Powered By Blogger

luni, 30 ianuarie 2012

Chec cu nuci...fara stafide :)

Dedicat lui Cris  .






Imi era dor de un chec cu nuci si stafide .
Aveam tot ce-mi trebuie asa ca am inceput sa pun ingredientele pe masa :

5 oua mari
250 g unt
300 g zahar
250 g faina( 280 g daca il faceti fara cacao)
o lingurita bicarbonat de sodiu
putina sare
coaja de lamaie si portocala
100 ml lapte
100 g nuci prajite,taiate marunt
2 linguri cacao

Optional rahat sau stafide inmuiate in rom.

E dar acum e acum .
Cand sa scot stafidele , ia-le de unde nu-s .Si le-am cautat pana am ametit si ...nu le-am gasit .
Am gasit in schimb o punga cu prune deshidratate .
Pai astea ce-au ?
Sunt perfecte ! Asa ca am hidratat prunele cu rom si am inlocuit stafidele .
O alegere geniala ,dupa cum aveam sa constat la sfarsit .
L-am intrebat pe Om daca stie ce mananca si mi-a raspuns ca nu stie ,dar e bun . :)
Reteta aceasta e a mamei mele si iese un chec moale ,nu unul din alea scortoase care-ti raman in gat .

Cum procedam ?

1.Separam albusurile de galbenusuri.Punem jumatate din zahar in albusuri si jumatate in galbenusuri.
2.Batem spuma ambele compozitii .
3.Untul il topim si il racium la temperatura degetului.
4.Faina o amestecam cu bicarbonatul,coaja de lamaie , portocala , putina sare si nucile taiate marunt .

In compozitia de galbenusuri si zahar ,spumata ,amestecam untul,laptele si faina cu restul ingredientelor , de la punctul 4.
Luam din spuma de albus cam o treime si amestecam usor , de jos in sus cu o spatula mare.Adaugam a doua treime si amestecam iar.Deja compozitia este mai aerata. Amestecam si ultima treime si omogenizam usor .

Punem jumatate din compozitie in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
In compozitia ramasa ,adaugam doua linguri cu varf de cacao.O adaugam in tava si facem cu ajutorul furculitei niste rotocoale prin aluat .
La final ,am presarat deasupra bucatile de prune turmentate cu rom .
Coacem 40 de minute la 180 de grade (foc mijlociu) .Incercam cu in betisor de frigarui,sa vedem daca este copt .
Lasam sa se raceasca in forma ,il scoatem pe platou si pudram cu zahar .
Em am pus din compozitie si intr-o forma mica,altfel iesea un chec  si mai mare.
Asa arata la final.
Poftiti de serviti :




Tipsuri :

Acuma sa va spun  doua secrete de-ale mele pentru un chec reusit . 

- folositi unt de calitate (80% grasime ) nu margarina sau ulei .Cu cat e mai untos un chec,cu atat e mai onctuos ,mai placut la gust si mai moale .(In cazul ca nu facem un chec de post .)
- Amestecati la sfarsit spuma de albus cu zahar in compozitie ,in trei etape ,ca la soufflé .


joi, 26 ianuarie 2012

Strada mea c-un singur bec .....



E-adevar ca-s prea batran sa plec .......


luni, 23 ianuarie 2012

Jandarmul si Inima.....



O imagine cat o mie de cuvinte .

Sursa  aici  ,  pe Blogul de fotografie al Ioanei Moldovan .

duminică, 15 ianuarie 2012

Mic dejun Ardelenesc partea a II a .







Mai stiti  Zacusca mea cu fasole da ?
Si           Slanina cu piper  ?

Ei bine,trebuie sa va impartasesc un secret .
Combinatia mea favorita pentru zacusca  , este  :

-  o felie de paine prajita , un ou fiert si cateva bucatele de slanina .

Mi se pare combinatia ideala ,intr-o zi rece de iarna .
Asa ca azi dimineata i-am facut cunostiinta zacustii cu slaninuta ,care intre timp s-a uscat frumos si am pus-o  in congelator.
Am taiat o feliuta subtire de slanina untoasa ,am dintat-o si am imprietenit-o cu zacusa .
Ei ce spuneti ?
Incercati combinatia mea ?








joi, 12 ianuarie 2012

Revelion Romano-German



Anul acesta Revelionul ne-a prins departe de casa.
La 1500 de km,in Landul Hessen din Germania la prieteni .
In pofida timpului uracios cu ploaie constanta si vant ,ne-am simtit minunat .
Am petrecut doua revelioane .
Unul romanesc la ora 11 ora Germaniei ( 12 ora Romaniei )si unul nemtesc la ora 12.
Noi am pus pe masa :
sarmale,carnaciori de casa prajiti, mamaliga, palinca, slanina, sunculita, pastrama ,sampanie si  prajituri .






Mamaliga la fiert .



Meniul nemtesc a fost delicios :
Salata de paste cu sunca,snitele cu ceapa si unt ,bere de la mama ei,tuica de pere ,cogniac si o budinca din Quark,frisca si cirese cherchelite cu liqueur de oua .








Am luat si retetele ,asa ca stati linistiti in curand le impart cu voi . :)


La ora 12 ,am asistat la unul din cele mai lungi spectacole de artificii .A durat o ora si nu a fost organizat de primarie ci de localnici,care cumpara artificii de toate felurile si le detoneaza in sigura zi din an cand au voie sa faca acest lucru.
A fost magnific ,cu toate ca ploaia nu ne-a slabit nici o clipa .
Am remarcat de asemenea bunul gust si minimalismul cu care nemtii isi decoreaza casele si curtile de Craciun si Revelion.
Pun luminite in  bradul din curte ,sau intr-un copacel din fata casei .
Bradul din curte ,ziua si noaptea :




Si spiritul sarbatorilor in casa :










Si pe strada :







In incheiere vreau sa le multumesc lui Dieter,Gerhard si Margit ,pentru primire si ospitalitate .
La revedere prieteni si pe curand in Romania .
Poate la un Paste Romano-German . :)
Related Posts with Thumbnails