Bonet
O budinca mirobolanta,pentru care ii multumesc Cristinicai de pe Arta Culinara.
Seamana oarecum cu budinca caramel,dar aceasta este verisoara din Italia.
E un dulce cu origini Piemonteze.
Raspandita apoi in lumea larga,asa cum s-a intamplat cu atatea alte bunatati din peninsula.
Avem nevoie,pentru Caramel :
100 g zahar si 3 linguri apa
Pentru Budinca :
100 g biscuiti Amaretto
100 g zahar
20 g cacao
3 oua intregi +2 galbenusuri
500 ml lapte
coaja unei lamai
3 linguri rom
zahar vanilat(vanilie Burbon)
Iata cum am procedat eu.
Am caramelizat zaharul,pana a devenit de culoarea mierii de padure.
Apa ajuta caramelizarea,care decurge mai usor,fara risul de a se arde zaharul.
Am tapetat o tava cu acest caramel.Trebuie lucrat repede,pentru ca
se intareste in cateva minute.Am lasat tava deoparte.
Apoi,am amestecat foarte bine ouala cu zaharul ,zaharul vanilat,romul si coaja de lamaie.
Am incalzit putin lapte si am dizolvat cacaoa.Am adaugat peste amestecul de oua,printr-o sita,sa fiu sigura ca nu ramane granule de cacao nedizolvate.
Am adaugat si restul de lapte rece.
Iar la final,biscuitii maruntiti cu robotul sau cu sucitoare,pana cand
s-au transformat intr-o pulbere fina.
Intre timp am preincalzit cuptorul la 180 grade si am pregatit o instalatie de bain marie.
In vasul de inox am tapetat zaharul caramelizat si am pus apoi, budinca,iar in tava neagra am pus apa.
Instalatia asta merge la cuptor pentru 45 de minute.
Sa urmariti apa din tava,sa nu fiarba tumultos,pentru ca budinca va deveni poroasa si pierde mult din finete.
E gata cand se departeaza usor de marginea tavii iar caramelul bulbuceste usor in jurul bonetului.
O lasati sa se raceasca.Apoi se pune in frigider cel putin 3 ore.
Eu am lasat-o la rece pana a doua zi.
Apoi o rasturnati pe platou.
Am servit alaturi de inghetata de vanilie.
Nu pentru ca ar fi avut nevoie de supliment de viteza,ci pentru ca am fost multi la masa,si budinca putina pentru atatia pofticiosi.
Data viitoare fac portie dubla.
Ce bine arata !
RăspundețiȘtergereDa si sa vezi ce bun e ! :)
RăspundețiȘtergeredesertul asta este cu siguranta de nota 10+++.arata de vis.ce dimensiuni a avut tava in care l-ai copt?
RăspundețiȘtergerepup cu drag
Sarah,
RăspundețiȘtergereTava mea e o tava din inox,pentru inghetata,de 30/16 cm.
Poti folosi o tava mai mica,dar atunci maresti timpii de coacere,pentru ca va fi mai groasa.
Pup.
Dupa copt si racit lasi 3 ore la
frigider.
il est parfait et doit être excellent en bouche
RăspundețiȘtergerej'adore et bravo pour la présentation
bonne journée
Oui,Fimere,
RăspundețiȘtergereTu as raison c est delicious.
Merci.
Un bonne journee aussi.
A bientot.
multumesc mult draga mea pentru raspuns.te pup cu drag
RăspundețiȘtergereCu draga inima Sarah.
RăspundețiȘtergereTi-a iesit perfect, Lia!Eu ador Bonet-ul, nu e restaurant, taverna, osterie in Piemonte sa nu-ti propuna "bonet fatto in casa"!Brava Lia!
RăspundețiȘtergereMultumesc Lilly.
RăspundețiȘtergereParerea ta e una avizata,pentru ca
tu l-ai gustat "la mama lui acasa".
Sper sa-l gusti si la mine. :)
Draga Lia, nu stiu ce sa spun ca ma incanta mai mult in blogul tau, pozele sau retetele, inca nu ma pot hotari...ah, superb! Prin urmare, ma fac om interesat la tine ca sa nu cumva sa te mai scap din priviri :) Treci si pe la mine daca-ti face placere. O zi buna!
RăspundețiȘtergereMultumesc Andreea pentru vizita si invitatie.
RăspundețiȘtergereIaca acuma ma duc. :)
Lia:comentariul tău de pe blogul lu' Sarah referitor la "plagiat" a fost la obiect și te felicit!
RăspundețiȘtergereTe pup și o săptămână faina !
Pupiu beck :)
RăspundețiȘtergereGood post and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you for your information.
RăspundețiȘtergereMMMmmm, tare bine arata, de vis! Merita incercat! Notat!
RăspundețiȘtergereApropo, de unde ai cumparat amaretti?
Liana,
RăspundețiȘtergereAm cumparat amaretti de la Real,dar cred ca gasesti la orice supermarket la raionul de biscuiti specialitati.
Felicitari pentru blogul atat de minunat cu poze extraordinare. Te invit sa arunci o privire si pe la mine.O zi minunata iti doresc !
RăspundețiȘtergereTerrrrrribil arata, wow! Si e chiar pe gustul meu, imi place de mor atat caramelul cat si gustul de migdale amare din amaretti. :) Felicitari!
RăspundețiȘtergereLaura,
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru vizita si pentru apreciere.
Si mie mi se pare o combinatie geniala.
Te pup.
Si eu te pup si daca totul merge cum trebuie, probabil ca in curand o sa o fac si live, ca sa zic asa, bineinteles, daca iti va face placere :).
RăspundețiȘtergere