Powered By Blogger

miercuri, 28 martie 2012

Ce este Self-raising flour ?




In multe retete se foloseste  Self-raising flour.
Cred ca nu mai este un mister  ,dar pentru ca nu toata lumea stie ,m-am gandit sa-i dedic o postare .
Spre deosebire de faina obisnuita ,aceasta este o faina cu agent de crestere incorporat.
Cum pe la noi nu am vazut in magazine ,m-am gandit sa va arat cat de simplu se obtine :


Reteta de baza :

Mixam ,

110 g faina alba obisnuita
3 g praf de copt
putina sare

Multiplicati cantitatea dupa necesitati .

A fost produsa  pentru prima data in 1845 si pantentata in 1855 de catre brutarul  Henry Jones din Bristol ,Anglia .



Acest tip de faina se foloseste pentru muffin ,scones , biscuiti , paine fara drojdie , sau alte preparate care necesita agent de crestere .

Apropo de faina asta , sa va spun un banc .

Sotia invarte in oala.
Sotul o intreaba ce gateste .
Ea ii raspunde :

- Daca creste o sa fie scones ,daca nu creste ,o sa avem clatite . :)




marți, 27 martie 2012

Ma enervez !

De astazi deschid un nou capitol ,legat de enervari.
Da am dreptul sa ma enervez,si sa spun ce gandesc chiar daca  o sa ma numiti carcotase .
Motivul enervarii  de astazi este asta :

Intru pe bloguri frumoase ,scrise de fete destoinice ,talentate si inteligente.
Citesc reteta ,ma uit la poze ,cad in extaz pe buna dreptate,imi exprim entuziasmul  intr-un comentariu,scriu cuvintele de verificare (dupa ce ma binoclez la ele ca melcul),dau click si cand sa inchid pagina ma trezesc in nas cu alta pagina ....cu promotii la bilete de avion low-cost,la lenjerie de barbati,la site-uri de shopping ,la    ...
Dragelor ,puneti reclama in capul blogului ,la mijloc,pe dreapta,pe stanga ,unde vreti ,dar nu o tineti ascunsa ca gunoiul sub pres sa dau cu nasul in ea cand dau sa plec.
Reclamele la vedere sunt fair play .Daca vrei sa citesti bine,daca nu iar bine .
Dar reclamele ascunse  ,unde accesarea te prinde cu garda jos ,si te tine captiv fara voia ta pe pagina aia  cateva secunde,sunt agasante . 
Si nu e corect !
Cat poti castiga din asa ceva ?Nu stiu si nu e important.
Important este ca am ramas cu o senzatie de acru in gura si o gaura in inima , ca dupa un gol de aer in avion .

luni, 26 martie 2012

Irish soda bread - Paine irlandeza cu bicarbonat



Cred ca toata lumea a auzit despre painea cu bicarbonat.
Si eu auzisem ,dar nu am luat-o niciodata in serios.
Imi imaginam un fel de prajitura sarata ,mancata pe post de pita.
Ei bine m-am inselat .
Duminica m-am trezit ca e cam putina paine in casa .Nu aveam  nici drojdie asa ca in lipsa de  alternativa ,am inceput sa caut o solutie .
Stiam de painica asta ,asa ca am dat cautare pe net si am gasit un nene care pretinde ca detine reteta originala.De fapt doi neni .Daca mai cautam mult ,le gaseam si pe nevestele lor . :))
Dar nu am stat sa vad ce-a fost inainte oul sau gaina ,si  fara  multe discutii , am pus-o in aplicare.
Eu am ales varianta clasica ,dar mai exista multe altele ,cu oua ,cu unt , cu iaurt , cu stafide sau cu seminte .


Plusuri

Nu trebuie framantata mult .
Nu trebuie dospita .
Iese o paine moale,elastica ,care se pastreza la fel de buna si a doua zi .
Are o coaja aurie,usor crocanta ,foarte placuta ca textura
Miez moale ,elastic,aerat .
Si un copil o poate face .


Minusuri :

Daca se mananca calda ,se simte putin izul de bicarbonat ,dar nu mai mult decat la un maffin .
Iese prea putina.Data viitoare fac doua.

Reteta :

170 g faina alba       Tip 000 + 1/2 lingurita praf de copt
170 g faina pentru paine  Tip 650
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita sare
290 ml lapte batut ,sau lapte acru

