Powered By Blogger

duminică, 17 iulie 2011

Placinte cu varza




Zilele astea varza face regulile in bucataria mea.
Nu pentru ca s-ar lafai in gradina ci pentru ca am primit un cos cu varza de la o vecina ce are excedent.
Dupa Supa de varza cu afumatura pe care am postat-o aici ,
as fi vrut sa fac niste taietei cu varza,dar nu e cum se potriveste ci cum se nimereste .
Tocmai pusesem mana pe o punga de faina din camara si pe sucitor cand m-a plesnit un miros perfid din vecini.Atat de perfid,incat pe loc mi s-a intunecat mintea iar papilele au luat-o razna incepand sa saliveze abundent.
A ce mirosea ?
A placinte .
Aici macar o data pe saptamana cineva face placinte.
Omul a sugerat sa punem un afis :

Interzis Mirosurilor perfide!

Va aduceti aminte ce efecte pot produce ?



Afis nu aveam inca asa ca m-am lasat in voia miresmei halucinante si am schimbat menul 180 de grade .
Placinte cu varza.
Cum fac placintele am mai povestit aici .

Aluat pentru placinte :

500 g faina
250 ml apa calduta
7 g drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare

Varza calita : 

500 g varza data pe razatoarea mare
sare,piper
marar verde
25 ml ulei

Am cernut faina intr-un lighenas,am adaugat sarea,apoi am facut o gropita in mijloc in care am pus dojdia,zaharul si am amestecat incet cu apa calda .Pe masura ce adaugam apa,incorporam incet faina de pe margini.
La final obtinem un aluat pe care il transferam pe masa infainata unde continuam sa-l farmantam inca 10 minute.
Se pune inapoi, in lighean si se lasa sa dospeasca sub un prosop gros cam o ora pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp dam varza pe razatoarea mare,o amestecam cu sare,piper si marar verde .



O lasam 10 minute sa-si lase zeama si apoi o calim in tigaie,in putin ulei.
Putin ulei,pentru ca umplutura nu trebuie sa musteasca de ulei  ci doar  sa se caleasca.
Stam langa ea si invartim mereu cu o lingura de lemn pana cand varza se inmoaie.
Cand aluatul s-a umflat frumos in pene, il rupem in 10 bucati aproximativ egale (cam cat o minge de golf) ,pe care le intindem subtire , cu sucitorul .
Le umplem cu varza calita,sigilam placintele si le lasam sa mai dospeasca pe masa inca 10 minute.
Procedeul l-am descris pe larg la :Placinta Creata si paine dintr-un foc ,doar ca de data acesta am dat o forma mai lunguiata placintelor .



Le prajim apoi intr-un teflon bine incins ,cu putin ulei 2-3 minute pe o parte si pe alta .

Serviti va rog :



"Artefacul" ala frumos brodat cu care v-am asasinat in aproape toate pozele ,este suportul meu pentru sucitor,pe care-l am de la bunica.Are 100 de ani si e de la mama ei .
Pai cum sa nu iasa placintele ? :)


Acestea fiind zise ,va doresc o vara frumoasa.
Blogul Povesti Culinare intra in vacanta .




sâmbătă, 16 iulie 2011

Vinete coapte cu Sos din ierburi aromatice si Otet de zmeura


Gradina a inceput sa dea roade.Asa ca nu-mi ramane decat sa ies dimineata pe prispa,sa ma incalt cu slapii ,sa fac trei pasi si sa vad ce s-a mai copt.
In functie de prada si de ce mai am prin batatura ,urmeaza sa fac meniul .
Ieri am strans prima recolta de vinete.
Desi sunt mici ,pentru ca se sprijina pe pamant,am decis sa le sacrific mai repede.In felul acesta las loc urmatorului val de tineret.






Ce am facut cu ele ?
Le-am spalat si le-am taiat in doua.Apoi le-am badijonat suprafetele taiate cu un sos din :
- ulei de masline,zeama de lamaie,sare,piper si frunze de cimbru.
Le-am asezat in tava pe hartie de copt si le-am lasat in cuptor la 180 de grade 30 de minute ,pana ce pulpa lor s-a inmuiat ca untul.



Le-am asezat pe farfurie si le-am acoperit abundent cu sos aromatizat,facut din :

- 3 catei de usturoi taiati marunt
- frunze de busuioc,menta si cimbru
- ulei de masline
- sare,piper

Am stropit totul cu Otet de zmeura despre care v-am povestit zilele trecute aici .


Reteta se  pupa si cu  Provocarea lunii Iulie "Dulce Romanie " ,gazduita prin bunavointa lui Flory .
Un proiect care a debutat timid ,dar care prinde aripi.


Pentru ca au fost multe vinete coapte,am facut si o salata de vinete.
Am scobit miezul cu o lingura,am pus pulpa in blender cu ulei de floarea soarelui,sare,piper,usturoi si o bucatica de unt.
A iesit un pure foarte fin .Numai bun de intins pe paine.
Omul a spus ca i-am dat pure de bebelusi.
Pai cum sa nu , daca erau baby eggpalts .  :)



vineri, 15 iulie 2011

Supa de varza cu afumatura - Lucskos Kaposzta




Alta supa de vara care nu trebuie ratata .
De ce ?
Cuvintele : varza,barza,branza,viezure va sugereaza ceva ?
Daca nu va sugereaza nimic,inseamna ca nu am fost la aceeasi scoala . Puteti sari intrebarea asta . :)
Pe urma varza este elixir de tinerete si  panaceu universal avand inca 100 de intrebuintari in farmacia naturii.
Si nu in ultimul rand pentru ca imi place mie.
Ce imi place ?
Varza !
O farfurie de taietei de casa cu varza calita,sau varza a la Cluj,sau varza secuiasca,sau o simpla salata de varza sau supa asta,imi dau palpitatii si imi pun in functie adrenalina.Despre restul hormonilor nu mai zic nimic,ca pe urma o sa ma faceti obsedata.
Obseda da,dar de mancare .
Sa trecem la fapte dara .

Pentru 5 lt de supa avem nevoie :

1-2 morcovi
o ceapa
o lingurita de seminte de chimen
sare,piper
o lingura boia dulce
o vaza potrivita
3 lt apa
1 lt lapte (in varianta dulce)sau
1 lt.bulion (in varianta acra )
2 lingurite zahar
crengute de cimbru si marar - fara de care nu se poate !
2 linguri rase de faina
o bucata de ciolan afumat fara os sau alt tip de afumatura
ulei


Curatam si taiem marunt cepa si morcovii.
Le punem la prajit intr-o oala cu putin ulei,impreuna cu lingurita de chimen .
Cand sunt aurite si semintele de chimen incep sa sara in sus de bucurie precum popcorn-ul,tragem oala de pe foc, adaugam boia dulce , apa , sare , piper si afumatura .
Afumatura poate fi in principiu,orice carne sau os afumat de porc,dar e de preferat o bucata de ciolan fara os.
Daca nu aveti afumatura,puteti compensa gustul cu o bucata mica de slanina afumata.
Lasam sa fiarba sub capac,pana cand carnea e aproape fiarta.
Adaugam acum varza taiata fideluta.Atentie fideluta(adica cat de fin puteti),nu taietei . :)
Ei si acum e acum.
Puneti la fiert crengutele de cimbru si marar,legate cu ata alba care dau gust acestei supe.Fara ele nu se poate.Sunt la fel de importante ca si varza .
Nu ai cimbru si marar,nu faci supa de varza !
Am zis !
Am voie sa dau decrete la mine pe blog nu ? :)
Lasam iar pe foc domol,pana cand e fiarta si varza.
Acum aveti de ales daca faceti varianta dulce sau acra.
Amestecati faina cu lapte rece sau bulion si o turnati in supa printr-o sita.Sosul asta va da o oarecare consistenta supei.
Pentru ca e vara,nu am folosit nici lapte nici bulion de data aceasta ,ci am oparit repede niste rosii,le-am curatat de coaja,le-am taiat si le-am adaugat in supa.Cu sucul lor ,faina si apa rece am facut ingroseluta .
Adaugam la final si doua linguri de zahar.
Credeti-ma pe cuvand ca zaharul nu se simte,dar mai taie din aciditatea rosiilor si supa devine cumva mai catifelata,un adevarat elixir care va produce oftaturi.

E gata !

Puneti in boluri, si savurati.
Pofta buna !




Sa fiti iubiti !


Precizare folositoare.

Care este diferenta dintre chimen si chimion ?
Un raspuns avizat, la intrebare  gasiti aici.

Pup you all . ;)

miercuri, 13 iulie 2011

Focaccia cu masline si cimbru


Na in sfarsit am facut Focaccia.
Na si ce mare lucru ?O sa intrebati voi pe buna dreptate.
E lucru mare ca o am pe lista de asteptare de vreo trei ani si cu toate ca e gata intr-o ora,hai o ora si douazeci de minute cu toate manevrele de framantare si cosmetizare,nu m-am invrednicit sa o fac pana acum.
In Thassos,cumparam de la brutarie dimineata o painica cu masline,foarte asemanatoare ca gust , aspect si consistenta cu focaccia (olive bread).
Nu o gaseai decat la primele ore.
Dimineata ma trezeam mai repede ,urcam dealul sa prind painicile calde.
Le mancam langa un bol mare cu salata.
Daca as fi stiut ca e acelasi lucru cu Focaccia,o faceam mai de mult.
Ce ti-e Doamne si cu globalizarea lasata in urma  de Imperiul Roman.
Aceeasi reteta ,alta denumire .
Asadar pentru o tava mare de aragaz,avem nevoie de :

Aluat :

500 g faina
un plic drojdie uscata
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
250 apa calduta
2 linguri ulei de masline

Topping :

2 linguri ulei de masline EVO
frunze de cimbru
100 g masline fara samburi
sare de mare

Cernem faina pe masa de lucru.Presaram peste ea sarea.Facem o gaura in mijloc si punem drojdia si zaharul.Turnam peste drojdie incet apa calduta si incepem sa invartim cu o furculita,in asa fel ca faina sa se amestece cu "lava "din centru .
Cand aluatul se leaga,incepem sa framantam cam 10 minute.
La final adaugam si uleiul.
Cantitaea de faina poate sa varieze,in functie de calitatea ei si umiditate.
Trebuie sa rezulte o bila de aluat elastic si moale.
Pregatim o tava mare cu hartie de copt.
Tot pe masa infainata,intindem din aluat o foaie,pe care o presaram cu faina si cu ajutorul sucitorului,o transferam in tava.
Lasam aluatul sa creasca 30 de minute in loc caldut.
Daca o vreti mai groasa,lasati aluatul la crescut o ora.
Mie imi place mai mult genul acesta de focaccia mai subtire,cu aspect de placinta.
Apoi vine distractia.
Chemati copiii si lasati-i sa faca mici gropite in aluat cu degetelele.
Presarati deasupra masline,frunze de cimbru si picurati in gaurele ulei de masline.Puneti si cateva cristale de sare de mare .
Am copt-o 25 de minute la 220 de grade ,pana cand se rumeneste frumos iar batuta pe spate suna a gol .
S-au batut turcii la gura noastra cand am scos-o din cuptor.
Noroc ca a sunat telefonul ca vin copiii la masa,ca altfel nu mai ramanea nimic.
Am taiat-o frumos,sa acopar urmele macelului si am mancat-o cu o salata mare din : rosii, castraveti, ardei, cas de oaie,ceapa,usturoi,oua fierte , busuioc si cimbru, inundata cu ulei.

...........................................................

Avertisment !

Cei slabi de inima sa inchida ...Postarea.
Urmeaza indemnuri pornografice  !

...........................................................

La acest festin,aveti voie sa inmuiati feliile de "paine" cu mana , in sosul de salata .Cu cat le inmuiati mai bine,cu atat e mai gustos .
Daca va curge sos pe barbie si nu va dati seama ,atunci concluziile sunt de prisos .Orgasmul e asigurat .
Va rog sa faceti asa ceva acasa ! :)



Love and Pace !

marți, 12 iulie 2011

Otet aromatizat




Dragele mele.A aparut Tarhonul !
Iubitele mele,sa nu cumva sa-l scapati,ca e chiar mai important decat un bilet la concerul lui Bon Jovi,concert care de altfel s-a terminat,dar tarhonul ba .:)
Fara el la iarna,ciorbele de cartofi,fasole,rosii....nu vor mai fi ceea ce trebuie sa fie.
Asa ca fuga,fuguta,mergeti de cumparati un manunchi de crengute.
Dupa ce puneti mana pe marfa asta de contrabanda,spalati tarhonul si acum aveti doua variante.Fie alegeti doar frunzulitele,fie folositi crenguta intreaga.Cu cat indesati sticla mai tare cu frunze,cu atat va fi aroma mai pregnanta.
Eu pun tot manunchiul bine spalat si zvantat ,intr-un borcan sau sticla cu gatul mai gros .Adaug si cateva crengute de cimbru .
Acopar cu otet din mere 5 %,in care am dizolvat o lingura de sare .La fel de bun e si otetul alb din vin.
Lasam sticla in camara la intuneric si racoare o saptamana,dupa care o mutam in frigider,pentru a-i prelungi valabilitatea.
Pun in ciorbe cateva linguri de otet aromatizat si cateva frunzulite de tarhon.Succes garantat.

Voila :



Ei si daca tot aveam zmeura in gradina am indesat o sticla cu fructe parfumate si frunze de busuioc.Am procedat la fel ca la otetul cu tarhon .
Ideea acestui otet mi-a venit de la Otetul Capsunar cu care ne-a rasfatat  Lilly .
Iese un otet roz cu parfum perfect pentru salatele de vara.Mai ales pentru salate in care puneti branza .

Et voila :




Imaginatia e libera sa zburde pe campii,asa ca puteti sa faceti si alte combinatii.Cu leustean, telina, oregano, salvie, fragute ,caise,lamaie....
Si multe altele care nu-mi trec acum prin cap,dar sunt pe gustul vostru.



V-am pupat si tinem aproape .Sa fiti iubiti.

duminică, 10 iulie 2011

Supa de fasole verde - Zama de Pastai


Continuam,seria retetelor de vara cu o supa ardeleneasca care se face vara o data la doua saptamana,mai ales dupa ce fasolea verde se incolaceste pe arac.
Cand nu se face zama,se face scazuta dupa aceeasi reteta,doar ca se pune mai putina apa.

Reteta pentru 5 L suna astfel :

1 morcov mare
1 ceapa mare
1 radacina patrunjel
1 ardei intreg
1 kg de fasole galbena
2-3 ramurrele de cimbru
frunze de telina
3-4 catei de usturoi
sare,piper
boia dulce o lingurita
ulei

Pep : 

1 L lapte
2 linguri faina

Pentru servit :

patrunjel verde taiat marunt
smantana
ardei iute

Cum procedam :

Spalam pastaile in mai multe ape, apoi le rupem in bucati.
Atentie cand cumparati fasolea. Va uitati la capete sa nu fie brunificate, semn ca e veche, batrana, sau culeasa de saptamana trecuta.
Curatam, spalam si taiem zarzavaturile cuburi mici.
Intr-o cratita cu putin ulei, prajim ceapa, morcovul si patrunjelul, pana cand se auresc putin.
Punem 3 litri de apa rece, sare, piper, boia dulce si fasolea curatata.
Facem un manunchi din ramurelele de cimbru si frunzele de telina, le legam cu ata alba curata si punem "maturica" in supa. Aruncam in zama si ardeiul intreg. Acestea toate se pun doar pentru gust. Se vor scoate din supa la final.
Lasam sa fiarba molcom si cand fasolea e moale, facem un pep din faina si lapte rece(amestecam faina cu laptele rece), pe care-l turnam printr-o sita in supa. Pepul ingroasa usor supa. Daca nu o vreti ingrosata, sariti etapa asta, dar atunci nu mai e zama mea si nu-mi asum raspunderea rezultatului final.:)
Adaugam usturoiul curatat si taiat marunt pentru implinirea gustului si mai lasam pe foc 5 minute.
Iese o supa deasa, cum mancau stramosii mei vara la camp, dupa ce puneau coasa jos.
Socacita impartea zama in blide, taia paine proaspata, si mai scotea din cos ardei iuti, smantana groasa de bivolita  si  o finje de palinca.



Dupa ce mancau, multumeau frumos de masa Bunutului si se trageau la umbra  deasa pentru un somn de amiaza , fara vise.
Dupa somn, trageau alte brazde goase pana la apus cand veneau acasa asudati si multumiti.
Se rugau seara pentru vreme calda, sa intoarca maine marea de brazde, sa fie fanul uscat si sa faca claile.


  poza de pe net : http://surdestihay.blogspot.com



Sa fiti iubiti !

sâmbătă, 9 iulie 2011

Ghiveci cu orez , ardelenesc - (Rizses lecsó )


In sfarsit a venit vara si la noi in Nord.
La Bucuresti sunt azi 39 de grade,noi ne rasfatam cu 30 .
Asa ca e momentul sa inaugurez seria retetelor de vara.
Piata abunda de legume ,care intamplator sau nu,(bat-o vina de criza),anul acesta sunt la preturi permisive.
Daca va intereseaza,va pot spune  ca la Baia Mare, varza e 0.40 lei/kg ,rosiile 2.5 lei/kg,ardeii 4 lei/kg ,conopida 3 lei/kg, zarzavatul 5 lei/kg,ouale 4 lei/buc .
Fructele sunt nitel mai scumpe,dar cu ce se coace prin gradina si cu promotiile din supermarket,facem fata si  acestui capitol.
Asadar,incep cu un ghiveci varatic,cu gust desavarsit.
E atat de bun incat nu are nevoie de nici o companie.In afara poate de un codru de paine proaspata si eventual un ou ochi.Mie asa imi place sa-l mananc.

