Powered By Blogger

joi, 13 ianuarie 2011

Supa de cartofi cu afumatura si tarhon





O alta supa de iarna.
De ce le numesc supe de iarna ?
Pentru ca sunt groase, calorice, imbogatite cu afumaturi, cu lapte, smantana sau oua si parfumate cu ierburi, condimente  si seminte calde.Calde pentru ca  incalzesc cu gustul si aroma lor.
-dafinul ,tarhonul, chimenul, coriandrul, nucsoara, semintele de marar si cimbru, ardeiul  iute....
Supa de cartofi, de fasole, de linte, de oua, de varza murata, de ciuperci, merg de minune cu frigul de afara.
Fac supele astea si vara, dar atunci le dau paltonasele jos si le imbrac in alte rochite sau chiar in costume de baie.
Vara dispare faina, pepurile, ingroselile, afumatura  si alte ingrediente grele.

Pentru 5 litri de supa avem nevoie :

1 kg de cartofi
2 morcovi potriviti
2 radacina patrunjel
o telina mica
o ceapa
200 g afumatura la alegere (kaizer,sunca,carnat ,ciolan afumat,costita)
sare,piper,boia dulce
3- 4 foi de dafin
o crenguta de cimbru
o lingurita seminte de chimen
o lingura tarhon in otet
1 lingura de faina
1 litru de lapte
4 litri apa
100 ml ulei
leustean sau patrunjel

Pentru servit :

smantana
si
salata de ceapa

Legumele se curata si se taie marunt.Cartofii se taie cuburi, iar kaizerul in bucati potrivite.
Punem uleiul in oala si prajim ceapa si o lingurita de seminte de chimen +  legumele + foile de dafin + crenguta de cimbru .
Adaugam peste prajeala asta si cartofii si ii dunstulim si pe ei cateva minute.
Adugam o lingura de boia dulce, sare, piper si 4 litri de apa rece.
Lasam sa fiarba sub capac ,pana cand legumele sunt moi.
Am amestecat separat,o lingura de faina cu laptele rece si am adaugat sosul asta in supa printr-o sita,  sa nu ramana cocoloase nedizolvate de faina.
Mai lasam sa dea un clocot.
Potrivim supa de sare .
Am pus la final cateva cuburi de leustean congelat,frunze de patrunjel, si o lingura de frunze de tarhon in otet.
Am stins focul si am lasat zeama sub capac,sa se intrepatrunda aromele.
Intre timp am facut  :

O salata de ceapa batuta cu pumnul.
Cum e asta ?
Asta e o salata ciobaneasca,veche de cand lumea.
O sa-i dedic o postare speciala.


Salata de ceapa e  un musai, (nu puteam zice must,ca nu se "cadreaza" cu zama ) langa supa de cartofi sau de fasole.Nici nu are rost sa te apuci de supa,fara ea.

No si acuma poftiti la masa .
Pui supa in blid,tai frumusel o scrijea de pita proaspata de casa,si incepi a manca  





                                               Pofta buna !



Tips :

E bine sa  prevezi in meniu si un pui de somn,pentru ca, va asigur , nu veti putea face nimic altceva dupa aceasta masa.

15 comentarii:

La-Chef-A spunea...

Lia, de cand m-am mutat in America am cunoscut mai multi ardeleni decat atunci cand am trait in Romania si de la ei am invatat ca daca nu pui smantana in ciorba da'pai inseamna ca ori esti sarac ori esti zgarcit. :)
Tot de la ei am invatat ca ciorba de fasole nu se poate manca altfel decat cu salata asta de ceapa de care pomenesti. No d'apai dreptate or avut!
Cat despre supa asta de cartofi nu pot decata sa adulmec in sec si sa ma gandesc ce buna o fost. Sa va fie de bine si sa aveti o siesta cat mai placuta.

sara & Miki spunea...

Dupa asa o cioba chiar iti trebuie o siesta. E tare buna... si mie imi place genul acesta de ciorbe. Pup!

Lia spunea...

Chefa,

"Ingroselile" tip rantas,hoboras,laptele si smantana in supa sunt influente austro-ungare.
Fac din supe un fel de,felul I + II
la un loc :)
In ceea ce te priveste,am vazut deja influenta Ardealui in bucataria ta,la supa de fasole.
Te pup.

Lia spunea...

Sara,

Pup si eu pe tine si pe Miki.

Diana B. spunea...

Minunata supa aceasta! SI eu o fac des iarna (reteta mea e asemanatoare cu aceasta) si e preferata prietenului meu. Data viitoare o sa ii adaug si tarhon, sunt curioasa cum este.

Farfuridi spunea...

azi eram pornita pe o supa crema de legume. but guess what? mi-am dat seama ca am si afumatura de la bunicu', si smantana de la sibieni, si idei de la tine :D asa ca fara fitze de pension, in weekendul asta chiar mancam. :) multumesc pt idee.

Zazuza spunea...

de iarna sau de primavara, supa asta e o nebunie - am mancat ceva asemantor in Ardeal si-am ramas cu gandul la ea :)

Lia spunea...

Di Anais,

Tarhonul are o aroma subtila,foarte placuta.Eu il conserv in otet.
Otetul de pe tarhon,este foarte bun pentru acrit ciorbe.

Lia spunea...

Farfuridi,

Iti doresc spor la supa si.....
Pofta buna !

Ma bucur ca ti-am dat o idee,care sper sa-ti si placa.
Daca va plac zemurile acre,poti pune otetul pe masa :)
Apoi isi pune fiecare in farfurie,dupa cum ii place.
Sa nu-l pui in supa ca se branzeste laptele.
Pup.

Lia spunea...

Zazusa,
E atat de simpla,incat e pacat sa nu o faci daca ti-a ramas gandul la ea.
Hai ca gasesti tu niste cartofi si ceva afumaturi prin camara. :)

Maya spunea...

Cum conservi tarhonul în otet?Îmi cam imaginez,dar vreau sa stiu mai exact :) merci.

Supa de asta pot mînca toata ziua!Leckeeeeeerrrr!

Lia spunea...

Maya,

Il spal,curat frunzulitele de pe tulpini,le indes in borcanele si torn otet din vin de 9 grade.
Asta-i tot.
Se folosesc si frunzulitele si otetul parfumat.
Se poate conserva planta si cu tulpina,dar trebuie aruncata din supa,pentru ca e tare.
Pup.

Maya spunea...

Multumesc.O sa pun si eu vreo 2 borcanele! :)

Unknown spunea...

kaizerul cand l-ai pus ?

Lia spunea...

Emilia,
Daca il vrei usor prajit,il rumenesti impreuna cu zarzavatul.
Daca il vrei doar fiert, il pui impreuna cu cartofii.
Spor si pofta buna.

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails