Zilele astea varza face regulile in bucataria mea.
Nu pentru ca s-ar lafai in gradina ci pentru ca am primit un cos cu varza de la o vecina ce are excedent.
Dupa Supa de varza cu afumatura pe care am postat-o aici ,
as fi vrut sa fac niste taietei cu varza,dar nu e cum se potriveste ci cum se nimereste .
Tocmai pusesem mana pe o punga de faina din camara si pe sucitor cand m-a plesnit un miros perfid din vecini.Atat de perfid,incat pe loc mi s-a intunecat mintea iar papilele au luat-o razna incepand sa saliveze abundent.
A ce mirosea ?
A placinte .
Aici macar o data pe saptamana cineva face placinte.
Omul a sugerat sa punem un afis :
Interzis Mirosurilor perfide!
Va aduceti aminte ce efecte pot produce ?
Afis nu aveam inca asa ca m-am lasat in voia miresmei halucinante si am schimbat menul 180 de grade .
Placinte cu varza.
Aluat pentru placinte :
500 g faina
250 ml apa calduta
7 g drojdie uscata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
Varza calita :
500 g varza data pe razatoarea mare
sare,piper
marar verde
25 ml ulei
Am cernut faina intr-un lighenas,am adaugat sarea,apoi am facut o gropita in mijloc in care am pus dojdia,zaharul si am amestecat incet cu apa calda .Pe masura ce adaugam apa,incorporam incet faina de pe margini.
La final obtinem un aluat pe care il transferam pe masa infainata unde continuam sa-l farmantam inca 10 minute.
Se pune inapoi, in lighean si se lasa sa dospeasca sub un prosop gros cam o ora pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp dam varza pe razatoarea mare,o amestecam cu sare,piper si marar verde .
O lasam 10 minute sa-si lase zeama si apoi o calim in tigaie,in putin ulei.
Putin ulei,pentru ca umplutura nu trebuie sa musteasca de ulei ci doar sa se caleasca.
Stam langa ea si invartim mereu cu o lingura de lemn pana cand varza se inmoaie.
Cand aluatul s-a umflat frumos in pene, il rupem in 10 bucati aproximativ egale (cam cat o minge de golf) ,pe care le intindem subtire , cu sucitorul .
Le umplem cu varza calita,sigilam placintele si le lasam sa mai dospeasca pe masa inca 10 minute.
Procedeul l-am descris pe larg la :Placinta Creata si paine dintr-un foc ,doar ca de data acesta am dat o forma mai lunguiata placintelor .
Le prajim apoi intr-un teflon bine incins ,cu putin ulei 2-3 minute pe o parte si pe alta .
Serviti va rog :
"Artefacul" ala frumos brodat cu care v-am asasinat in aproape toate pozele ,este suportul meu pentru sucitor,pe care-l am de la bunica.Are 100 de ani si e de la mama ei .
Pai cum sa nu iasa placintele ? :)
Acestea fiind zise ,va doresc o vara frumoasa.
Blogul Povesti Culinare intra in vacanta .