Pentru 2 persoane pofticioase,avem nevoie de :

o ceapa mare taiata marunt
2 ardei curatati de cotor si taiati cuburi
2 rosii oparite,curatate de coaja si samburi taiate cubulete
150 g orez cu bob mare fiert in apa cu sare
sare,piper
o lingurita boia dulce
patrunjel verde tocat marunt
ulei pentru prajit

Cum se face ?
Foarte simplu.
Prajim in aproximativ 50 ml ulei,ceapa,apoi ardeiul si cand acesta este "al dente",adaugam cuburile de rosii.Punem boia,sare,piper si mai lasam sa mijoteasca pe foc pana cand legumele se patrund si aromele se imprietenesc.Nu le lasati prea mult.
Legumele nu trebuie sa se transforme intr-o mamaliga amorfa.Fiecare componenta trebuie sa-si mentina forma si sa-si pastreze culoarea.
Adaugam orezul fiert in apa cu sare , bine scurs.
Mai invartim usor pana cand zarzavatul se ascunde in marea de boabe orezoase.
La final presaram cu patrunjel verde tocat si servim.
Puneti alaturi paine proaspata,si daca va place un ardei iute.
Chemati familionul la masa si savurati cu placere.
Pofta buna !




Tips :

Daca faceti mai mult,e bun si rece sau reancalzit pe baie de aburi.

miercuri, 6 iulie 2011

Chec cu visine si mascarpone



La noi ploua mocaneste si e un frig tomnatic.
Eu sunt mahmura de frig ,cu toata flota inecata.
Nu am pic de vlaga si rotitele nu se mai invart.Drept urmare nu sunt in stare sa leg doua vorbe .
Pentru ca am facut totusi un chec in weekend-ul asta,ma gandesc sa-l postez pentru eternitate pana nu-i uit reteta.
Rar mi se intampla sa nu stiu ce poza sa aleg ,asa ca v-am pus checul in toate ipostazele .
Sau ma rog aproape toate .
Ce e special la el ?
Pai doua lucruri,in afara de faptul ca e cu visine.
Primul e compozitia foarte bogata.E facut cu unt si mascarpone ,iar al doilea e siropul , cu care e pensulat.
Rezulta un chec onctuos,parfumat,care poate lua cireasa oricarui tort...sau  visina .

Cum se face si de ce avem nevoie :

300 g faina
150 g unt min 80 % grasime
250 g mascarpone sau smantana dulce grasa
300 g zahar pudra + 70 g zahar pentru sirop
o lingurita praf de copt
6 oua mari
o lamaie
putina sare
zahar vanilat
500 g visine spalate si curatate de samburi

In primul rand,amestecam visinele cu 70 de grame de zahar si le lasam de o parte sa-si lase siropul.
Apoi ungem cu unt si tapetam cu faina, o tava mare de chec ,sau doua mai mici.
Eu am pregatit checul in tava -inel cu pereti detasabili.



Apoi ,amestecam untul moale ( la temperatura camerei ) pana se face spuma.Adaugam apoi zaharul pudra lingura cu lingura,in timp ce amestecam cu mixerul la turatie medie.Cand tot zaharul s-a incorporat,punem ouale pe rand si amestecam dupa fiecare.Nu mult,ci doar pana cand se omogenizeaza in compozitie.
Am amestecat apoi faina cu praful de copt,sarea ,zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Punem apoi alternativ faina si mascarpone,in compozitia de unt,pana se amesteca toate.
Scurgem visinele de sirop si le incorporam in aluat cu o paleta.
Pastram siropul.
Aluatul se pune in tava,se niveleaza si se coace 45-55 de minute la foc mediu .170-180 grade.Pana cand trece proba scobitorii si se rumeneste frumos .
Intre timp,punem intr-un ibric ,pe foc iute,siropul si dupa ce da primul clocot il mai lasam 5 minute , sau pana cand se ingroasa usor.Il racim in vas cu apa rece .
Scoatem checul din cuptor,il lasam 20 de minute dupa care il scoatem din forma si il pensulam cu siropul rece.
Cand servim, pudram cu zahar.
Pofta buna !



Haideti la o felie,cu conditia sa aduceti vreme buna .



Toate pozele au fost facute pe ploaie torentiala.
In timpul sedintei foto nimeni nu a fost ranit.:)
Related Posts with Thumbnails