Powered By Blogger

joi, 29 iulie 2010

Gomboti cu prune(Szilvas gomboc)







Galuste cu prune

Cred ca toata lumea stie reteta asta.
Eu ma innebunesc dupa ei/ele...:)
Au fost visul copilariei mele.
Asa ca sper sa fiu prima care ii face in acest sezon. :)
Eu fac aluatul cu cartofi.
Aluat din care mai fac o reteta ungureasca numita Nudli,dar despre ei alta data.
Pentru gombotii cu prune,avem nevoie de :

1 kg cartofi fainosi
250-300 g faina
2 oua
15-20 de prune mici
putin ulei

Pentru Crusta ;

100 g unt sau ulei
200 g pesmet
80 g zahar
praf de scortisoara

Punem la fiert cartofii in apa cu sare.Ii lasam pana cand intra furculita in ei.
Scurgem de apa si-i lasam sa se raceasca.
Se curata apoi cartofii si se dau pe razatoarea mare.
Punem intr-un castron cartofii,faina,ouale,sarea,si putin ulei.
Cantitatea de faina difera mult functie de calitatea cartofilor.
Nu trebuie sa fie un aluat ferm,dar nici sfaramicios.
Framantam un aluat moale si usor lipicios.
Se lucreaza cu faina pe masa si pe maini.
Facem un sul,pe care il taiem in 15-20 de bucati.Facem din ele bile de marimea unui ou mai mare,pe care le aplatizam cu mana.
Punem pe fiecare bucata de aluat o pruna curatata de sambure.
Inchidem bila de aluat peste pruna.
Cand toate galustele sunt gata,punem la fiert intr-o cratita incapatoare cam de 4-5 litri,apa cu sare.
Cand apa clocoteste,punem cu o paleta galustele in apa,una langa alta.
Trebuie sa fiarba cam 10 minute la foc mijlociu,ca sa nu se desfaca.
Pentru ca galustele au tendinta sa se lipeasca pe fundul cratitei,bagati sub ele usor,o lingura sau scuturati cratita.
Cand se ridica la suprafata,sunt gata.
Luati-le din cratita cu o spumiera,puneti-le pe o farfurie si pregatiti crusta.
Manevrati-le cu grija,pentru ca in faza asta sunt moi si delicate.
Crusta :
Se pune intr-un teflon,untul la topit.Se pune apoi pesmetul si se prajeste la foc mic.Invartiti,pentru ca se arde destul de usor.
Cand e auriu,se da deoparte,se aduga zaharul si praful de scortisoara.
Se pun galustele si se baloteaza cu pesmet.
Sunt bune calde sau reci.
Din acelasi aluat se pot face si galuste cu caise,dar eu le prefer pe cele
cu prune.
Cand serviti,puteti sa mai pudrati cu scortisoara.
Pofta buna !

16 comentarii:

Anonim spunea...

In copilariaa mea, 100% ardelenesca, nana Floarea cu asta ne gratula sambata, pe mine si pe frate-miu, atunci cand saptamana decurgea fara incidente majore..Calarit porc, prastie gaini si oi, etc...
Am sa fac. Poate imi ies si mie.
Despre botzi stiti ceva ? Un fel de galusti pe langa friptura de pui...

Lia spunea...

Cj.
Tin pumnii sa-ti iasa.
Fa doar jumatate de cantitate la inceput,pana iti faci curaj.
Rezultatul merita incercarea.
Despre galustele care se fac cu papricas de pui,stiu si am sa scriu
un post special.
Astept doar sa mai creasca puii :)

Lulu spunea...

Lia, tare-mi plac galustile tale!Doar la mama am mai vazut asa o minunatie! Inghit in sec si ma hranesc din postul tau ca trebuie sa mai tin putin regim, iar pe aici nu au aparut prunele mici!
Te pup!

Lilly spunea...

Vaaai de zile amarate!Daca e ceva ce-mi place sa mananc si nu-mi place sa fac, galuste d'astea!La noi asa le cheama.O bunaciune imensa!

Mrs. Green Foot spunea...

Hehehe de cand nu am mai mancat nudli, aproape ca si uitasem ca exista. Ar trebui sa dau un telefon acasa sa aflu toate secretele :)

PS: noi mai facem gomboci din gris cu lapte.

Lia spunea...

Lulu,
Daca esti la dieta,te inteleg dar
e masochism curat sa te uiti si sa nu mananci.
Hi!Hi!
Asta zic eu care acum 2 luni am tinut o dieta de mi-au sarit fulgii
si acum ...pun la loc :(

Lia spunea...

Lilly,
Profita acum ca esti acasa si vezi
pe cine poti indupleca sa-ti faca.
Dar la ce minunaii ies din manutele tale,nu m-as mira sa vad ca-i faci chiar tu.
Nici eu nu-i fac mai mult de 2 ori pe sezon.Ma enerveaza aluatul care-i cam lpicios si cam sensibil la fiert,dar rezultatul merita efortul.
Acum in timp ce-ti scriam mi-a venit o idee .Oare se pot congela?
Eu cred ca da.

E de facut o portie mare,congelam,
si mancam cand ne vine pofta.
Uite sa stii ca am sa incerc.

Lia spunea...

Piciorus,
te astept cu reteta de gomboti cu gris si lapte.

Nudli am si eu in plan.
Dar doamne cate am in plan si ziua are doar 24 de ore.

Olgutza spunea...

Eu nu am mancat niciodata gomboti.. prin Moldova nu se fac (cel putin nu in zona de unde vin eu), da' tare sunt curioasa cum sunt si am sa-i incerc ca poate manca fara probleme si Darian al meu :)
Pupici si saru'mana de reteta :)

sarah spunea...

cu siguranta am ramas singura care nu a mancat asa ceva.trebuie sa remediez urgent aceasta greseala si sa fac "bombitele" aste cu prune cat mai curand.pupici

Lia spunea...

Olgutza ,fa repede o portie si
sa-mi spui cum v-au placut.
Darian e deja baiat mare si sigur au sa-i placa.
Pup flacaul bucalat.

Lia spunea...

Sarah,
merita sa repari greseala asta.

Anca spunea...

ce sati mai spun arata suuper si mi-ai facut o pofat de morr :))
o sa fac si eu in curand si cred ca copilasilor mei o sale placa ..

Adona spunea...

Sunt deliciosi gombouti cu prune. cine va incerca reteta nu va regreta.

mancare_traditionala spunea...

tocmai in zilele trecute am incercat szilvás gombóc si nu mi-a iesit cum trebuie.

cred ca am bagat prea multa faina si a devenit prea "tare"...

mai exersez...
mersi..

super poze pe blog, felicitari!

Lia spunea...

Da .Cred ca ai pusa prea multa faina .
Conteaza mult si soiul de cartofi si calitatea fainei .E greu de stabilit exact un gramaj la faina.Dara nu te lasa.
Mai exerseaza si o sa iasa. :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails