Imi era dor de un chec cu nuci si stafide .
Aveam tot ce-mi trebuie asa ca am inceput sa pun ingredientele pe masa :
5 oua mari
250 g unt
300 g zahar
250 g faina( 280 g daca il faceti fara cacao)
o lingurita bicarbonat de sodiu
putina sare
coaja de lamaie si portocala
100 ml lapte
100 g nuci prajite,taiate marunt
2 linguri cacao
Optional rahat sau stafide inmuiate in rom.
E dar acum e acum .
Cand sa scot stafidele , ia-le de unde nu-s .Si le-am cautat pana am ametit si ...nu le-am gasit .
Am gasit in schimb o punga cu prune deshidratate .
Pai astea ce-au ?
Sunt perfecte ! Asa ca am hidratat prunele cu rom si am inlocuit stafidele .
O alegere geniala ,dupa cum aveam sa constat la sfarsit .
L-am intrebat pe Om daca stie ce mananca si mi-a raspuns ca nu stie ,dar e bun . :)
Reteta aceasta e a mamei mele si iese un chec moale ,nu unul din alea scortoase care-ti raman in gat .
Cum procedam ?
1.Separam albusurile de galbenusuri.Punem jumatate din zahar in albusuri si jumatate in galbenusuri.
2.Batem spuma ambele compozitii .
3.Untul il topim si il racium la temperatura degetului.
4.Faina o amestecam cu bicarbonatul,coaja de lamaie , portocala , putina sare si nucile taiate marunt .
In compozitia de galbenusuri si zahar ,spumata ,amestecam untul,laptele si faina cu restul ingredientelor , de la punctul 4.
Luam din spuma de albus cam o treime si amestecam usor , de jos in sus cu o spatula mare.Adaugam a doua treime si amestecam iar.Deja compozitia este mai aerata. Amestecam si ultima treime si omogenizam usor .
Punem jumatate din compozitie in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
In compozitia ramasa ,adaugam doua linguri cu varf de cacao.O adaugam in tava si facem cu ajutorul furculitei niste rotocoale prin aluat .
La final ,am presarat deasupra bucatile de prune turmentate cu rom .
Coacem 40 de minute la 180 de grade (foc mijlociu) .Incercam cu in betisor de frigarui,sa vedem daca este copt .
Lasam sa se raceasca in forma ,il scoatem pe platou si pudram cu zahar .
Em am pus din compozitie si intr-o forma mica,altfel iesea un chec si mai mare.
Asa arata la final.
Poftiti de serviti :
Tipsuri :
Acuma sa va spun doua secrete de-ale mele pentru un chec reusit .
- folositi unt de calitate (80% grasime ) nu margarina sau ulei .Cu cat e mai untos un chec,cu atat e mai onctuos ,mai placut la gust si mai moale .(In cazul ca nu facem un chec de post .)
- Amestecati la sfarsit spuma de albus cu zahar in compozitie ,in trei etape ,ca la soufflé .