Laptele acru sau laptele batut ,contine acid lactic care se combina cu bicarbonatul de sodiu si produc dioxid de carbon .Gaz cu rol important in cresterea acestei paini.Asa ca nu este nevoie sa fie lasata la dospit .Ce poate fi mai frumos . :)
Cantarim ingredientele solide intr-un vas si le amestecam bine,bine cu o lingura.
Facem apoi o gropita in mijloc si turnam laptele batut.Amestecam ,pana obtinem un aluat omogen,fara a framanta prea mult.Daca vi se pare prea tare ,mai adaugati lapte.
Aceasta este o paine rustica ,asa ca nu e prea important sa fie neteda .Are oricum un aspect grunjos .
Dam aluatului forma de bila  pe masa infainata si mai aplatizam un pic cu palma.  Asezam  aluatul in tava pe hartie de copt.
Cu un cutit bine ascutit ,taiem o mica cruce in mijloc,astfel incat gazele provocate de reactia bicarbonatului cu acidul lactic ,sa erupa  ca o lava si sa lase painea sa creasca frumos.
Coacem la 200 de grade Celsius ,pentru 30 de minute in cuptor cu ventilatie si 45 de minute in cuptor cu gaz , neventilat.
Cand crusta prinde o culoare frumoasa iar batuta la fundulet suna a gol , e gata.
Pentru siguranta incercati-o cu un betisor pentru frigarui.
Scoateti-o pe un servet si lasati-o sa se racoreasca macar jumatate de ora .
Acum puteti sa va delectati cu cate felii vreti voi .
Asa arata feliile :




Si cine-imparte ,parte-si face ...  :)
Iaca si coltul :






Sa fiti iubiti !

sâmbătă, 24 martie 2012

Hoppin' John - un fel de Rizi-Bizi



Hopping John ,este o mancare traditionala care se serveste in statele din sudul Americii de Nord,in prima zi a noului an.Se crede ca aduce noroc ,avere si dragoste .
Este o mancare care provine din bucataria creola .
In varianata originala ,aceasta este o mancare fiarta la foc mic si se face lent,cam in doua ore.Legumele fierb domol impreuna cu fasolea ,pana rezulta un maclavais ,care se amesteca la final cu orezul fiert si condimentele .
Intre timp ,au mai aparut si alte metode de preparare,slava domnului ,ca mie nu-mi plac mancarurile mamaligoase si  am ales... banda rapida :) ,stir-fry,cu legumele prajite usor .

Ingrediente :



175 g fasole neagra sau rosie uscata
125 g costita afumata sau kaizer
1 ardei rosu
ceapa rosie
1 fir de telina de petiol
200 g orez cu bob lung
ulei
sare,piper negru si rosu
o priza de scortisoara
o priza de nucsoara
2 cuisoare pisate
praf de ardei iute
frunze de coriandru sau de patrunjel

Fasolea se pune cu o zi inainte in apa rece la inmuiat.Apoi se fierbe si se scurge.
Legumele se curata si se taie cuburi .
Le prajim pe rand in putin ulei ,cateva minute ,sa nu piarda culoarea frumoasa si sa ramana crocante .

Am prajit ceapa ,



Apoi ardeiul ,



Tija de telina



Taiem costita felii subtiri si o prajim pana devine aurie si crocanta.



Separat fierbem orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.Il scurgem .
Nu mai ramane decat sa amestecam toate componentele,sa adaugam sare,piper,scortisoara,nucsoara,cuisoara si praf de ardei iuti.
Daca aveti cateva frunzulite de coriandru ,presarati deasupra.Daca nu ,e  foarte bun si patrunjelul .
Se incalzeste usor la aburi ,pe un vas cu apa ,inaite de servire.
Pofta buna !



luni, 12 martie 2012

Kanelbullar sau Rulouri cu scortisoara si cardamom



Am gasit deunazi pe blogul lui Izuk ,o reteta de rulouri  suedeze ,care m-a incantat de la prima vedere .Intrati pe blog si cititi reteta aici .
A fost Love at first sight .Seamana cu cinnamon rolls ,dar au in plus cardamomul ,care mie , imi place foarte mult .

Autoarea spune la ingrediente :

Aluat :

325 g faina 
 60 g unt 
 1 ou 
 150 ml lapte 
 1/2 lingurita sare 
 60 g zahar 
 1/2 lingurita cardamom macinat 
 2 lingurite drojdie instant

Pentru umplutura :

50 g unt 
50 g zahar 
2 lingurite scortisoara praf

Pentru ornat :

zahar perlat

Am facut un aluat moale  si elastic,din ingredientele enumerate mai sus ,pe care l-am framantat cu mana si manual , :) L-am lasat intr-un loc caldut sa dospeasca cam doua ore ,pentru ca intre timp aveam si altceva de facut .
Am vazut filmul SICKO de Michael Moore pe care vi-l recomand cu caldura .Am inteles mai mult despre sistemul sanitar si cum functioneaza el ,sau nu functioneaza ,  la altii si la noi ....


Dar sa revenim la oile noastre  .

Aluatul nu a crescut foarte mult,dar ,era suficient de pufos.
L-am intins pe masa infainata intr-o foaie de aproximativ 1/2 cm.Am intins deasupra umplutura din unt ,scortisoara si zahar.Eu am folosit zahar brun ,pentru ca tot aveam pe un fund de punga .
Am rulat aluatul si am taiat in bucati de proximativ 3 cm .
Au iesit 16 bucati pe care le-am asezat pe hartiute de briose .




Le-am mai lasat la dospit 30 de minute ,dupa care le-am uns cu ou batut cu putin lapte.
Am pus rulourile la copt in cuptorul preancalzit la 200 grade ,cam 11 minute .
Si uite formatia complecta :




Ce sa spun despre rezultat,gust,textura ?
Pe principiul ....
- E sofisticata ma ,o fi stricata ma , m-am tot uitat sub fustitele lor cam scurte pana cand am reusit impreuna cu omul sa examinam 15 intr-o zi .
Asa ca mai departe judecati voi .

Si in incheiere ,o dedicatie pentru Izuk si pentru voi . :)






vineri, 9 martie 2012

Varza a la Cluj- in original - Kolozsvári rakott káposzta



Dragele mele ,mai aveti varza murata in butoi ?
Atunci nu lasati sa treaca iarna fara sa faceti bunatatea asta de mancare .
Varza a la Cluj ,este daca vreti un fel de sarmale in paturi ,dar mult mai concentrata ,parfumata ,plina de duh,har si colesterol .... :)
Va pun si un filmulet ,unde un nene ne povesteste in limba maghiara cum se face varza asta .
Nu aveti nevoie de traducere.Va spun eu mai jos ce si cum.
E doar haios de privit ,cum dichiseste el kaposzta  si cel mai important ,cum spala colesterolul . Hâc !:)


Ingrediente :

o varza murata marisoara
500 g carne tocata de porc,sau taiata din barda
150 g orez
2 cepe rosii 
ulei
o bucata de carnat afumat
sunca sau kaizer
sare,piper
seminte de marar si cimbru
250 ml smantana grasa

Varza murata se spala in apa rece si se stoarce .O taiem fideluta si o calim in putin ulei.
Asezonam cu sare daca mai este nevoie si o pudram cu piper ,marar si cimbru .
O punem deoparte .
Pentru compoziia de carne ,calim ceapa taiata marunt in doua trei linguri de ulei si adugam apoi si carnea .Lasam totul sub capac sa se inabuse .Saram,piperam.
Orezul se fierbe pur si simplu in apa cu sare .
Incepem apoi sa cladim straturile ,intr-o tava sau cratita potrivita :

un strat de varza ,unul de orez,unul de carne,unul de carnat taiat rondele,unul de orez ,iar la final ultimul strat de varza .
Turnam deasupra smantana groasa si incheiam constructia cu cateva felii de sunca sau kaizer.
Dam totul la cuptorul preancalzit la 200 de grade ,cam 20 de minute ,sau pana se rumeneste .
Sa va mai urez pofta buna ?
Eu cred ca nu mai e nevoie,fiindca eu deja inghit in sec .





Si o mica precizare ...
Exista o varianta de "Varza a la Cluj" facuta cu varza dulce si cu adaos de bulion sau rosii pe care o fac si eu vara .
E buna nu zic nu ,dar nu este vorba despre Varza a la Cluj .
Varianta de vara e mai degraba o... Musaca . :)

Sa fiti iubiti !

sâmbătă, 3 martie 2012

Salam de biscuiti italian






Va amintiti de carticica ciocolatoasa despre care am mai vorbit aici .
Va promiteam atunci si alte retete mirobolante .
A venit acum randul Salamului  la sugestia Omului ,care neavand alta treaba si poftind ceva dulce a inceput sa   frunzareasca biblioteca mea culinara . :)

Salamul italian e putin diferit de cel de biscuiti.
Creste cantitatea de cacao in detrimentul biscuitilor. Acestia din urma ,nu mai au rol de june prim in piesa noastra.Vor duce doar tava ....si vor forma liantul.
Si gustul este diferit.Ceva mai fin, mai ciocolatos, mai nervos.
Nu vreau sa spun ca salamul asta e mai bun, doar ca e altceva . E diferit de ceea ce stiam eu pana acum.
Se face cat ai clipi, daca nu punem la socoteala timpul de asteptare.Orice copil il poate face.E chiar distractiv sa-l faceti impreuna cu copiii.E o experienta pe care nu o vor uita niciodata .

Ingrediente :

1 ou mare si un galbenus
125 g zahar
100 g unt moale
75 g cacao amara
30 g savoiardi sau alt tip de biscuiti simpli
50 g nuci, alune sau migdale prajite, taiate

Optional :

rom
coaja de portocala

Freacam ouale cu zaharul, pana obtinem o crema spumoasa .
Daca aveti probleme cu ouale crude , mariti cantitatea de unt si adaugati  eventual putin sirop .
Adaugam untul si cacaoa .Omogenizam bine,bine .
Biscuitii i-am pus intr-o punga si cu ajutorul sucitorului i-am transformat intr-un pesmet fin .
Incorporam biscuitii , nucile ,romul si coaja de portocala .
Intindem pe masa o pelicula din folie alimentara ,si varsam compozitia ,dandu-i forma de salam .Sigilam capetele si-l dam la rece 4-5 ore .Eu l-am lasat pana a doua zi .






Dupa ce s-a racit, il scoatem din folie si-l balotam cu putin amidon amestecat cu zahar pudra .Il torturam prin apasari transversale si longitudinale, cu o sfoara, dandu-i aspect de salam .

No cam asta-i .
Pofta buna !



Related Posts with Thumbnails