Urzica,
O buruiana perfida,ascunsa in umbra gardurilor.
Uracioasa aia care ne biciuia picioarele ,cand ,copii fiind,lasam drumul,pentru scurtaturi prin balarii,in graba noastra de a ajunge mai repede la scalda,la rau.
Iarba aia,care-i basica mainile bietei Eliza,fetita din povestea Lebedele,
care se chinuia sa culeaga urzici din care facea fire cu care impletea camasi,ca sa-i scape de blestem pe cei 11 fratiori.
Buruiana din care parintii adoptivi ii faceau colegei mele orfane supa.
................................................................................................................................
Asadar pana acum cativa ani,daca o vedeam prin piata,pusa frumos in gramajoare,culeasa de dimineata,o ocoleam cu dispret.
Cata ignoranta !
A trebuit sa ma mut la tara, sa dscopar ca nu-i buruiana,nici uracioas,nici parsiva ci "Domnisoara Urzica " :)
De ce domnisoara ?
Pentru ca e buna de pus in oala doar daca e tanara :)
Nu am de gand sa-i dedic vreo Oda,nici sa povestesc care-i sunt intrebuintarile terapeutice sau cosmetice.
Nu este nevoie. Oricine le gaseste pe net sau in revistele de profil.
Vreau doar sa va spun ca din punctul meu de vedere,culinar, este o delicatesa.
Fina,cu o aroma subtila,care nu se poate descrie in cuvinte.
Azi am avut putin timp si am cules "o poala" de urzici tinere.
Numai varfurile.
Apoi le-am lasat sa ma astepte cuminti,iar acum pe seara,le-am facut pure,cu lapte si putin usturoi.
Fac un fel de bechamel,in care adaug urzicile fierte 10 minute,pasate
cu blenderul,sare,piper si usturoi pisat.
Am pus langa ele o mamaliga rumenit la cuptor cu cascaval si un ou.
Un deliciu !
Acum ramane sa verific pe propria piele daca sunt bune impotriva
reumatismului.
Ma furnica toate degetele de la mana cu care le-am cules si de la cealalta,pentru ca au trebuit spalate nu-i asa ?