim sosul rece din lapte si faina(pep).
Cand supa fierbe,adaugam sosul prin sita,sa nu ramana cocoloase de faina.

Lasam sa mai dea un clocot si adaugam mararul.Dupa inca 3 minute e gata.
In supa se pot face galuste din faina si ou,se poate pune orez, se pot face zdrente,sau se pot aduga fasii de omleta.
Mie imi place asa ,simpla cu paine prajita.
Se acreste dupa preferinta.
Eu prefer zeama de lamaie proaspat stoarsa.
Daca nu ati facut salata niciodata asa,merita sa incercati macar o data.
Daca aveti ingredienele si o faceti,e imposibil sa nu va placa.



Pofta buna !

joi, 6 mai 2010

Placinta Creatza si Paine dintr-un foc !




Azi m-am trezit ca nu am paine.

In schimb nu aveam nici un chef sa merg la cumparaturi.
Plus ca aveam in congelator branza de oi si urda.
Marar si ceapa verde in gradina.
Asadar,erau intrunite toate conditiile pentru a presta o pita de casa si niste placinte cretze.


Zis si facut :


1200 g faina
600 ml apa calduta
3 plicuri drojdie Dr O.
1 lingura de zahar
1 lingura miere,ca mai aveam pe un fund de borcan,dar e bun si zaharul
ulei cam un pumn.Eu pun uleiul in aluat la sfarsit.




Pentru placinte :


300 g cas de oaie
300 g urda
marar verde
5 fire ceapa verde
sare
ulei pentru prajit


Am framantat un aluat moale,pe care l-am ajutat sa se desprinda de pe mana cu ajutorul uleiului.
L-am trantit in ligheanul vechi,mostenire de familie,si am uitat de el vreo 2 ore.




Pe urma , l-am pus pe masa infainata si l-am mai framantat o tura.
Am rupt o bucata din el din care am facut 8 bile cam de marimea unei mingi de golf,iar restul l-am pus in tava de paine,unde a mai crescut o ora.
Dupa o ora,l-am uns cu albus,l-am preasarat cu susan si l-am pus la cuptor 35 de minute la 230 grade.
Am incercat painea cu un betisor de frigarui.A iesit uscat.
Si inca 10 minute dupa ce am scos-o din tava,pe gratarul aragazului,la 200 grade.


Asta e :




Acuma vine partea interesanta.
In timp ce painea era in cuptor,am facut placintele.
Am taiat o legatura generoasa de marar si 5 fire de ceapa verde.
Merge si fara verdeata dar asa e mai bun.
Le-am amestecat cu sare si le-am lasat putin in castron sa se inmoaie.



Apoi am amestecat cu 300 g cas de oaie si 300 g urda.


Se poate folosi ca umplutura,doar cas,cascaval ras,sau daca preferati umpluturile dulci,o dulceata mai groasa,magiun sau finetti.
Se ia fiecare bila si se intinde cu sucitorul destul de subtire,pe masa infainata.
Se pune in mijloc umplutura fara zgarcenie.Apoi luam cate o aripa de aluat de pe margine si tragem spre mijloc.

Cam asa :







Observati in ce debandada totala lucrez.


Cand fac placinte,e faina si pe masa si pe jos,si pe fata si pe sortz,peste tot.Nimic nu mai conteaza.
Cand e gata floricica,intindem iar cu sucitorul,ajutandu-ne de putina fain daca mai e nevoie.
Se prajesc in tava antiaderenta,pensulata doar cu ulei.
In Maramures se folosesc niste tavi(lespezi)speciale.Yo n-am.E bun si teflonul.





Se servesc cu smantana.






Pofta buna !

luni, 3 mai 2010

Turnulete de orez cu pure de mazare si creveti



Mi  s-a facut pofta de creveti.
Eu ii prefer pe cei decorticati,congelati.
Nu-mi place sa curat nici pestii de solzi si maruntaie,nici crevetii de continut.
Fiind adepta metodelor rapide de gatit, am ales variant usoara,a lenesului.
Chiar daca pare sofisticata,mancarea asta nu va ia mai mult de 15-20 de minute.Parole d honneur !
Daca nu aveti pure de mazare,merge foarte bine si fara.

Avem nevoie pentru 2 portii de :



- 200 g creveti decorticati ,congelati
- 2-3 catei de usturoi,curatati si taiati
- 200 g orez cu bob colosal(arborio)
- 100 ml suc de portocale
- sare,piper.Eu am pus piper rosu
- sos tabasco ( sos foarte picant)
- apa
- 50 ml ulei
- pure de mazare (da clik sa vezi reteta) 

Cum procedati.
Mergeti la magazin si luati crevetii.Atentie mare ca-s tare perisabili.Cereti sa vi-i puna in punga cu fulgi de gheata pentru siguranta.
Acasa ,ii scoteti din gheata si va minunati cat pot fi de frumosi.

Punem uleiul la incalzit.Cand e fierbinte,calim usturoiul 2 minute,cat sa-si lase aroma.Adaugam crevetii si mai lasam 5 minute.Nu mai mult ca se gumeaza.
Adaugam orezul,zeama de portocala,sare,piper,apa calda cat sa acopere capodopera.Apoi stam langa tigaie si invartim din cand in cand.Mai adaugam apa din aproape in aproape ca la risotto,pana e fiert orezul.Lasam totul sub capac pana se umfla putin orezul si absoarbe tot lichidul.


Eu am luat deoparte din mancare 4 creveti cu care am ornat turnuletele.
Punem pe farfurie bratarile alea de facut turnulete si ne apucam de construit.
Un rand generos de orez,unul mai subtirel de pure si deasupra crevetii.
Stropim esafodajul cu tabasco,sau hotsauce(sos iute). 
Nici intr-un caz nu mi-am taiat degetul,chiar daca la prima vedere asa pare si nici nu ar fi de mirare  :)
Pofta buna !


Sfat :
Daca nu aveti forme speciale,puteti folosi o conserva ,careia ii taiati capacul si fundul,rotunjind cu un ciocanel marginile perfect :)
Related Posts with Thumbnails