Powered By Blogger

joi, 28 aprilie 2011

Vinete gratinate sau Parmigiana di Melanzane



Stiu ca nu a inceput inca sezonul vinetelor,dar zilele trecute am avut prieteni la masa.
Mai exact la un gratar.Prietena mea,nu mananca carne miercurea si vinerea.
No bine,vegetala,vegetala,dar totusi trebuia ceva consistent  si bun.
Asa ca un gratin de vinete,cu branza mi s-a parut cea mai buna alegere.

Ingrediente :

1 kg vinete
600 ml bulion gros de rosii
1 ceapa,curatata,taiata marunt
2 catei de usturoi , curatati , taiati
sare , piper
ulei de masline
busuioc
450 g mozzarella,cas sau cascaval razuite
50 g parmezan

Incepem prin a taia vinetele felii subtiri.E bine sa alegem vinete tinere,fara samburi.


Fara sa mai stam pe ganduri, sa nu apuce vinetele sa se oxideze,le punem pe gratarul incins si  le rumenim frumos.
La faza asta va trebuie nitica rabdare,pentru ca ies multe felii.
Dar cu rabdarea se trece marea si se intaresc prieteniile .





Lasam vinetele deoparte si facem :

Sosul

Am pus ulei intr-o cratita si am prajit ceapa si usturoiul taiate marunt.Am adaugat apoi bulionul,sare,piper,frunze de busuioc uscat.Daca aveti busuioc proaspat,cu atat mai bine .
Lasam sa fiarba 30 de minute daca bulionul e subtire,sau doar 5 minute daca aveti un bulion gros.Ideea e ca la final sa rezulte 500 de grame de sos de rosii parfumat.
Daca il vreti mai fin,il treceti prin sita .



Acum incepem sa cladim gratinul,intr-o tava sau vas de ceramica sau yena , unsa cu ulei si balotata cu faina sau pesmet.
Punem un strat subtire de sos de rosii , apoi vinete , iar sos , branza rasa si e gata primul strat.
Punem din nou vinete,sos si branza,si tot asa pana cand treminam toate ingredientele .
Peste ultimul stat de vinete , se pune sos si parmezan ras.



Reteta spune 50 de grame parmezan . Eu am pus din belsug.
Asa arata gratinul inainte de socul final.



Se coace in cuptor,la 180 de grade (foc mijlociu),timp de 30 de minute.
Inainte de a-l servi , lasati-l 15 minute sa se odihneasca si apoi taiati felii cu un cutit foarte ascutit.
Se serveste simplu,sau cu smantana.
Pofta buna !



Tips

Daca doriti ,puteti inlocui vinete grillate,cu vinete pane facute cu faina,oua si pesmet.
Rezulta un gratin mai consistent si mai gros.


marți, 26 aprilie 2011

Crema de mascarpone si capsuni la pahar



Nu stiu daca ati remarcat sau nu,dar in ultimul timp m-am profilat pe deserturi rapide si mai putin dulci.
Imi plac mult terinele,salatele de fructe,inghetatele facute in casa si cremele la pahar.
Avantaje sunt multe.In afara de lipsa untului si aparitia unor compozititii aerate sau fructate,trebuie sa recunosc ca ma imbata ideea de a  face un dulce rapid,dar la fel de savuros ca unul mult mai elaborat.
Crema de astazi face parte din aceasta categorie.
Si te poate scoate din situatii fortuite la o adica.
Ce e aia situatie fortuita ?
Aia cand te trezesti cu musafiri neanuntati dar care au totusi bunul simt sa te sune cu doua ore inainte de a-ti bate la usa , sau o situatie in care nu ai chef de copt prajituri,dar vrei sa mananci ceva mai mult decat orez cu lapte , dar la fel de fin ca un tort.

Ingrediente pentru 6 portii :

3 galbenusuri
2 linguri de zahar pudra
3 albusuri
2 linguri de zahar tos
250 g mascarpone
zahar vanilat

piscoturi,biscuiti sau un pandispan ramas de la un blat
rom , sau lichior de portocale pentru insiropat.

Pentru Sos

400 g capsuni
4 linguri zahar
zeama de la o jumatate de lamaie

Pentru servit si ornat :

frisca
capsuni
frunze de menta sau lamaita

Pentru inceput cautam prin dulap 6 cupe sau pahare pe care le curatam bec.
Punem in fiecare pahar un strat de piscoturi,biscuiti sau bucati de pandispan. Stropim cu putin rom , lichior de portocale sau chiar suc de portocale.
Le lasam deoparte.
Preparam sosul de fructe.
Punem la fiert capsunile cu zaharul si zeama de lamaie ,  pana cand da un clocot.
Sosul acesta il repartizam , peste piscoturi.
Apoi facem crema de mascarpone.
Se freaca spumos galbenusurile cu 2 linguri de zahar pudra si cu zaharul vanilat .
Se bat albusurile cu alte doua linguri de zahar .
Apoi amestecam mascarpone cu galbenusurile si la final cu albusurile spuma .
Repartizam crema de mascarpone in pahare .
Dam la rece pentru cel putin doua ore , dupa care servim cu frisca si ornam cu capsuni,menta,lamaita,sau cu ce aveti la indemana.
Daca va ramane crema sau frisca , aveti voie sa o lingeti din cratita , pentru ca sunteti singure in bucatarie si asta e extraportia bucataresei . :)

Pofta Buna !



sâmbătă, 23 aprilie 2011

Atelier de recreatie




Am sa incep prin a va dori ,

Paste luminat si Sarbatori fericite !
Sa aveti liniste,sanatate si bucurie in suflet.

Pentru mine ,sarbatoarea aceasta a fost una din cele mai fericite.
Cuvintele sunt putine si am sa las pozele sa va povesteasca ziua de azi.

Atelier de recreatie :



procedee moderne la borcan




pentru culori turbate,se amesteca culorile



Apoi se deseneaza cu un creion magic



Productia incepe sa prinda contur.
Distractia e la cote maxime.


Nu conteaza talentul,fiecare a trebuit sa contribuie.
Si astea-s la final





vineri, 22 aprilie 2011

O saptamana nebuna,nebuna,dar buna. :)



Azi iarna,treceau zile si nimic interesant nu se intampla pe ulita mea.Clipele pareau atarnate pe crengile copacilor. Intepenite de frig.
Vine apoi primavara,atat de mult asteptata si totul in jur freamata.
Incet,incet,natura si oamenii ies din barlog.
Se ridica solarii,se sapa straturi,apar rasadnite,trec tractoare,pasarile canta,pomii infloresc,trec oameni pe drum.Toti sunt grabiti.
Cateodata zilele se precipita peste noi,la fel ca si evenimentele.
Sapatamana aceasta a fost foarte plina.
Pregatirile de Pasti,insotite ca intotdeauna de cavalcada dereticatului in casa,apoi straturile de flori si legume care nu suporta amanare, listele, cumparaturile,venirea copiilor acasa,ziua de nastere a Omului,pregatirile continua.
O saptamana nebuna,nebuna,dar buna.
Sufletul meu e plin,pentru ca e si casa plina.Plina de voie buna,rasete,voci,pasi,cuvinte.
Am mancat in curte.
Gratarul a sfarait in fiecare zi ,iar familia reunita face mai mult decat 1000 de cuvinte.

Trei generatii,punand tara la cale.



Baietii prajesc pastravi




Poftiti la masa !











Poftiti la resturi !



Au fost invitati si iepurasii.



Iar moristile s-au invartit.



Si natura ne-a zambit.





Sa fiti iubiti !

duminică, 17 aprilie 2011

Moristi de vant



O duminica de Aprilie .O saptamana inainte de Pasti.
Pe ulita mea e soare,pruni infloriti,papadiile se pregatesc sa-mi murdareasca pantofii cu polenul lor galben si lipicios.
Mustele zboara bezmetice,albinele isi dezmortesc picioarele.
In curti,nici o miscare.Nimeni nu trece pe drum.
E dupa masa.Timpul siestei.
Stau afara  si contemplu moristile de vant.Ultima achizitie.
Pana mai ieri le consideram cam chicioase,dar acum,de curand am aflat ca sunt o metoda ecologica si noninvazia de a trimite cartitele mai departe de gradina mea de legume.
Asa ca le privesc cu speranta.Mi se par frumoase,haioase si vazand cum se invart,mi-as dori sa inalt zmee.
Vantul adie usor,cerul e albastru,iar eu fac planuri.
Planuri pentru saptamana viitoare si pentru zilele care vor urma.
Piscot se lafaie la soare.S-a tolait pe pamantul cald si se alinta.Mi-e lene sa ma ridic sa merg dupa aparat sa-i fac o poza.
Mai stau un pic la soare.
E  liniste si as vrea sa opresc clipa in loc.
Ma mai uit o data la moristi ,de data asta cu ochi de copil si inteleg ce putin ne trebuie sa fim fericiti.






Daca ati zambit,inseamna ca ati impartit fericirea asta cu mine.:)
Sa fiti iubiti !


vineri, 15 aprilie 2011

Ratota cu malai



Pe bunica de la Cluj am tot pomenit-o.
Pe cea de pe Lapus,mai putin.
Asta nu inseamna ca am avut vreo preferinta,sau ca nu le-am iubit egal.
Una era maestra emerita in arta gatitului cealalta era cea mai buna fiinta de pe fata pamantului.
Sigur ca orice bunica e cea mai buna,dar bunatatea ei era absoluta.
Fiind femeie simpla de la tara,nu avea in casa cristale Baccarat,dar daca ar fi avut, vreo strachina mi-ar fi dat-o mie sa ma joc in curte cu ea.
- Eeeee,daca n-avea,nu ai de unde sa stii daca ti-o dadea.
Pai stiu,pentru ca cele mai pretioase farfurii din bucataria ei,erau cele in care faceam eu turte de noroi.
Stiu ca era cea mai buna bunica,pentru ca venea cu laptele proaspat muls,lapte de bivolita spumat direct din uger,si-mi dadeam mie spuma aia .Ma serveam din galeata.
Imi facea bomboane din zahar ars cu nuci.Cele mai simple si bune bomboane .
In fiecare an de ziua mea,venea la oras cu cosul in spate si in mana cu un buchet mare de bujori.
In cos era prajitura mea preferata.Cu foi de miere si crema de lamaie.
Nu o facea ea,pentru ca nu se pricepea la prajituri,dar i-o facea o vecina,special pentru mine.
Ei si bunica Ana ,imi facea dimineata.... Ratota cu malai cu oua calde tocmai aduse din cuibar.
Ce e ratota ?
E un fel de papara,omleta,oua batute cu lapte si malai.
Si se face asa :
Pentru 2 persoane :

4 oua de casa
4 linguri de lapte
2 linguri faina de malai
sare,piper

Asta e reteta de baza,la care mai puteti adauga :

Bucatele de slanina prajita,ceapa verde ,ardei,marar,sau cas.
Eu i-am adaugat niste marar ,ceapa verde si ardei si am mancat-o cu paine cu unt,in diverse combinatii.

Se coace ca orice omleta in tigaia incinsa cu putin ulei.
Eu am ales varianata light,adica punem compozitia in vase mici ,unse cu unt si pudrate cu faina.
Vasele le punem intr-o tava cu apa si le dam la cuptor la 200 de grade pana cand se incheaga ouale.Cam 30 de minute.
Secretul e sa bateti bine,bine ouale inainte de a adauga restul ingredientelor.
Si sa le puneti repede la copt,sa nu se decanteze malaiul din compozitie.
O bunatate !




In memoriam :

Si va mai spun  doar ca pe mormantul Anei,  creste o tufa mare  de bujori roz,pe care nu  i-a plantat nimeni .
Si langa usa casei mele cresc doua tufe,care infloresc in fiecare an de ziua mea.:)


miercuri, 13 aprilie 2011

Budinca de franzela cu branza de vaci



Iar m-a luat pofta de dulce pe nepregatite.
Iar am deschis frigiderul si m-am uitat luuung.
Si-am zarit o cutie mare cu branza de vaci.Apoi am deschis cartea de bucate a Mamei Silvia.
Cine e Mama Silvia ?
E o mare doamna.
E Silvia Jurcovan,cea care a scris o carte de bucate,publicata inainte de revolutie.Carte care se epuiza din librarii ca painea calda si care a fost reeditata de mai multe ori.
O carte de retete cu ingrediente simple,pe care romanii le gaseau pe vremea aceea.Poate ca acum ar parea usor desueta,dar a fost primul meu indrumar in bucatarie,scris cu pasiune de o femeie care gatea minunat cu foarte putin.
Cartea ei a fost Biblia mea Culinara.
Nu numai ca retetele sunt scrise cu simt de raspundere,de o persoana care le-a facut si le-a incercat de nenumarate ori dar la fiecare capitol are cateva pagini dedicate descrierii  procedurii,tehnicii si tipsurilor.
Cand eram tanara si gateam din cartea ei,aveam impresia ca ma priveste peste umar si ma indruma.
Asa ca pentru mine ea e Mama Silvia.
Numai eu pot sa incep cu o cutie de branza si apoi sa deviez de la subiect de nu mai intelege  nimeni nimic.
Asa ca am deschis cartea la Budinci dulci si am gasit :

Budinca de franzela cu branza de vaci

Ingrediente :

150 g franzela,curatata de coaja si cantarita
300 ml lapte
50 g amidon sau faina
100 g unt
300 g branza de vaci
5 oua
1/2 ligurita sare
150 g zahar
50 g stafide inmuiate in rom
coaja de lamaie
zahar vanilat

Franzela taiata felii de 1 cm grosime,se inmoaie in tot laptele rece,pana ce il absoarbe.Apoi se marunteste bine cu o furculita.
Apoi se adauga branza de vaci,stafidele inmuiate in rom,zaharul vanilat,untul topit,galbenusurile,faina,sarea.
Se omogenizeaza totul foarte bine.
Albusurile se bat spuma tare,apoi se adauga  zaharul tos si se bate spuma pana se intareste din nou.
Se adauga spuma in compozitia de branza si se amesteca usor cu un tel.
Se pune bundinca intr-un vas de 2,5-3 l ,uns cu unt si tapetat cu faina si pesmet.
Se coace circa 30-40 de minute la 180 de gradea(foc mijlociu).
Nu se deschide cuptorul 20 de minute.



Se serveste calda,cu sosuri dulci,compot sau inghetata.
Eu am  scos din forma,bulgari de budinca cu clestele de inghetata si am servit-o cu compot de caise.Mi se pare ca gusturile se pupa bine ,iar combinatia e delicioasa.
Pofta buna !



luni, 11 aprilie 2011

Paine cu oua



Duminica trecuta , va anuntam cu bucurie ca s-a inchis sezonul la vanatoare si pescuit si ca s-a deschis sezonul la gratare.
Duminica asta,la noi a fost o vreme vajaitoare, ametitoare, cu vanturi de ne-a indoit toti copacii,cu ploaie cu stropi inghetati si un frigggg,frigggg.
Lalelele s-au scofalcit,narcisele s-au zgribulit,primulele s-au ofilit,sufletul meu ofta.
Am evitat toata ziua sa ma uit pe geam de frica sa nu intru in panica.
Frica mai merge,dar panica e sora cu isteria si incerc pe cat pot sa ma tin departe de ea.
Asa ca am dat ignore la vant si nenorocitii de nori si m-am pus pe copt paini.
Acuma paini am tot facut,dar de mult am vrut sa fac painea  pe care am mancat-o la Pastravaria lui Alex din satul Mara,anul trecut de ziua mea,despre care v-am povestit aici
Painea asta e un fel de prajitura.Daca o mananci o data,ramai cu gandul la ea.
Reteta e secreta,dar am reusit sa ma strecor in spatele cuptorului de paine si am tras cu ochiul la vailingul cu aluat si la socacita care tocmai pregatea aluatul.


by  L.Goja



by Raluca

Cand o scot din cuptorul cu lemne,coaja e arsa,dar se bate cu un mai de lemn si cade toata arsura,ramanand inima calda a painii de casa.
Sigur ca eu nu am cuptor cu lemne,dar e bun si cuptorul aragazului.
V-o spun cu mana pe inima pentru ca painea mea,a iesit fix ca cea la care pofteam eu.

Ingrediente :

1 kg de faina
3 oua de casa
25 g drojdie
500 ml apa calduta
1 lingurita zahar
1 lingura de sare
doua maini de ulei de floarea soarelui.

Din drojdie,zahar,putina apa calduta si o lingura de faina,am facut o maia,pe care am lasat-o sa creasca pe aragaz,la caldurica.
Cand s-a ridicat maiaua de era sa-mi iasa din vas,am facut aluatul dupa aceeasi metoda ca la painea "Cea de toate zilele" despre care v-am povestit aici ,amestecand restul ingredientelor,framantand si iar framantand pe masa infainata,cu aceleasi gesturi pe care le simteam in mine transmise de toate stramoaselel mele care-mi intrau pe sub usa o data cu vantul.
Am lasat aluatul sa dospeasca 2 ore pe aragaz,acoperit cu un stergar,dupa care l-am framantat din nou si l-am pus apoi la dospit in 2 vase de tuci si intr-o cassouleta, unse cu ulei.
Vasele mele de tuci au 30 de ani,sunt la a doua generatie si plimbate prin vreo patru case.
Au copt cartofi pai,gogosi,paine,peste,....
Uite-le dragutele,dupa ce am scos painea din,ele.
Nu s-a ars nimic,nu s-a lipit nimic.



Inainte de copt,am crestat painea cu un cutit foarte ascutit si am uns-o cu albus de ou.Am pus un vas mic cu apa in tava de jos.Aburul care se formeaza ajuta coacerea.Am copt apoi painea,pe gratarul din mijloc la 220 de grade,50 de minute.
Asta e metoda mea de ai face crusta mai fatoasa.
Inainte de a o pune in cuptor,mi-am facut cruce si am zis :
- Doamne ajuta !

La final am incercat painea cu un bat de frigarui,sa ma asigur ca si miezul e patruns. Ce sa va spun ?

Va arat doar o sectiune .
Comparati-o cu cea de la pastravarie.
Eu zic ca-i fix la fel.



Nu va spun cat de mandra am fost cand am taiat-o ,i-am mirosit miezul si i-am trosnit coaja intre dinti.




Nimic nu m-ai conta.Nici frigul nici vijelia.Painea asta mi-a dat starea de confort fizic si psihic pe care o cautam.

sâmbătă, 9 aprilie 2011

Cosulete cu alune


Dupa cum va spuneam ieri,am primit de la iepuras si cateva forme mici de tarte.
Mici ,delicate,floricele,care trebuiau degraba inaugurate.
No si cu ce sa le probez ?
Cu un aluat fraged cu brizura de alune si cu crema de ciocolata.

Pentru aluat am folosit :

150 g faina,
100 g zahar pudra
100 g unt la temperatura camerei,taiat cuburi mici
2 galbenusuri
60 g alune de padure macinate
coaja de portocala
zahar vanilat
putina sare

Pentru crema :

200 g ciocolata
100 ml frisca

Se face un aluat,care la inceput pare nisipos,dar la temperatura mainilor,untul se topeste si face priza cu restul ingredientelor.Rezulta o compozitie,care se pune intr-o folie,la rece,30 de minute.
Din acest aluat,intindem o foaie si taiem cu paharul infainat,cercuri,dupa marimea formelor.
Formele se ung cu unt .
Eu am pus in cele 6 forme mici de la Lilly si inca in 12 forme mai marisoare pe care le aveam acasa.



Daca va ramane aluat,puteti face biscuiti.
Alunele macinate din aluat,le dau un gust si o finete deosebita.
Am asezat cerculetele de aluat in forme ,le-am intepat usor cu o furculita si le-am copt 15-18 minute,la 180 de grade.
Cosulete se lasa sa se raceasca si se scot din forme.
Crema se face foarte simplu.
Punem frisca si ciocolata rupta in bucati intr-un vas pe bain-marie.
Frisca nu trebuie sa fiarba.Doar sa ajuga in punctul in care ciocolata se topeste.
Apoi invartim energic compozitia ,pana cand primeste aspect de crema de ciocolata.O lasam cateva minute sa se raceasca si o turnam in cosulete.
Dupa ce crema se raceste complect,se va ingrosa.
Ornam cu alune de padure prajite usor .
Pofta buna.




Tips :

Atentie mare cum manevrati cosuletele.Sunt foarte fragede cat sunt calde.
Dupa ce le umpleti cu crema,lasati-le pe tava pana se racesc.

Related Posts with Thumbnails