Alaturi de paste,orezul sta in clasa mea culinara in banca intai.
Combinatiile cu orez sunt infinite ,iar savoarea lui delicata innobileaza orice preparat pe care il insoteste.
Normal era sa incep cu pulpele de pui,pentru ca ele par primadonna acestui preparat,dar in cazul de fata,vedeta e orezul.
Pulpele si cascavalul,doar stau pe langa el.
Pentru acest fel de mancare avem nevoie pentru 2 persoane de :
pulpe de pui
200 g orez cu bob mare,colosal
600 ml zeama in care au fiert pulpele
200 g cascaval cu textura moale
2 cepe
sare,piper,boia dulce
100 ml ulei
patrunjel verde,tocat fin
Punctul 1.
Punem pulpele la fiert in apa cu sare.Adaugam o ceapa si fierbem pana ce carnea e facuta.Dar nu pica de pe oase....
Punem deoparte 600 ml zeama strecurata,pe care o vom folosi la orez.
Punem apoi carnea de pui intr-o tava.Stropim cu ulei,putina zeama in care a fiert,sare ,piper si presaram boia dulce.
Dam la cuptor la 200 grade pana se rumeneste usor.E important sa ramana suculenta,asa ca puneti timerul la 15 minute si nu uitati de ea.
Eu tot vin cu sfaturi de-astea ca eu sunt o uituca si mi se intampla des
sa pun doza de carbune medicinal in farfurie :)
Cei care ma cunosc,stiu despre ce vorbesc...
Punctul 2.
Pentru orez,procedam in felul urmator :
Taiem fin ceapa si o prajim in putin ulei.Adaugam orezul si-l prajim usor,doar cat sa primeasca ... gust de nuca.
Adaugam zeama de carne,saram,piparam,popricam ... :)
Acu va traduc din romana in romana.Pe la noi,ardeiul se numeste poprica din ungurescul paprika.
Lasam sa fiarba la foc moale pana inglobeaza aproape toata zeama.
Acoperim si lasam sub capac cam 10 minute.In acest timp,orezul se umfla si capata un aspect lucios.
Il vom portiona cu ajutorul unor boluri mici,unse cu ulei,cu bratara speciala,cu clestele de inghetata :)
Las asta la latitudinea voastra.
Daca foamea e mare si familionul nerabdator,portionarea cu lingura, e tot atat de buna :)
Punctul 3.
Dam cascavalul pe razatoarea mare.
Trebuie sa fie un cascaval cremos,care aluneca usor pe..."brazda". :)
Rezulta niste "taitei" simpatici,din care formam bile.
Se fac simplu,rotunjite in palmele umezite cu putina apa.
Montam pe farfurie,orezul,bilele de cascaval si pulpele.
Presaram patrunjel verde si ornam cu felii de gogosar,rosii,salata verde,
sau cu ce aveti la indemana.
Daca va place telemeaua,puteti sa puneti deasupra
o pudra de branzet :)
Succes garanta,va asigur.
Pofta buna !