Powered By Blogger

vineri, 29 martie 2013

Cartofi la cuptor cu oua si cas










Primavara ne-a mangaiat cu soare,
Pe la picioare.
La inima nu simt inca nici o seducere, 
Ca domnisoara,s-a dus sa-si ia o rochie cu  reducere.
Si ne-a lasat asa zaluzi,
Si foarte uzi .
Afara este  frig,cerul  s-a desumflat,
Pitigoilor le-a trecut cheful de curtat.
Stau infrigurati si uzi pe ram,asteptand o raza de soare.
Ca sa se insoare.
Degeaba e gata cuibul,daca doamna pitigoi e meteodependenta
Si e cam absenta.
Are o migrena rece ca o terna de polietilena.
Pisicile dorm langa foc inghesuite .
Intr-un amalgam de gheme, incalcite.
Cainele sta tolanit in cusca intr-o rana,
I se vede doar trufa neagra ,
Adulmecand dupa vreme mai buna.
Se mai aude cate un cocos ametit,
Cantand cat sa-si tina gainile pe picioare,
Ca o cafea tare.
Ele delicate , si cam inmuiate,
Se duc in cuibar si se fac ca oua,
Ca sa nu le ploua.
Motanii stau  mofluzi,
Ca e frig si-s uzi.
Unde mai pui ca, pisicile caline,
Se cred la Amsterdam,
in vitrine.


Eu sunt o corabie,
In tangaj pe val,calare,
Fara cal.
Curat la cartoafe,
Fierti in 7 ape,
Razui slanina si strig la vecina.
Si mai curat oua ,
Tot asa vreo 9.
Mai invart in oala,
Cautand secretul.
Si cant cat ma tine gura,
Alfabetul.
Si ma sui pe sa 
Si va spus reteta mea :


Ingrediente :


9-12 cartofi mari ,fierti in apa cu sare
9 oua fierte tari
300 ml smantana grasa
3 oua 
sare,piper
150 g cas ras

O tava de 40/20
Unt pentru uns tava.

Ungem tava cu unt.
Radem 3-4 cartofi fierti si curatati de coaja, pe razatoarea mare si formam in tava primul strat de cartofi
Radem deasupra un alt strat din 3 oua fierte tari.
Saram,piperam.
Continuam sa alternam straturile de cartof si oua,terminand cu ouale fierte.
Facem un sos din cele 3 oua batute bine,amestecate cu smantana sare si piper si il turnam peste cartofi.
Scuturam tava,sa patrunda sosul printre cartofi si oua .
Deasupra ,radem un strat de cascaval,sau cas de oi.
Punem tava la cuptor la foc mijlociu, pana cand se rumenesc cartofii frumos.
Eu le-am pus alaturi un bol de gogonici mici, din rosiile cherry care nu s-au copt in gradina.



Si am mancat cu pofta ,direct din tava .:)


Pofta buna !

joi, 28 martie 2013

Mio bello amore

Prognoza meteo.... neschimbata .
E 28 martie si afara ninge .
Pasarile au ragusit si stau rebegite de frig prin cuiburi ,ude si fara vlaga.
Ma gandesc sa cantam si noi un imn inchinat dragostei,poate, poate, imbunam primavara asta mofturoasa .

Asa ca, mio bello amore, iti dedic acest  cantec :


sâmbătă, 16 martie 2013

16 Martie


Lalele sub zapada ,dar cine sa le vada ?


















vineri, 8 martie 2013

La multi ani dragelor !


Haidati pretinelor haida !


Azi  "unele e egale"  cu barbatii lor . :)





marți, 5 martie 2013

Chec cu Ciocolata

Cand ai ciocolata si nu stii ce sa faci cu ea, fa checul acesta si nu vei regreta.
Ingredientele sunt simple, iar procedeul de fabricatie este la indemana unui copil.
Asadar,avem nevoie pentru Chec de :

250 g faina
260 g zahar tos
250 g unt min 80 % grasime
2 oua  mari sau 3 mici
1 lingurita bicaronat de sodiu
40 g cacao 
250 ml apa
120 ml smantana grasa
extract de vanilie sau 2 pliculete zahar vanilat
coaja de lamaie sau portocala
o jumatate de lingurita sare

Pentru glazura :

200 g ciocolata min 50% cacao
200 ml frisca lichida min 30 % grasime



Cum facem ?
Amestecam toate  ingredienetele uscate intr-un castron : faina, zaharul ,sarea si bicarbonatul.
Separat, intr-o craticioara, punem untul taiat bucati, cacao si apa.
Punem craticioara pe foc mic pana cand untul se topeste.Invartim amestecul si obtinem un sos lichid. 
Adaugam sosul cald peste ingredientele uscate si amestecam cu un tel.Adaugam apoi pe rand cele doua oau,le incorporam bine si la final adagam smantana, vanilia, si coaja de lamaie sau portocala.
Punem aluatul fluid intr-o forma de chec unsa cu unt.
Eu am folosit forma de gugelhupf .Stiti voi forma de aici .
Coacem 50 de minute in cuptor la 175-180 de grade.
Faceti testul cu scobitoarea.
Scoatem checul si il lasam sa se raceasca .
Acum putem prepara Glazura.
Rupem ciocolata in bucati mici si o punem intr-un castron.
Apoi incalzim frisca pana la punctul de fierbere.O luam de pe foc  si o turnam peste ciocolata. Lasam 5 minute,pana cand ciocolata se topeste la caldura emanata de frisca si apoi le omogenizam cu un tel,pana obtinem o glazura lucioasa.
In maximum 5 minute veti avea cea mai simpla glazura.O turnam peste chec.Nimic mai simplu.
V-am pregatit si o sectiune.
Checul acesta merge perfect cu un glob de inghetata de vanile.
Pofta buna !



Related Posts with Thumbnails